Elektrik Faturalari Hafifleyecek

Elektrik Faturalarina yansiyan `kayip kaçak` ve TRT payi kalkabilir.

Elektrik Faturalari Hafifleyecek

Enerji Bakani, elektrik faturalarini yükselten kayip kaçak bedeli, TRT payi gibi kesintiler hakkindaki soru önergesine, "Faturalara yansitilan fon/vergi gibi kalemlerin azaltilmasi veya tamamen kaldirilmasi hedefler arasinda" yanitini verdi.
Milliyet'ten Meriç Tafolar'in haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, ilgili yönetmelik disinda elektrik faturalarina yansitilan fon/vergi gibi kalemlerin tamamen kaldirilmasinin hedeflendigini bildirdi.
Yildiz, hedef kayip kaçak oranlarina ulasilamamaktan kaynaklanan ek maliyetlerin tüketicilere yansitilmayacagini, bölgedeki sirketler tarafindan üstlenilecegini kaydetti.
CHP Izmir Milletvekili Rahmi Askin Türeli, sira dagitim bedeli, sayaç okumaya iliskin perakende satis hizmet bedeli, perakende hizmet satis bedeli, kayip kaçak bedeli, Enerji Fonu kesintisi, TRT payi, Elektrik Tüketim Vergisi ve KDV gibi masraflarin elektrik faturalarini yükselttigini belirterek, konuyla iliskin çalisma yapilip yapilmadigini sordu. Önergeyi yanitlayan Yildiz, sunlari kaydetti:
"Elektrik faturalarindaki parametreler, Elektrik Piyasasi Müsteri Hizmetleri Yönetmeligi'nde belirtilmekte. Söz konusu yönetmelikte belirtilenler disinda faturalara yansitilan fon/vergi gibi kalemlerin azaltilmasi veya tamamen kaldirilmasi bakanligimiz hedefleri arasinda.
HEDEFLER REVIZE EDILDI
EPDK karariyla 2011-2015 dönemini kapsayan ikinci uygulama dönemi için 21 dagitim sirketinin kayip kaçak hedefleri onaylanmis ve kurul karariyla özellesmesi henüz sonuçlanmamis dagitim sirketleri için 2013-2015 kayip kaçak hedefleri revize edilmistir. Azalan hedef kayip-kaçak oranlari maliyet hesaplarinda esas alinmakta ve tüketicilerin daha düsük bedel ödemeleri saglanirken bu hizmeti yerine getiren dagitim sirketlerine sorumluluklar yüklenmektedir."
TÜKETICIYE YANSIMAZ
Düsük performanstan dolayi gerçeklesen yüksek kayip-kaçak düzeyinin yol açtigi ek maliyeti, 2007-2010 döneminde sorumlu sirketlerce karsilandigini belirten Yildiz, söyle devam etti:
"2011-2015 döneminde de düsük performans düzeyiyle faaliyet gösteren sirketler hedef kayip-kaçak oranlarina ulasamamaktan dolayi olusacak ek maliyetleri üstleneceklerdir. Bu ek maliyetler hiçbir sekilde tüketicileri yansitilmamaktadir."
Yildiz'in ifade ettigi yönetmelikte yer alan bedeller söyle:
"Baglanti bedeli, perakende satis hizmet bedeli, kaçak elektrik enerjisi tüketim bedeli, sayaç sökme takma bedeli, reaktif enerji tüketim bedeli, kesme takma bedeli ve sayaç okuma bedeli."
Haberler
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284