Devlet Hastanesinde Bir Ilk Gerçeklesti

Ilimiz Devlet Hastanesinde saglik alaninda bir ilk gerçeklestirildi. Endokrinoloji Uzmani Dr. Coskun Beyaz ve Diyetisyen Berat Ünüvar tarafindan hasta Idris Yalçin’a seker hastaligi tedavisinde en güncel yöntemlerden biri olan “karbonhidrat sayimi” programi basarili bir sekilde uygulandi.

 Devlet Hastanesinde Bir Ilk Gerçeklesti

Konuyla ilgili olarak Kamu Hastaneleri Birligi Genel Sekreterligi’nden yapilan açiklamada, “Bu sayede diyabetli hasta her ögünde tükettigi besinlerin karbonhidrat miktarini sayarak ne kadar dozda Insülin yapacagini ögrenmektedir. Bu sekilde daha esnek bir yeme düzeni olusturulmakta ve hastanin belli kaliplar içerisinde yemek yemesine gerek kalmamaktadir. Ayni zamanda seker içeren besinleri yakindan tanimakta ve beslenme tarzini daha rahat kontrol etmektedir. Bu yöntem özellikle tip 1 ve tip 2 diyabetli hastalarda basarili bulunmustur. Hastanin kan sekerini normal sinirlarda tutan günlük insülin dozu ile hesaplama yapilmakta ve gram cinsinden kaç gram karbonhidrat karsiliginda ne kadar ünite insülin yapilacagi tespit edilmektedir. Günümüzde diyabet tedavisi hastaya göre planlanmaktadir. Her hastanin beslenme tarzi ve aliskanligi farkli oldugundan bu tür uygulamalarin diyabet tedavisindeki önemi ve hastanin tedaviye aktif katilimi noktasinda katkisi büyüktür. Diyabet tedavisindeki gelismelerin her kosulda uygulanmasi gerekir. Ileride tedaviyi daha fazla kolaylastiracak uygulamalar olacaktir. Her hastanin özellikle beslenme ile ilgili egitimi süphesiz yasam boyunca devam edecektir. Karbonhidrat sayimiyla ilgili önemli unsurlar asagida siralanmistir. Ana ve ara ögünlerde tüketilen besinlerdeki ve içeceklerdeki karbonhidrat miktarinin bilinmesini saglayan bir ögün planlama yöntemidir.

Diyabetli (seker hastasi)  bireyin hastaligina yönelik diyetindeki bütün yasaklari kalkmaktadir. Yalniz yasaklarin kalkmasi sinirsiz tüketim manasina gelmez. Artik bu yöntemle diyabetlilere ömür boyu sikici, yasaklayici veya kisitli diyetler önerilmemektedir. Tam tersine diyabetlilere meyve, sebze ve tam taneli tahillardan zengin bir beslenme plani sunulmaktadir. Doktorunuzun kan sekerinize göre ayarladigi sinirlardaki insülin dozajini tekabül eden ögünde alinacak karbonhidrat içerigi kadar bireye yeme özgürlük alani saglamaktadir.
Kan sekeri hedef düzeyin üstünde veya altinda oldugu zaman, bireyin insülin dozunu arttirmasi veya azaltmasini saglayan bir ögün planlama yöntemidir.
Hangi besinlerde/içeceklerde karbonhidrat var? Besinlerde kaç gram karbonhidrat var? Ögünlerde kaç gram karbonhidrat almaliyim? Aldigim karbonhidrat miktarina göre kaç ünite insülin yapmaliyim? Evlilik yil dönümü veya dogum günümde bir dilim pasta yiyemez miyim? Yukaridaki sorular veya benzerleri kafanizi kurcaliyorsa ve yanit ariyorsaniz karbonhidrat sayimi ögrendiginizde tüm sorulariniza yanit bulacaksiniz” dendi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284