Çocuklarin Bu Islerde Çalismasi Yasak!

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, “Çocuk ve Genç Isçilerin Çalistirilma Usul ve Esaslari Hakkinda Yönetmelikte” degisiklik yapti.

Çocuklarin Bu Islerde Çalismasi Yasak!

Buna göre, 16 yasini doldurmus fakat 18 yasini bitirmemis genç isçilerin çalistirilabilecekleri isler yeniden düzenlenirken, çocuk isçilerinde çalistirilamayacagi is alanlari yeniden belirlendi.
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, yas kayitlarina bagli olarak müsaade edilen islerden olsalar dahi hazirlama, tamamlama ve temizleme islerinde, alkol, sigara ve bagimliliga yol açan maddelerin üretimi ve toptan satis islerinde, parlayici, patlayici, zararli ve tehlikeli maddelerin toptan ve perakende satis isleri ile bu gibi maddelerin imali, islenmesi, depolanmasi isleri ve bu maddelere maruz kalma ihtimali bulunan her türlü islerde çocuk isçilerin çalistirilamayacagini belirledi.
Yeni düzenlemeye göre, çocuk isçilerin çalistirilamayacagi diger is alanlari su sekilde aktarildi, “Gürültü ve/veya vibrasyonun yüksek oldugu ortamlarda yapilan islerde, asiri sicak ve soguk ortamda çalisma gerektiren islerde, sagliga zararli ve meslek hastaligina yol açan maddeler ile yapilan islerde, radyoaktif maddelere ve zararli isinlara maruz kalinmasi ihtimali olan islerde, fazla dikkat isteyen ve araliksiz ayakta durmayi gerektiren islerde, parça basi ve prim sistemi ile ücret ödenen islerde, egitim amaçli isler hariç is bitiminde evine veya ailesinin yanina dönmesine imkan saglamayan islerde, isyeri hekimi raporu ile fiziki ve psikolojik yeterliliklerinin üzerinde olan islerde, egitim, deney eksikligi, güvenlik konusunda dikkat eksikligi getirme ihtimali olan islerde, para tasima ve tahsilat isleri ile 4857 sayili Is Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fikrasinda belirtilen gece dönemine rastlayan sürelerde yapilan islerde 18 yasini doldurmayan isçiler çalistirilamaz.”
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nin 16 yasini doldurmus fakat 18 yasini bitirmemis genç isçilerin çalistirilabilecekleri isleri ise su sekilde belirledi;
“1. Topragin pisirilmesi suretiyle imal olunan kiremit, tugla, ates tuglasi isleri ile boru, pota, künk ve benzeri insaat ve mimari malzeme isleri.
2. Kurutma ve yapistirma isleri, kontrplak, kontratabla, yonga agaçtan mamul suni tahta ve PVC yüzey kaplamali suni tahta imali isleri ile emprenye isleri.
3. Parafinden esya imali isleri.
4. Kus ve hayvan tüyü killarinin temizlenmesi, didiklemesi, ayrilmasi ve bunlara benzer isler.
5. Plastik maddelerin sekillendirilmesi ve plastik esya imali isleri. (PVC’nin imali ve PVC’den mamul esyalarin yapimi hariç)
6. Mensucattan hazir esya imali isleri (Perde, ev tekstili, otomobil ürünleri ve benzerleri).
7. Kagit ve odun hamuru üretimi isleri.
8. Selüloz üretimi isleri.
9. Kagit ve kagit ürünlerinden yapilan her türlü esya ve malzemenin imali isleri.
10. Zahire depolarindaki isler ile un ve çeltik fabrikalarindaki isler.
11. Her türlü mürekkep ve mürekkep ihtiva eden malzeme imali isleri.”
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284