Defterdar Mintas, Son Çikan Yasalara Açiklik Getirdi

Türkiye Büyük Millet Meclisinde geçtigimiz günlerde çikartilan kanun hükmündeki kararnamelere açiklik getirildi.

 Defterdar Mintas, Son Çikan Yasalara Açiklik Getirdi

Bu konuyla ilgili olarak ilimiz Defterdari Ihsan Mintas imzasiyla yayinlanan açiklamada, “Bilindigi üzere Is Kanunu ile Bazi Kanun ve KHK’lerde Degisiklik Yapilmasi ile Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasina Dair 6552 Sayili Kanun 11.09.2014 tarih ve 29116 Sayili mükerrer resmi gazetede yayimlanarak yürürlüge girmistir.

6552 sayili Kanunun Kurumumuzu ilgilendiren 73 üncü maddesinin uygulanmasina iliskin Genel Teblig ise 27 Eylül 2014 tarih ve 29132 sayili Resmi Gazetede yayimlanmistir. Defterdarligimiz (e-VDO) Vergi Dairesi Otomasyon Sistemi üzerinden talep girislerimiz baslamistir. Söz konusu yasa ile ilgili bazi hususlarin bilinmesinde yarar görülmektedir.
6552 Sayili Yasanin Defterdarligimizi ilgilendiren 73 üncü maddesinin kapsamina;213 Sayili Vergi Usul Kanunu geregince vergiler ve vergi cezalari ile bunlara bagli gecikme faizleri, gecikme zamlari gibi fer'i alacaklar girmektedir.
Borçlardan vadesi 30.04.2014 tarihi ve öncesine ait kesinlesmis ve kanunun yayimlandigi tarih itibariyle halen ödenmemis amme alacaklari girmektedir. 6326 Sayili Petrol Kanununa itsinden alman Devlet hissesi ve Devlet hakki, 6747 Sayili Seker Kanununa istinaden alinan seker fiyat farki, 79 Sayili Milli Korunma Suçlarinin affina, Milli Korunma, Teskilat ve Fon Hesaplarinin Tasfiyesine ve Bazi Hükümlerin Ihdasina Dair Kanuna istinaden alinan akaryakit istikrar payi ve akaryakit fiyat farki, 3213 Sayili Maden Kanununa istinaden alinan Devlet Hakki ve Özel Idare payi ile madencilik fonu, 6491 Sayili Türk Petrol Kanununa istinaden alman Devlet hissesi, 4207 Sayili Tütün Ürünlerinin Zararlarinin önlenmesi ve Kontrol edilmesi hakkinda kanunun 5. maddesinin birinci fikrasina göre kesilen idari Para Cezasi, Trafik idari Para Cezalari,
6183 Sayili AATUHK göre takip edilen Ecrimisiller, Yüksek Ögretim ögrenim ve katki kredisi alacaklari, Dogrudan gelir desteginde gelir alinmasi gereken ve benzeri alacaklarin asil ve fer’ileri kanun kapsamina girmektedir.
Ayrica, anilan kanun ile vergi aslina bagli olmayan vergi cezalarinin yarisinin ödenmesi sartiyla kalan yarisinin, vadesi geçmis vergi ve cezalara vade tarihinden kanunun yayim tarihine kadar YI-ÜFE (2014 öncesi yürürlülükte olan Üretici fiyat endeksi) uygulanmak suretiyle gecikme zamlarinin tahsilinden vazgeçilmektedir. Borçlarim yapilandirmak isteyen mükelleflere 6, 9, 12 ve 18 taksit seçenekleri (2 ayda bir ödeme bulunmaktadir) ile ödeme hakki taninmistir. Yapilandirma ile ilgili ilk taksit vadesi 31.12.2014 olup takip eden dönemlerde her iki ayda bir ödeme olacak sekilde düzenleme yapilmistir.
Uygulamadan yararlanmak isteyen borçlu mükelleflerin 01.12.2014 tarihine kadar bagli olduklari vergi dairelerine basvurmalari gerekmektedir. Basvurular bizzat, posta yoluyla veya elektronik ortamda (www.gib.gov.tr) üzerinden olabilmektedir. Ayrica baska illere ait motorlu araci olan mükelleflerin yapilandirma için bulunduklari illerdeki Vergi Dairelerine basvurmalari da mümkün bulunmaktadir.
Kamu harcamalarinin finansmani için zorunlu olan verginin ödenmemesi durumunda 6183 Sayili yasada belirtilen cebri takip hükümlerine maruz kalinmamasi adina, borçlu mükelleflerimiz için ödeme sikintisini giderme adina borçlarini yapilandirmak üzere Vergi Dairemize basvurmalari kendi menfaatlerine olup, aksi takdirde borçlarinin Amme Alacaklarinin Tahsili Usulü Hakkinda Kanununa göre islem tesis edilecegi hususunun bilinmesi gerekmektedir” dendi.
 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284