Çok Çocuk Yap Erken Emekli Ol

Türkiye nüfusunun giderek yaslanmasi yetkilileri harekete geçirdi.

Çok Çocuk Yap Erken Emekli Ol

Türkiye nüfusunun giderek yaslanmasi ve dogurganlik hizinin düsmesine çare olacak önlemler geliyor. 7 asamali önlemler arasinda, çocuk sayisina göre emeklilik yasinin kademeli olarak düsürülmesi de var.
TÜIK'in projeksiyonuna göre Türkiye'nin nüfus artis hizinin düsmesi ve Türkiye'nin asla 100 milyonluk bir ülke olamayacaginin anlasilmasi bir dizi tedbir alinmasini gündeme getirdi.
Vatan'in haberine göre; Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in asgari 3 çocuk sözlerinin bilimsel gerçekligine dikkat çekerek, hem çalisan kadinlar için hem de is gücüne katilacak kadinlar için üzerinde durduklari tesvik çalismalarini açikladi. Çelik, dogum izninin 24 haftaya çikarilmasi, dogum sonrasi ise dönüslerin ve kreslerin zorunlu hale getirilmesi ile çocuk sayisina göre emeklilik yasinin kademeli hale getirilmesi gibi çalismalar yürüttüklerini söyledi.
Bakan Faruk Çelik, Ankara Plaza Otel'deki 'Ebeveyn Izni ve Is-Yasam Dengesi Yaklasimi Çerçevesinde Esneklik' konulu TAIEX Semineri'ne katildi. Çelik, burada yaptigi konusmada, kadinin is gücüne katilimi için yürütülen çalismalara degindi. Aile bütünlügünün Türk toplumu için önemli oldugunu vurgulayan Bakan Çelik, saglik örgütlerine göre saglikli birey için bebeklerin 2 yil emzirilmesi gerektigine isaret ederek, bir yandan saglikli toplum yetistirmek bir taraftan da kadin istihdami artirmanin temel hedefleri oldugunu dile getirdi. Ebeveyn izinlerinin önemine dikkat çeken Bakan Çelik, su rakamlari paylasti:
"Avrupa'ya baktigimiz zaman bu izinler Almanya'da 14 hafta, Fransa'da 32 hafta, Ingiltere'de 52 hafta, Türkiye'de ise 16 hafta. 8 haftadan 16 haftaya tasidik. Simdi bizim ne yapmamiz gerekiyor? Biz, istihdam gücünü artirirken nüfus artis hizini gözeten bir politika izlememiz gerekiyor. Aile birligini saglayan bir istihdam politikasi. Saglikli nesillerin yetismesini sürekli hale getiren çalismalar yapmamiz gerekiyor.
Kadinlar çocuk da yapacak kariyer de
Bakan Faruk Çelik kadin istihdaminin tesviki ile birlikte nüfus artis hizini gözeten politikalari devreye sokacaklarini belirtirken 7 asamali plani da söyle aktardi:
1. Dogum izni 16 haftadan 24 haftaya çikartilacak, maliyetinin devlet tarafindan karsilanmasi saglanacak.
2. Dogum iznine ayrilan kadinin dogum sonrasi ise alinmasi zorunlu kilinacak.
3. Çocuk yardimlari artirilacak.
4. Kamuda kres zorunlulugu getirilecek.
5. Su anda sadece SSK'li anneler 2 çocuga borçlanabilirlerken bu sayi artirilacak.
6. Çocuk sayisina göre emeklilik yasi kademeli hale getirilecek. Çok çocuk yapan anneler daha erken emekli olabilecek.
7. Çocuk yapan annelere yari zamanli çalisma imkani saglanacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284