Danistay`dan Flas Basörtüsü Karari

Danistay, avukatlarin baslari açik görev yapmalarina iliskin düzenlemenin yürütmesini durdurdu.

Danistay`dan Flas Basörtüsü Karari

Danistay 8. Dairesi, Türkiye Barolar Birligi'nin meslek kurallarinda yer alan avukatlarin 'baslari açik' görev yapacaklarina iliskin düzenlemenin yürütmesini durdurdu.
Avukat kimliginin yenilenmesi istemiyle yaptigi basvuru, basörtülü fotograf verdigi gerekçesiyle Türkiye Barolar Birligi'nce reddedilen basörtülü bir avukat, Türkiye Barolar Birligi meslek kurallarinin 20. maddesinin iptali istemiyle Danistay'da dava açti.
Davayi görüsen Danistay 8. Dairesi, 20. maddedeki "Avukat ve avukat stajyerleri meslege yarasir bir kilik ve kiyafetle baslari açik olarak mahkemelerde görev yaparlar" düzenlemesindeki "baslari açik" ibaresinin yürütmesini oy çoklugu ile durdurdu.
Dairenin gerekçesinde, meslek kurallari içinde yer alan 20. maddede belirtilen mahkeme kavramindan sadece mahkemelerin degil göreve bagli islerin yapildigi mahkeme kalemi, icra müdürlükleri, cumhuriyet savciliklari gibi tüm resmi kurum ve kuruluslarinin anlasilmasi gerektigi belirtildi.
Gerekçede dava konusu madde ile avukatlik mesleginin bir serbest meslek oldugu konusu degerlendirmeksizin, sadece yürütülen hizmetin kamu hizmeti oldugundan bahisle kamu görevlilerinin uymakla yükümlü oldugu yürürlükteki mevzuat hükümleriyle getirilen kurallara benzer nitelikte bir uygulama yapilarak bu kurallarin serbest meslek icra eden avukatlar açisindan da geçerli hale getirildigi kaydedildi.
Avukatligin, sunulan hizmet açisindan bir kamu hizmeti, mesleki faaliyet olarak ise serbest meslek oldugu ifade edilen gerekçede, "Bu bakimdan meslegin kendine özgü kurallari bulundugundan avukatlik meslegi anayasada yapilan kamu görevlisi tanimi içinde de degerlendirilmemektedir. Aksine bir yaklasimla sadece yürütülen hizmetin kamu hizmeti olmasindan hareketle kamu görevlilerinin tabi oldugu kurallara tabi kilinmasi meslegin niteligi ve gerekleriyle örtüsmeyecektir" denildi.
Kaynak: Haberler
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284