Ehliyet Aliminda Devrim Gibi Karar!

Milli Egitim Bakanligi sürücü kurslarinda düzenlemeler için yönetmelik degisikligine giderek devrim gibi bir yapilanmaya imza atiyor.

 Ehliyet Aliminda Devrim Gibi Karar!

Trafik kazalarinin yüzde 99'unun insan kaynakli oldugunun tespit edilmesinin ardindan MEB sürücü kurslarina çeki düzen vermek için harekete geçti.
Ilk basta sinavlardaki soru sayisi azaltilacak
Milli Egitim Bakanligi sürücü kurslarinda düzenlemeler için yönetmelik degisikligine giderek devrim gibi bir yapilanmaya imza atiyor. Bugün'ün haberine göre; taslak metni tamamlanan yönetmelik için kurum ve kuruluslarin görüsü alinirken yapilacak sinavda hazirlanacak soru sayisi 120'den 60'a düsürüldü.
Türkiye'de yasanan trafik kazalarinin yüzde 99'unun sürücü hatasindan olusmasi kurslarin egitim kalitesini tartismali hale getirdi. Bu kapsamda çalismalara baslayan Milli Egitim Bakanligi Özel Ögretimler Genel Müdürlügü uzun zamandir üzerinde çalistigi sürücü kurslari yönetmelik taslaginda son asamaya geldi. Ilk olarak soru sayilarinin çoklugu ele alinarak soru sayisi 120'den 60'a indirildi.
SORU SAYISI DÜSTÜ
Milli Egitim Bakanligi uzmanlari yeni yönetmelik için birçok Avrupa ülkesini incelemeye aldi. Ülkelerin trafik kazalarini nasil minimuma indirdigi belirlendi. Yönetmelik bu amaca göre hazirlandi. Avrupa ülkelerinin kurslardaki denetim mekanizmasi ve egitim teknikleri Türkiye'ye uyarlandi.
Bakanlik yetkilileri Avrupa ülkelerinin ele alindigi kapsamli raporda soru sayisinin en fazla oldugu ülke olarak Türkiye'yi belirledi. Türkiye'de teorik sinavda 120 soru soruldugunu saptayan uzmanlar Avrupa ortalamasinin 42 oldugunu ortaya koydu. Bu kapsamda soru sayisinin 60'a indirilmesi kararlastirildi. Az soruyla daha fazla basari saglamayi hedefleyen uzmanlar sistemi uygulamak için yönetmeligi çikarmak için çalismalara basladi.
KURUMLAR ARASI ISBIRILIGI
Yönetmelik taslagini hazirlayan bakanlik yetkilileri sistemin yeterliligi için ilgili kamu kurum ve kuruluslari ile ortak hareket etti. Bu kapsamda Milli Egitim Bakanligi, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi, Içisleri Bakanligi ve Emniyet Genel Müdürlügü taslak metin üzerinde uzlasti.
UYGULAMA SAATI ARTIRILIYOR
Kurslardaki teorik sinavin yani sira uygulama sinavinda da önemli degisikliklere gidilecek. Mevzuata göre Türkiye'de 15 dakika yapilmasi gereken sinavin diger AB ülkelerinde 30 dakika veya 1 saat oldugunu belirleyen uzmanlar Türkiye'de de uygulama sinavinin bu seviyeye çekilmesi için çalismalara basladi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284