Çöpten Günlük Bin Hanenin Elektrigi Üretiliyor

Karaman Belediye Baskani Ertugrul Çaliskan, düzenli depolama alaninda faaliyete geçen `Kati Atik Gazindan Elektrik Üretim Tesisi`nde incelemelere bulunarak, tesiste günlük bin hanenin elektriginin üretilecegini söyledi.

Çöpten Günlük Bin Hanenin Elektrigi Üretiliyor

Karaman Belediyesi ve Çevre Altyapi Birligi isbirliginde gerçeklestirilen, Kati Atiklardan Elektrik Üretim Projesi tamamlandi. Düzenli depolama alaninda kurulan enerji üretim tesisi günlük yaklasik bin hanenin elektrik ihtiyaci karsilayabilecek kapasiteye sahip. Kati atik düzenli depolama alani içerisine yerlestirilen borular vasitasi ile toplanan metan gazinin 1 MW gücündeki jeneratörde yakilarak enerji elde edilmesiyle elektrik üretecek. Belediyenin kati atik tesisinde üretilen elektrigin satisindan elde edilecek gelirden yüzde 23 pay sahibi olacagini söyleyen Belediye Baskani Ertugrul Çaliskan, “Kati atik düzenli depolama alaninda toplanan çöplerden enerji elde etmenin çalismalarini tamamladik ve tesis çalismaya basladi. Çöp depolama alanina kurulan sistem ile kati atiktan ortaya çikan gaz elektrik üretim tesisinde enerjiye dönüstürülüyor. Yaklasik bütçesi 3 milyon lira olan projeye Karaman Belediyesi ve Çevre Altyapi Birligi olarak hiçbir bedel ödemedik" dedi.
“ÇÖPLER ARTIK MODERN YÖNTEMLERLE DEPOLANIYOR”
Baskan Çaliskan, "Önceki yillarda, sehirden toplanan çöpler topraga gömülerek imha ediliyordu. Simdi düzenli depolama alaninda kontrollü bir sekilde depolanan çöpler enerji tesisimizde çevreye hiçbir zarar vermeden elektrik enerjisine dönüstürülüyor. Isletmeci firma atiklarin düzenli depolamasini yapmakla birlikte 10 yil boyunca bize hem kira bedeli, hem de satilan enerjiden yüzde 23’lük pay verecek. Tesiste 1 MW gücünde elektrik enerjisi elde edilmekte ve bu elektrik sehir içi sebekeye verilmekte" diye konustu.
Karaman'in yapilan yatirimlarla kisa süre içerisinde, yenilenebilir enerji konusunda örnek bir sehir olacagini da ifade eden Çaliskan, "Evsel atiklardan elektrik enerjisi üretmenin yani sira, geçtigimiz ay MEVKA'ya sundugumuz Günes Enerjisinden Elektrik Üretimi projemiz hibe destegi almaya hak kazandi ve karsilikli bir protokol imzaladik. Yenilenebilir enerji konusunda dev bir projeyi daha hayata geçirecegiz. Her iki projeye baktigimiz zaman Karaman'da bu alanda önemli gelismeler oluyor. Umuyorum ki kisa zaman içerisinde Karaman'imiz yenilenebilir enerjide örnek bir sehir olacak" dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284