Çolakoglu Insaat Mühendisligi Kurultayini Degerlendirdi

Insaat Mühendisleri Odasi Baskani Mustafa Çolakoglu Ankara Delegesi olarak katildigi TMMOB Insaat Mühendisleri Odasi Kurultayindan mühendislerimizin kalite güvenirlik ve mevzuat kaynakli siyasal ekonomik ve toplumsal gelismeler hakkindaki bilgileri aktardi.

Çolakoglu Insaat Mühendisligi Kurultayini Degerlendirdi

Çolakoglu, “28–29 Ocak 2012 tarihinde Ankara’da yapilan 7 ayri bölgeden Ankara delegelerinin katilimi ile 6 konu basligi altinda 115 önerge görüsüldü ve kabul edildi.

Mevzuattan kaynakli sorular; çalisma yasama iliskin sorunlar siyasal ekonomik ve toplumsal gelismelerin meslek hayatina yansimalari; mühendislikte kalite ve güvenirlik konularini içeren önergeler irdelenmistir. 1938 yilinda 3458 sayili mühendislik ve mimarlik hakkindaki kanun degistirilmeden halen yürürlüktedir.  Zincirin ilk halkasini tutmak o zincir kümesinin çözülmesini kolaylastirir. Bu nedenle zincirin ilk halkasi meslek yasasinin çikartilmasidir. Ve böylece ihtisas alanina müdahaleler engellenmis olur, etik açisindan en dogrusu budur. Yetkinligi uzmanligi olan bir yasa çikarilmasi gerekir. IMO mesleki faaliyetlerin yürütülmesinde diploma almayi tek kosul olarak tanimlayan mevcut yasa yerine mühendisin imzasini kullanma evresinde mesleki yeterliligi gözeten haksiz rekabeti önleyen disiplinler arasi iliskiyi net bir sekilde belirleyen bir yasa çikartilmasi kabul edilmistir. Iyi mühendis degil, imza atan mühendis lazim diye piyasa zorlaniyor. Yeterli, yetenekli, yetkin mühendisler degil, imza atan mühendisler lazim fikrini kaldirmak gerekmektedir. Zira haksiz rekabet; kötünün iyiyi yok ettigi bir sistemde Belediye Imar Komisyonlarinda, insaat mühendislerinin odamizin kurumsal temsiliyeti ve il ilçe büyüksehir belediye meclislerinde imar plan tadilati ve 1/500-1/1000 lik imar planlari yapilmadan önce IMO ile karsilikli fikir alisverisinde bulunulmalidir. Önergeside oybirligiyle kabul edilmistir. Insaat mühendisliginin egitiminin nitelik kaybinin önüne geçecek gelismis ülkelerdeki mühendislik egitimi deneyiminin yakalanmasi saglayacak her türlü harcamalarin karsilanacagi bir bütçe ayrilmalidir.

Türkiye de 95 i devlet 53 ü vakif ve 5’i Kibris’ta olmak üzere 153 üniversitenin 53 de insaat mühendisligi egitimi verilmektedir.2010–2011 yilinda yeni kaydolan ögrenci sayisi 6.500 ve her yil 25.000 insaat mühendisi mezun olarak is hayatina atilmaktadir. Mühendislik özel ve agirlikli bir egitim gerektiren ayni zamanda ülke ekonomisini ve insan yasamini dogrudan etkileyebilen önemli bir meslektir. Ancak egitimdeki nitelik kaybi bireyin etkili ve verimli bir performans üretmesini engellemektedir.  Mühendislerin %25 issiz ya da meslek disi islerde çalistigi bilinmektedir. Mühendis bir mühendislik ürünün kolektif bir çalisma sonucunda olustugunun bilinciyle hareket etmeli birlikte çalistigi meslektaslarina ve bagli olduklari kuruma, meslek örgütüne karsi sorumlu oldugunu unutmamalidir, bu iliskiler etik kurallar isiginda sürdürülmelidir” dedi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284