Derbe Höyügünde Kazi Çalismalari Basladi

Ilimize bagli Ekinözü köyü yakinlarinda bulunan Derbe Höyügünde ilk kazi ve sondaj çalismalari düzenlenen törenle basladi.

 Derbe Höyügünde Kazi Çalismalari Basladi

 

Arkeolojik kazi ve sondaj çalismalarinin baslamasi nedeniyle düzenlenen programa Vali Murat Koca, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakki Gökbel, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Kültür ve Turizm Bakanligi Kazilar Daire Baskani Köksal Özköklü, Il Jandarma Komutan Vekili J. Bnbs. Ömer Ersever, Il Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekocak, Il Kültür ve Turizm Müdür vekili Cengiz Orta, akademisyenler ve ögrenciler katildi.
Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta’nin açilis konusmasinin ardindan arkeolojik kazi ve sondaj çalismalarini yapacak heyetin baskani Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tekocak Derbe Höyügü çalismalari hakkinda katilimcilara bilgi verdi.
Tekocak yaptigi konusmasinda, Derbe Höyügünün Hiristiyanlar için çok önemli bir yer oldugunu belirterek, kazi çalismalarinda öncelikle amaçlarinin bir diger adi Kerti Höyügü olan Derbe Antik Kentinin olup olmadigini kesfetmek oldugunu ifade etti. Kazi çalismalarina baslamadan önce iki gün yaptiklari jeo - radar çalismasi sonucunda yeraltindan 22 cm uzakta 10 planli bir yapinin yer aldigini tespit ettiklerini ifade eden Tekocak, kazi çalismalari kapsaminda Derbe Höyügünün topagrafik planinin çikarilarak, havadan da fotograflarinin çekildigini belirtti. Bunun sonucunda Karaman’da yillardir arzulanan Derbe Höyügü kazi çalismalarinin Ilin turizmine katki saglayacak sekilde sonuçlanmasini arzu ettiklerini belirtti.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakki Gökbel ise Karaman’in sadece Derbe Höyügü ile degil çesitli baska kültürel varliklarla eskiden beri ilgi odagi olan bir il oldugunu belirterek bu kazi çalismalarinda Selçuk Üniversitesi tarafindan gerçeklestiriliyor olmasinin kendileri için iftihar kaynagi oldugunu belirtti.
Vali Murat Koca ise yaptigi konusmasinda, “Üzerinde yasadigimiz topraklar tarih boyunca, insanligin büyük serüvenlerine, savaslara, göçlere; nice uygarlik, beylik ve devletlere ev sahipligi yapmistir. Karaman cografyasinin özel konumu nedeniyle Türkiye’nin en çekici sehirlerinden birisidir. Ülkemizin her yanina serpilmis antik kalintilar, sehirler, anitlar, saraylar kervansaraylar, bu dinlerin en görkemli kutsal mekânlari olan mabetler zengin kültür mirasimizi olusturmaktadir. Bu zenginliklerin farkinda olan Türkiye son yillarda bu mirasi ayrimsiz sahiplenmeye ve özenle gelecege tasimaya çalismaktadir. Bu yeni bakis açisi Türkiye’nin engin tarihine dünyanin ilgisini de yogunlastirmaktadir. Turizm gelismenin önemli bir faktörüdür. Turizm faaliyetleri gelisince yeni çalisma alanlarinin da olusmasini saglamaktadir. Turistler önceleri sadece deniz, kum, günes için ülkemize gelirlerken zamanla kis turizmi, kültürel turizm, inanç turizm ve kongre turizmi gibi amaçlarla ülkemize gelmeye baslamislardir. Bu da ülkemizin turizm gelirlerinin her yil artmasini saglamaktadir. Turizme yapilan yatirimlarin ülkeye girdi olarak dönmesi bu sektöre olan ilgiyi de artirmaktadir. Ayrica turizm sayesinde ülkeler kendi kültürlerini de dünyaya daha iyi tanitirken farkli kültürlerdeki insanlari birbirine yaklastirarak, topluma farkli bir bakis açisi kazandirmaktadir. Hiristiyanligin ilk yillarinda piskoposluk merkezi olan Derbe Incil’de kutsal kabul edilen yerlerden birisidir. Derbe Anadolu’da Hiristiyanligin yayilmasinda önemli bir merkez olmustur. Derbe’nin Hz. Isa’nin havarilerinden Pavlos ve Barnabas tarafindan üç kez ziyaret edildigi rivayetlerde geçmektedir. Bugün burada Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan gönderilen ilk ödenekle Derbe Höyügü kazisina basliyoruz. Inanç turizmi açisindan ülkemize ve ilimize büyük katma deger kazandiracagini düsündügümüz bu kazi Selçuk Üniversitesi tarafindan gerçeklestirilecektir. Kazinin neticesinde zengin kültürel mirasin ortaya çikacagini ümit ediyoruz. Çikan eserleri gelecek kusaklara aktarmak hepimizin önemli bir görevidir. Ben kaziya baslanmasi için simdiye kadar gerekli destek ve yardimlarini esirgemeyen öncelikle Kültür ve Turizm Bakanligi ve diger kurum yetkililerine, kazinin gerçeklesmesini saglayacak akademisyenler ve ekibine çok tesekkür ediyorum. Kazinin ilimize, ülkemize ve dünya mirasina hayirli olmasini diliyorum.“ dedi.
 
Protokol konusmalarinin ardindan Vali Murat Koca ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakki Gökbel tarafindan temsili olarak ilk kazma vurularak Derbe Höyügü kazi çalismalarina baslandi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284