Egitim Is: Is Cinayetlerinin Hesabi Sorulmalidir

13 Mayis’ta Manisa’nin Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 isçinin hayatini kaybettigi maden kazasi tüm Türkiye’yi yasa bogarken, sendikalarda is güvenligi konusunda önlemler alinmamasina tepkilerini basin açiklamalariyla dile getirdiler.

Egitim Is: Is Cinayetlerinin Hesabi Sorulmalidir

Egitim-Is Karaman Subesi’de Cumhuriyet Parki’nda bir basin açiklamasi yaparak ölümlere tepki gösterdiler.
Yapilan açiklamada, “Manisa’nin Soma ilçesinden gelen haber tüm Türkiye’yi yasa bogdu. Soma Maden Ocaklarinda 301 maden isçi yasamini yitirdi. Soma'da yasamini yitiren tüm emekçilerimiz anisina 2 dakikalik saygi durusu yapiyoruz. Meclis’te Soma madenlerinin incelenmesi için verilen önergenin AKP’li milletvekillerinin oylariyla reddedilmesinden iki hafta sonra meydana gelen bu kaza, cinayetten farksizdir. Ne yazik ki is kazalari ve isçi ölümleri bizim için yeni degil. Kapitalizm bu yeryüzünde varligini devam ettirdigi sürece de bu tür kazalar beklenmedik seyler olmayacak. Maden Kazalari için "bu meslegin kaderinde var" diyen bir Basbakan bu ülkeyi yönetiyor hem de 1900’lü yillarda degil, 2014 yilinda. Issizlik ve yoksulluk, ülkemizi ucuz emek cennetine çevirmekte, ekmege ihtiyaci olan yurttaslarimiza is sagligi ve güvenligi tedbirlerinin alinmadigi ortamlarda, güvencesiz, örgütsüz çalismayi dayatmaktadir. Bu durum can kayiplarini da içeren ölümcül kazalari beraberinde getirmektedir. Bu olumsuz tablodan en fazla etkilenenler, en tehlikeli ve riskli iskolu olan maden iskolunda çalisan madencilerdir. Madenler tasidigi riskleri geregiyle taseron isçiligin hiç kullanilmamasi gereken yerlerdir. Ama Türkiye’de hemen her kuruma sokulan taseron isçiligi sirf maliyetleri azaltmak için madenlerimize de sokulmustur ve can kayiplarinin yasanmasina zemin hazirlanmistir. Türkiye is kazalarinda Avrupa’da 1. dünyada 3. Siradadir. AKP’nin iktidara geldigi 2002 yilindan 2013 yilsonuna kadar 800 bin is kazasi olmustur. Bu kazalarda tam 13 bin 442 isçi yasamini yitirmistir. AKP’nin iktidara geldigi 2002 yilinda 872 isçi yasamini yitirirken bu rakam 2013 yilinda 1235’e çikmistir. Soma'da 16 bin maden isçisi çalismaktadir. Bunlarin 14 bini özel sektördedir. 2013 yilinda Soma'da 5 bin is kazasi meydana gelmistir. Bu kazalarin yüzde 90'i maden ocaklarinda gerçeklesmistir. Yasananlar tüm is kollarinda ama özellikle agir ve tehlikeli islerde taseron isçilik uygulamasina artik son vermek gerektigini göstermektedir. Egitim-Is olarak, insanca yasamak için; kölelik düzeni olan taseronlasmaya “hayir” demek için; is cinayetlerine “hayir” demek için; is, ekmek, özgürlük mücadelesini yükseltmek için örgütlü oldugumuz tüm kurumlarda;
-14-15-16 Mayis tarihlerinde siyah kurdele takacagiz
-15 Mayis Persembe günü hükümete uyari amaçli 1 günlük is birakma eylemi gerçeklestirecegiz.
-16 Mayis Cuma günü 1 ders saati ögrencilerimize is cinayetlerini anlatacagiz
Tüm emek ve demokrasi güçlerini is cinayetlerine karsi mücadeleyi ortaklastirmaya ve belirlenecek bir tarihte 1 günlük is birakmaya çagiriyoruz.
Soma’da hayatini kaybeden madencilerimize rahmet, ailelerine ve tüm ulusumuza sabir ve bassagligi diliyor, yarali madencilerimize acil sifalar diliyoruz.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284