Çobanlar Için `Sosyal Güvence` Çalismalari

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Prof. Dr. Veysel Ayhan, çobanlarin sosyal güvenlik semsiyesi altina alinmasina yönelik çalismalarin, bu sektörden ekmek yiyen tüm çevrelerce büyük heyecan ve mutlulukla karsilandigini söyledi.

Çobanlar Için `Sosyal Güvence` Çalismalari

Ayhan, yaptigi açiklamada, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakani Mehdi Eker'in açikladigi, Türkiye'deki çoban açiginin karsilanmasi için üniversitelerde ''sürü yönetimi'' meslek yüksekokulu açilmasi ve çobanlarin ''sosyal güvenlik semsiyesi'' altina alinmasina yönelik çalismalari desteklediklerini belirtti.
Sosyal güvence çalismalarina, her türlü doga sartinda hizmet veren çobanlar adina sevindiklerini, bu sayede insanlik tarihinin en eski mesleklerinden birini icra eden çobanlarin rüyasinin gerçek olacagini vurgulayan Ayhan, söyle devam etti:
''Çobanlik mesleginin tanimlanmasi ve meslek statüsü haline getirilmesi konusunda önemli yol alindi. Çobanligin meslek olarak kabul görmesi milattir. Sosyal güvenlik semsiyesi altina alinmasina yönelik yapilan çalismalar çoban aileleri ve bu sektörden ekmek yiyen tüm çevrelerce de büyük heyecan ve memnunlukla karsilanmistir.
Olumlu tepkilere sahit oluyorum. Çobanlarin özlük haklarina yönelik çalismalari yürüten Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakani Mehdi Eker ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik'e tesekkür ediyoruz.''
''Küçükbas hayvan varligi yükselme trendinde'
Ayhan, çobanlik mesleginin küçükbas hayvan yetistiriciliginin sürdürülebilirliginde anahtar bir rol üstlendigini söyledi. Çobanlarin her yil 2 milyonun üzerinde kurbanlik yetistirerek kutsal bir görev de ifade ettiklerini belirten Ayhan, sunlari kaydetti: ''Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi'nin yaptigi son çalismalarla küçükbas hayvanciligi, ülke hayvanciliginin merkezine tasinmistir. Alinan tedbirler, tesvikler ve uygulanan dogru politikalarla küçükbas hayvan varligi yeniden önemsenecek derecede yükselme trendine girmistir. Türkiye'de koyun ve keçi sayisi yaklasik 35 milyona ulasti. Bakanlik 'Halk Elinde Küçükbas Hayvan Islahi' gibi projelere önemli maddi kaynak sagladi. Bu destegin bu yil 400 milyon TL'yi geçmesini bekliyoruz.''
Bakan Eker'in açiklamasi
Bakan Eker, katildigi bir etkinlikte, çoban ihtiyacinin karsilanmasi ve çoban haklarina yönelik bir çalisma yapilip yapilmadigi yönündeki soru üzerine, ''Çobanliga ilginin olusmasi yönünde, meslege biraz formasyon da kazandiracak sekilde hatta üniversitelerimizin ilgili bölümlerinde 'sürü yönetimi' gibi, belki 2 yillik yüksekokul tarzinda bir egitimle bunun biraz daha güçlendirilmesi ve yayginlasmasi yönünde çalismamiz var'' ifadelerini kullanmisti.
Uyguladiklari politikalarla küçükbas hayvan sayisini 35 milyona çikardiklarina dikkati çeken Eker, bunun sürülere bakacak insan ihtiyacini da artirdigini belirtmis ve sosyal güvenlik semsiyesine almak da dahil olmak üzere bu konuda çok boyutlu bir çalisma yaptiklarini ifade etmisti.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284