Dev Markalarin Zehirli Giysileri

Greenpeace’in yayimladigi rapor, Zara, Levi’s, Mango gibi markalarin ürünlerinde tehlikeli kimyasallar oldugunu ortaya koydu.

Dev Markalarin Zehirli Giysileri

Greenpeace Uluslararasi tarafindan bugün yayimlanan rapor, dünyaca ünlü giyim markalarinin ürünlerinin zehirli kimyasallar içerdigini ortaya koydu. Ürünleri test edilen markalar arasinda Zara, Levi’s, C&A, Mango, Celvin Klein gibi sektörün önde gelenleri yer aliyor Markalarin ürünlerinde tespit edilen kimyasallar, dogaya karistigi zaman kansere ve hormon bozukluguna neden olabiliyor.
Greenpeace’in yaptigi incelemeler, 20 farkli giyim markasinda tehlikeli kimyasallar bulundugunu ortaya koydu. Bu markalar içinde ZARA, hem hormonal bozukluklara hem de kansere neden olan kimyasallar açiga çikaran tek markaydi.
Greenpeace Uluslararasi tarafindan uzun süreli incelemeler sonucunda hazirlanan, “Zehirli Giysiler” raporu 141 parça giysi üzerinde yapilan testler sonucu olusturuldu. Rapor, zararli kimyasallar kullanan tekstil üretim tesisleri ile bu ürünleri satan firmalar arasindaki baglantiyi ortaya koyuyor.
ZARA acilen harekete geçmeli
Greenpeace Akdeniz’den Tarik Nejat Dinç, "Dünyaca ünlü giyim markalari, zehirli kimyasallar içeren giysileri bizlere satarak, tüm dünyada nehirlerin toksik maddelerle dolmasina neden oluyor. Nehirlerdeki toksik kirlenme hem bu giysilerin üretimi sürecinde hem de yikanmasi sonucu ortaya çikiyor. Türkiye’de de, tekstil endüstrinin neden oldugu kirlenmeyi özellikle Ergene Nehri’nde çok aci bir sekilde görüyoruz. Büyük giyim markalari, bu zararli kimyasallari barindiran ürünleri satarak her birimizi birer moda kurbanina dönüstürüyor. ZARA markasinin ürünlerinde hem hormonal bozukluklara hem de kansere neden olan kimyasallara rastlandi. Dünya’nin en büyük moda zinciri olarak Zara’ya düsen, acilen harekete geçerek, tüm tedarik zincirini ve ürünlerini zehirli kimyasallardan arindirmak ve bu konuda önder olmaktir ” dedi.
Gelismekte olan ülkelerde üretiliyorlar
Test edilen ürünlerin büyük bir çogunlugu gelismekte olan ülkelerde üretildi. Ürünler arasinda kadin ve erkekler için hem yapay hem de dogal ipliklerden üretilmis kumas ve kot pantolon, tisört, elbise ve iç çamasirlari bulunuyor. Bu ürünlerde tespit edilen zararli kimyasallar ya ürünlerde malzemeye katiliyor, ya da imalat asamasinda kullaniliyor.
Rapordaki en önemli bulgulardan biri, test edilen tüm markalarin her birinin birden fazla ürününde NPE’lere, yani parçalaninca hormon bozukluguna neden olan maddelere rastlanmasiydi. Ayrica incelenen dört üründe yüksek oranda toksik içeren ‘ftalat’ maddesi bulundu. Zara’nin iki ürününde, bazi kumas boyalarinin kullanimindan kaynaklanan ve kanserojen amin kalintilari tespit edildi.
Greenpeace, tüm giyim markalarindan, 2020’ye kadar tedarik zincirleri ve ürünlerinden zararli kimyasallari arindirmalarini talep ediyor. Bugüne kadar H&M ve Marks&Spencer gibi markalar, Greenpeace’in kampanyasi sonucu bu konuda taahhütte bulundu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284