EGITIM-SEN: Ögretmenlerin Istegi Disinda Rotasyona Tabi Tutulmasi Kabul Edilemez!

Egitim-Sen Sube Baskani Derya Kart, rotasyona tabi tutulan ögretmenlerin durumuyla ilgili olarak yaptigi açiklamada, ögretmenlerin istegi disinda rotasyona tabi tutulmasinin kabul edilemez oldugunu söyledi.

 EGITIM-SEN: Ögretmenlerin Istegi Disinda Rotasyona Tabi Tutulmasi Kabul Edilemez!

Kart, “Egitim sisteminde bugüne kadar sorunlari çözmek iddiasi ile çok sayida düzenleme yapilmis, ancak yasanan sorunlar çözülmek bir yana, mevcut sorunlara yenileri eklenmistir. Milli Egitim Bakanligi, bugüne kadar hayata geçirdigi egitim politikalarindaki basarisizligini sorgulamak yerine ülkenin dört bir yaninda fedakârca çalisan ögretmenleri hedef alan adimlar atmayi sürdürmekte, sadece ögretmenlerin degil, bütün egitim emekçilerinin çalisma ve yasam kosullarini zorlastiran adimlar atmaktadir. MEB, egitime yönelik politika ve uygulamalardaki basarisizligini sorgulamak yerine, ögretmene rotasyon girisimleri ile bir kez daha ögretmenleri hedef almistir. MEB’de sube müdürlüklerinden baslayarak okul müdürler ve müdür yardimcilarina kadar bütün egitim yöneticilerine performansa dayali çalismaya bagli olarak rotasyona uygulamasi baslamistir. Egitim yöneticilerinin ardindan rotasyon sirasinin ögretmenlere geldigi yönündeki tartismalar birkaç yildir sürmektedir. Ögretmenler açisindan tarihin en büyük sürgünü anlamina gelen ve on binlerce ögretmeni yakindan ilgilendiren, “ögretmenlere rotasyon” uygulamasi için ilk adim atilmis, okullarda yeni ve kitlesel bir tasfiye için dügmeye basilmistir. Torba yasada yapilan degisikligin ardindan yayinlanan Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi Taslaginda ögretmene rotasyonun nasil hayata geçirilmek istendiginin ilk isaretleri verilmistir. Taslagin 35. Maddesine göre, ayni isyerinde 8 yil görev yapan ögretmenlerin istege bagli ya da istekleri disinda il içinde baska okullarda görevlendirilmesi planlanmaktadir. Taslagin 42. Maddesinde ise “Il içinde alanlarinda ihtiyaç bulunmayanlarin atamalari, bulunduklari ilde çalisilmasi gereken süre sarti aranmaksizin tercihleri dogrultusunda yer degistirme döneminde il disina yapilabilir” denilmekte, böylece il disi zorunlu rotasyonun da önü açilmaktadir.

Yönetmelik taslagi rotasyon disinda baska sorunlar da getirmistir. Esleri farkli iskollarinda ya da özel sektörde çalisan egitim emekçilerinin es durumu atamalari zorlastirilmis, es durumu atamalarinda “eslerin ihtiyaç olan yerde birlestirilmesi” kurala baglanmistir. Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerine ögretmen atamalarinda sinav sartinin kaldirilmasi, ögrenim özrü özür grubundan çikarilirken, lisansüstü egitim yapanlara ek puan verilmesi gibi çeliskili adimlar, MEB’in ögretmenleri hedef tahtasina koydugunun kanitidir. Yönetmelik taslaginda belirtilen diger sorunlarla birlikte ögretmenlerin tercihlerine göre atama yapilmamasi durumunda istegi disinda rotasyona zorlanmasinin açikça sürgün anlamina gelecegi açiktir. Milli Egitim Bakanligi ögretmene rotasyon uygulamasini hayata geçirmeden önce su sorulara yanit vermelidir;
* Rotasyon uygulamasi kapsaminda kaç egitim emekçisi yer degistirecektir? Yer degistirmelerde ögretmenlerin aile ve yerlesim kosullari dikkate alinacak midir?
* MEB rotasyon uygulamasinin ekonomik, sosyal, psikolojik, insani boyutlarini hesap etmis midir?
* Rotasyon uygulamasinin benzeri gelismis ya da gelismekte olan herhangi bir ülkede uygulanmakta midir? Uygulaniyorsa nasil uygulanmaktadir? Bakanlik bu konuda nasil bir hazirlik yaptigini açiklamalidir.
* Rotasyon uygulamasinin ögretmenlere ve ülke ekonomisine ne kadar yük getirecegi MEB tarafindan hesap edilmis midir?
* Ailelerin egitim gören çocuklarinin ve baska alanlarda, özel sektörde çalisan eslerinin durumu ve yasayacaklari magduriyet hesaba katilmis midir?
* Eslerden biri ögretmen digeri hemsire, ögretmen, doktor, hakim, asker olanlarin tamaminin tayinleri adil bir sekilde eslerinin yanina yapabilecek midir?
* Uygulama gerçeklestikten sonra yer degistiren ögretmenlerin, Milli Egitim Bakani degistiginde yeni bakanin farkli bir uygulamasi sonucunda tekrar magdur edilmeyeceginin garantisi var midir?
Egitim Sen, ögretmenlerin istekleri disinda rotasyona tabi tutulmasina iliskin görüslerini daha önce kamuoyu ile paylasmistir. MEB, Bugüne kadar her konuda oldugu gibi, bu konuda da üzerinde yeterince çalismadan, yandas sendika disindaki sendikalara görüslerini sorma zahmetine bile girmeden hareket edilmistir. MEB’in zorlamasiyla on binlerce egitim emekçisinin rotasyona tabi tutulmak istenmesi, her konuda oldugu gibi bu konuda da siyasal referanslarin, yandas sendikanin isteklerinin belirleyici olmasini gündeme getirecektir. Bugüne kadar sube müdürleri ve okul müdürlerinin belirlenmesi sürecinde yasananlar bu görüsümüzü dogrulamaktadir. Egitimde, hiçbir gerekçe egitim emekçilerini okuttugu ögrencisinden, oturdugu mahallesinden kopararak, zorla baska bir isyerine göndermesini hakli çikaramaz. Böylesi bir uygulama, özellikle büyüksehirlerin sinirlarinin son derece genisledigi bir dönemde açikça “il içi sürgün” anlamina gelecek, ögretmenlerin il disina zorla gönderilmesi durumunda ise daha büyük magduriyetler yasanacaktir. Böylesi bir dayatmanin adi dünyanin her yerinde sürgündür ve kabul edilmesi mümkün degildir.
Egitim Sen olarak, egitimin bütün sorunlarinda oldugu gibi, egitim emekçilerine yönelik rotasyon dayatmasi konusunda da egitim emekçilerin hak ve çikarlari dogrultusunda taraf oldugumuzun ve bu isin pesini birakmayacagimizin bilinmesini istiyoruz. Bakanliga önerimiz, ögretmenleri istekleri disinda il içi ya da il disi rotasyona tabi tutmak yerine, gönüllülük ve tesvik esasina dayali çözümler gelistirmesidir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284