Egitime Erisim Için El Kitabi Hazirlandi

MEB, egitim ve egitime erisimle ilgili merak edilenleri ``Okulum Gelecegim-Egitime Erisim El Kitabi``nda topladi.

Egitime Erisim Için El Kitabi Hazirlandi

Milli Egitim Bakanligi (MEB), ögrenci, veli ve ögretmenlere, egitim sisteminin her kademesinde yer alan okul türleri, alanlari, temel özellikleri, ögrenciye sundugu olanaklar, yüksekögrenime geçiste sagladiklari avantajlari anlatmak ve yol göstermek amaciyla el kitabi hazirladi.
Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ömer Açikgöz, ''Okulum Gelecegim-Egitime Erisim El Kitabi''in, ''Özellikle Kiz Çocuklarinin Okullasma Oraninin Artirilmasi Projesi'' kapsaminda hazirlandigini belirterek, Avrupa Birligi (AB) destekli projenin, özellikle Dogu Anadolu, Güneydogu Anadolu ve Iç Anadolu bölgelerini kapsadigini dile getirdi.
Projenin özellikle dezavantajli gruplarda bulunan kiz çocuklarinin egitimi için firsat esitligi yaratmayi amaçladigini anlatan Açikgöz, su anda birincisi uygulanan projenin ikincisinin de AB'ye teslim edildigini ifade ederek, ''Proje kapsaminda mesela il müftüleri, cami imamlari, kanaat önderleri, yöreden çikmis olan bilim adami ve sanatçi varsa bunlar çagrilarak illerde konferanslar düzenlenecek'' dedi.
Egitimin önemi, kiz çocuklarinin okutulmasi, egitimin esitligi, adaleti saglamada önemli oldugunun anlatilacagini belirten Açikgöz, konferanslarin 18 pilot ilde önümüzdeki günlerde baslayacagini kaydetti.
Projeyle 8. siniftan sonra okuldan ayrilan 2 bin 300 kiz çocugunun ailelerinin ikna edilerek, okullarina dönmelerinin sagladigini vurgulayan Açikgöz, 12 yillik zorunlu egitim sistemiyle tüm kiz çocuklarinin 18 yasina kadar egitim kapsamina alindigina dikkati çekti.
Açikgöz, ''Önümüzdeki bir iki yil içerisinde, erken yasta evlendirilen kiz çocuklarinin istatistigi çiktigi taktirde, görülecektir ki 12 yillik zorunlu egitim erken yasta evlenmelerini engellemistir'' diye konustu.
Ulusal ve uluslararasi uzmanlar ile her bölgede, ilde bulunan akil adamlardan, ailelerin ikna edilmesi sürecinde destek aldiklarini ifade eden Açikgöz, proje kapsamindaki 18 ilde, uzmanlarin ev ev gezerek çocuklara ve ailelerine egitimin önemini anlattiklarini belirtti.
Yatililik ve burslulukla ilgili her türlü cevabi bulabiliyorlar
''Okulum Gelecegim-Egitime Erisim El Kitabi''nin, ögrencilerin egitim sistemiyle ilgili bilmek istediklerine cevap verecek sekilde hazirlandigini anlatan Açikgöz, ''Bu kitap, örgün, yaygin egitim, kayit nasil yaptirilir, bilgi nereden alinir, hangi egitim kurumuna gidersem gelecegimi daha iyi planlamis olurum, hayat boyu ögrenme ve bütün egitim sistemiyle ilgili, ögrencinin ya da bir ailenin kafasina takilan her türlü soruya cevap verecek sekilde hazirlandi'' dedi.
Açikgöz, 4 4 4 egitim sistemine göre hazirlanan kitapta ilkokul, ortaokul, lise, meslek okullarinin ve tüm egitim kurumlarinin anlatildigina dikkati çekerek, kisinin ilgi ve yetenegini göz önünde bulundurarak bu kitaba basvurmasi halinde kitabin ona ve ailesine üniversiteye kadar rehberlik yapabilecegini ifade etti.
Ömer Açikgöz, ''Bu kitap egitim sisteminin bir rehberi haline dönüsmüs oldu. Kisiler egitimle ilgili neyi merak ediyorsa bu kitaba basvurabilirler'' diye konustu.
Kitapta yatililik ve burslarla ilgili bilgilerinde yer aldigina isaret eden Açikgöz, kitabin öncelikle pilot uygulamalarin yapildigi 18 ildeki okullara, ögrencilere, velilere, milli egitim il ve ilçe müdürlüklerine ve halkin kolay ulasabilecegi kamunun ortak alanlarina dagitilacagini söyledi.
Okul öncesinden yüksekögretime her kademe anlatiliyor
Agri, Adiyaman, Batman, Bayburt Diyarbakir, Erzurum, Bitlis, Bingöl, Siirt, Van, Sirnak, Mardin, Urfa, Gaziantep, Bayburt, Kars, Igdir ile Mus'da dagitilacak olan ve 7 bölümden olusan kitabin ''Okul Öncesi Egitim ve Ilkögretim Kurumlari'' baslikli birinci bölümünde, zorunlu egitimin 12 yila çikarilmasi ve 4 4 4 seklinde düzenlenmesinin getirdigi degisiklikler ile okul öncesi, ilkokul ve ortaokullarin amaçlari ve temel özellikleri anlatiliyor.
''Orta ögretim kurumlari'' baslikli ikinci bölümde ise ortaögretim kurumlarinin hangilerinin sinavla, hangilerinin sinavsiz, hangilerinin özel yetenek mülakat ve beden yetenegi sinavi ile ögrenci aldiklari, seviye belirleme sinavi, ortaögretim kurumlarini özellikleri ve yüksekögretime giriste ögrenciye sagladiklari avantajlara yer veriliyor.
Ögrenci Seçme ve Yerlestirme Sistemi'nin anlatildigi 3. bölümde ise YGS ve LYS'ye iliskin bilgiler veriliyor.
Kitabin 4. bölümünde de yüksekögretime iliskin ayrintili bilgilere yer verilirken, 5. bölümde ise Hayat Boyu Ögrenme ve Yaygin egitime iliskin bilgiler anlatiliyor.
''Egitim Yardimlari'' baslikli 6. bölümde ise özellikle maddi imkansizliklar yasayan çocuklar ve ailelerine parasiz yatililik, bursluluk, tasima olanaklari, yüksekögrenim ve katki kredisi, sartli nakit transferi, çesitli kamu kurumu, vakif, dernek ve diger yardim kuruluslarinin sundugu firsatlar anlatiliyor.
7. bölümde ise MEB'in tasra teskilatina iliskin genel bilgilerle proje kapsaminda yer alan illerde egitime erisim için gerekli iletisim adresleri veriliyor.
Kitapçikla beraber egitime erisim konusunda farkindaligi artirma amaciyla afisler de hazirlandi.
Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284