Doktorlara Yeni Coronavirüs Egitimi Verildi

Halk Sagligi Müdürlügü tarafindan Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Doktor Kadir Çagatay Biçer tarafindan ilimizde görev yapan tüm doktorlara MERS-CoV (Yeni Coronavirüs) hastaligi hakkinda egitim verildi.

Doktorlara Yeni Coronavirüs Egitimi Verildi

Hastalikla ilgili verilen bilgide, “MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome ) siddetli solunum yolu hastaligina neden olan ve 2012 yilinin Eylül ayinda ilk defa Suudi Arabistan’da ortaya çikan bir virüstür. Dünya üzerinde 11 Temmuz 2013 tarihi itibariyle MERS-CoV nedeniyle hastalanmis 80 kisi tespit edilmistir. Hastalik siddetli seyretmektedir ve hastalanan kisilerden 44’ü hayatini kaybetmistir. Hastalarin çogu (65 kisi ) Suudi Arabistan’da tespit edilmistir. Su an için MERS-CoV’un kaynagi ve nasil bulastigi bilinmemektedir. Insanlar arasinda kisitli ve sürekli olmayan bir sekilde bulasma olabildigine dair bulgular vardir.
Ülkemizde Hac ve Umre vazifelerini yerine getirmek üzere Suudi Arabistan’a seyahat eden çok sayida vatandasimizin bulunmasi dolayisiyla gerekli tedbirler alinmaktadir. Bir hekimin muayenesi ve tetkikleri sonucunda aniden ortaya çikan ciddi bir solunum yetmezligi veya akciger infiltrasyonlari denilen bulgular görülüp son 14 gün içerisinde MERS-CoV hastaligi görülen bir ülkeye seyahat etmis veya seyahat eden biriyle yakin temasi olmus kisiler MERS-CoV için süpheli olarak kabul edilmektedir. Bu hastalik hakkinda tüm saglik kuruluslarimiz bilgilendirilmistir. Muayene ve tetkikleri sonucunda bu hastalik açisindan süpheli bulunan tüm vatandaslarimiza laboratuvar testi yapilmaktadir. Ülkemizde süpheli vakalara yapilan testler sonucunda hiçbirinde MERS-CoV tespit edilmemistir. Saglik Bakanligimiz MERS-CoV’a dair son gelismeleri yakindan takip etmektedir. Vatandaslarimizin bu hastaliga karsi asagida belirtilen konulara dikkat ederek hastaliga karsi korunma tedbirleri almalari çok önemlidir:
Sabun ve su ile sik sik elleri yikamak, su ve sabun olmadigi durumlarda el dezenfektanlarini kullanmak. Virüsün bulasma yollarindan olan agiz, burun ve gözlere temas etmekten kaçinmak. Hasta kisiler ile yakin temastan kaçinmak. Hastayken, hastaligi bulastirmamak için mümkün oldugunca diger insanlarla temas etmekten kaçinmak, aksirma ve öksürme esnasinda burun ve agzi kagit mendille kapatmak, kullanilan kagit mendilini çöp kutusuna atmak ve kagit mendilin bulunmadigi durumlarda kolun iç yüzeyine aksirmak ya da öksürmek. Suudi Arabistan ziyaretinden sonraki 14 gün içerisinde ates ile birlikte alt solunum yolu hastaligi belirtileri ( öksürük, nefes darligi ) olan vatandaslarimiz bir saglik kurulusuna basvurmali ve basvurdugu hekime seyahatine dair bilgi vermelidir” dendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284