Domates Deyip Geçmeyin

Içinde bulundugumuz yaz mevsiminin son döneminde tarlalarda yetisen domatesler salçalik olarak evlere girerken Karamanli hemserilerimizin yakindan tanidigi ve zaman zaman törenlerde atin üstünde Karamanoglu Mehmet Bey’in fermanini okuyan emekli ögretmen Muhittin Gültekin kendi elleriyle yetistirdigi domatesleri salça yapmayip domates suyu haline getiriyor.

Domates Deyip Geçmeyin

Emekli ögretmen Muhittin Gültekin, “Içinde bulundugumuz su günlerde evlerde, bahçelerde, sokaklarda domates salçasi yapiliyor. Güzel aromasi ve özel tadi ile yemeklerin, çig köftelerin, arabasilarin vazgeçilmez malzemesi olan domates salçasi yerine Ege’de çok çok yaygin olan domates suyu tüketsek domatesin faydalarini daha çok görebiliriz. Salça yapilirken domates içinde bulunan çok kiymetli vitamin ve likopen gibi çok kiymetli elemanlarin degeri düsmektedir. Oysaki domates suyunu 5-10 dakika kaynatip kavanoz yada soda-gazoz siselerinde muhafaza etsek faydalari saymakla bitmez” dedi.
Gültekin domates suyunun faydalarini ise söyle siraladi;
-Bünyesinde sodyum, fosfor, kükürt ve potasyum gibi çok önemli elementler bulunur. C ve E vitamini deposudur.
-Safra ve böbrek taslarinin düsürülmesine yardimci olur.
-Damarlari yumusatir, kan basincini ayarlar ve kani durultur.
-Idrar söktürür.
-Karbonhidratli (Seker-ekmek) yiyeceklerin sindirimini kolaylastirir.
-Romatizmal hastaliklara iyi gelir.
-Böbrek-kalp, karaciger hastaliklarina iyi gelir.
-Cildi temizler mayasil ve isiliklere iyi gelir. Ari sokmalarinda sürülürse sisligi alir.
-Katarakt, göz tansiyonu ve felç hastaliklari tehlikelerini azaltir.
-Nasirlarin olgunlasmasi ve çibanlarin olgunlasmasini saglar.
-Çok önemli bir antioksidandir. Bünyesinde bulunan LIKOPEN basta prostat kanseri ve diger kanser hastaliklari riskini azaltir.
Domates Suyu nasil yapilir
Temizlenen, yikanan domatesler evlerde mikser yardimi ile su haline getirilir. 10 dakika kaynatilan domates suyu steril edilmis kavanozlara konserve teknigi ile kapatilir. Ayrica domates suyusu Ege’de çok yaygin olan gazoz ve soda siselerine de muhafaza edilebilir. Biriktirdigimiz soda gazoz siseleri temizlenir. Steril edilir. Domates sulari konserve teknigine göre siselere konur. Agzi yeni gazoz kapali ile bir basik makine yardimi ile kapatilir. Agzi kapatilan gazoz siseleri bir kazanda 10 dakika kaynatilir ve günes görmeyen serin yerlerde muhafaza edilir. Soda siseleri 200-250 cc oldugu için tüketilmesi daha avantajlidir. Kavanozun agzi açildigi vakit tamamen tüketmek gerekir. Oysaki gazoz siselerini tüketmek daha ekonomiktir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284