Don Destegi Ödemeleri Yapildi

Don destegi ödemeleri zirai dondan etkilenen meyve üreticilerinin hesaplarina aktarildi.

Don Destegi Ödemeleri Yapildi

Ilimiz genelinde 2015 Nisan ayi içerisinde meydana gelen don zarari sebebiyle Basbakanlik tarafindan Haziran ayinin ilk haftasinda Karaman Valiligi hesabina 10 Milyon Türk Lirasi ödenek gönderilmisti. Söz konusu ödenek meyve üreticilerinin hesaplarina geçti.
Konuyla ilgili olarak Valilik’ten yapilan yazili açiklamada, “Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanliginin tabi afetlerden zarar gören çiftçilere yapilacak yardim mevzuati kapsaminda olmamasi sebebiyle, dagitimi ile ilgili usul ve esaslari belirlemek amaciyla Valiligimizce 08.06.2015 tarihli “Ürünleri Dondan Zarar Gören Üreticilere Yapilacak Ödemelere Iliskin Usul ve Esaslar Yönergesi” hazirlanmistir. Yönerge ile zirai don olayindan meyve bahçeleri %30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerin zararlarinin karsilanmasi, ayrica don riskinin yüksek oldugu bölgemizde bundan sonraki yillarda üreticilerimizin don zararinin etkilerini en aza indirmeleri için almalari gereken tedbirlere maddi kaynak saglanmasi hedeflenmistir. 5363 sayili Tarim Sigortalari Kanunu kapsaminda meyve bahçelerini don riskine karsi Devlet destekli tarim sigortasi yaptiran çiftçilerimizin zararlari Tarim Sigortalari Genel Müdürlügü (TARSIM) tarafindan tazmin edileceginden Yönerge geregince bu çiftçilerimize don destegi ödemesi yapilmamistir. Yönerge kapsaminda, 08.06.2015 - 08.07.2015 tarihleri arasinda bir aylik süre verilmek suretiyle çiftçilerimizin müracaatlari alinmis, Gida Tarim ve Hayvancilik Il ve Ilçe Müdürlüklerimiz bünyesinde olusturulan teknik ekiplerce müracaatta bulunulan meyve bahçeleri yerinde tespit edilmis, tespitler sonucu hazirlanan icmaller askiya çikarilmistir. Aski süresince yapilan itirazlarin degerlendirilmesinden sonra Il Hasar Tespit Komisyonu Karari ile merkez ilçe ve diger ilçelerimizde ödemelerden faydalandirilacak çiftçilerimizin yer aldigi Ödeme Cetvelleri tanzim edilmistir.Buna göre;
Merkez Ilçede 33.722 dekar alan için 1124 çiftçiye,
Ayranci Ilçesinde 3.242 dekar alan için 171 çiftçiye,
Basyayla Ilçesinde 112 dekar alan için 7 çiftçiye,
Ermenek Ilçesinde 1.397 dekar alan için 121 çiftçiye,
Kâzimkarabekir Ilçesinde 1140 dekar alan için 35 çiftçiye,
Sariveliler Ilçesinde 368 dekar alan için 135 çiftçiye olmak üzere, il genelinde toplam 39.981 dekar alan için 1593 çiftçimizin don destegi tutarlari banka hesaplarina gönderilmistir” dendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284