Elektrik Faturasi 150 TL’`yi Asana Indirim

Serbest tüketici limitini 5 kat asagi çeken EPDK, bu sayede sanayi kuruluslari ve ticarethanelere sagladigi ucuz elektrik uygulamasini meskenlere de açmis oldu. Uygulama ile faturasi 150 TL`yi asan tüketiciler elektrigi yüzde 15 indirimli alacak.

Elektrik Faturasi 150 TL’`yi Asana Indirim

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Subat'ta 4628 Sayili Elektrik Piyasasi Kanunu'na dayali olarak aldigi kararla serbest tüketici limitini yillik 25.000 Kwh'ten 5.000 Kwh'e düsürdü. 2001'den bu yana serbest tüketici limitinde rekor bir düsüse imza atan EPDK, bugüne kadar sanayi kuruluslari ve ticarethanelere sagladigi ucuz elektrik uygulamasini meskenlere de açmis oldu.
Buna göre elektrik faturasi yaklasik 150 TL'yi asan tüketiciler, tedarikçisini degistirmek suretiyle, elektrigi daha ucuza satan perakende satis sirketlerinden yaklasik yüzde 15 indirimle kullanabilecek.
2015 yilinda serbest tüketici limitinin tamamen kaldirilacagini ifade eden ACTECON Rekabet ve Regülâsyon Danismanlik firmasi ortagi ve Bilkent Üniversitesi Enerji Hukuku ve Politikasi Ögretim Görevlisi Sahin Ardiyok, "12 yildir sadece sanayi kuruluslari ve ticarethaneler elektrigi indirimli kullanirken, uygulama 70 milyon tüketiciyi birinci derecede ilgilendirir hale geldi.
Tüketiciler mevcut tedarikçisinden alacaklari ‘borcu yok' belgesi ile fiyatini uygun buldugu yeni bir tedarikçi belirleyip, hemen uygulamadan yararlanabilir ve elektrigi ucuz alabilirler. Tüketici ile tedarikçi arasinda örnek sözlesmelerin olmamasi ise bir sorun olabilir. Bu noktada gerek haksiz rekabeti gerekse tüketicilerin kafasinin karismasini önlemek için EPDK'nin tüketicileri ne oldugunu anlamadiklari sözlesmelerden koruyucu önlemler almasi gerekebilir" dedi.
27.000 kurulus yararlandi
Uygulamadan bugüne kadar 27 binden fazla sanayi kurulusu ve ticarethanenin yararlandigina dikkat çeken Sahin Ardiyok, "Amaç üretimi ve perakende satisi rekabete açmak" dedi. Elektrik Piyasasi Kanunu ile bu reformun zaten basladigini hatirlatan Sahin Ardiyok, "2001 yilinda mevzuata giren serbest tüketici uygulamasi sayesinde kademeli olarak önce sanayi kuruluslari ve ticarethaneler kendi elektrigini saglayan kurulusu seçme hakkini elde etti.
Simdi ise, limitin meskenleri de kapsayacak sekilde düsürülmesiyle, uygulama 70 milyon kisiye açilmis oldu. Buna göre önceki yilda 5.000 Kwh'in üzerinde elektrik tüketen yani yaklasik bir hesapla elektrik faturasi 150 TL'yi asan tüketiciler, artik elektrigi kendi bölgesindeki dagitim sirketinin bünyesindeki perakende satis sirketinden almak zorunda degil.
Bunun için yapilmasi gereken de çok basit. Mevcut tedarikçisinden borcu yoktur yazisi alip, onunla birlikte buldugu yeni perakende satis sirketine basvuru yapacak. Ve o güne kadar aldigi hizmeti perakende satis sirketleri arasinda yasanacak rekabet sayesinde daha ucuz almis olacak" dedi.
Meskenlerin %70'inde yillik tüketim 3.000 Kwh
Türkiye'deki meskenlerin yüzde 70'inde yillik elektrik tüketiminin ortalama 3.000 kwh olduguna dikkat çeken Sahin Ardiyok, "Yeni uygulamadan ilk etapta meskenlerin yüzde 30'luk kismi yararlanabilecek. 2014 yilinda bu oran yüzde 70'lere yaklasirken, 2015 yilinda ise limitin tamamen kaldirilmasi ile birlikte meskenlerin tamami rekabetçi fiyatlarla elektrigi ucuz kullanabilecek" dedi.
Uygulamanin rekabet sorunlarini da beraberinde getirecegini ifade eden Sahin Ardiyok, özellikle dagitim sirketlerinin ayrimci uygulamalar yapmasinin piyasaya girecek alternatif perakende satis sirketlerinin faaliyetlerini zorlastirabilecegini bildirdi.
Bu nedenle EPDK'nin regülasyonlarinin ve denetiminin önemine vurgu yapan Sahin Ardiyok, "Uygulama en çok da, meskenler için de rekabet etmek zorunda kalacaklari için, dagitim sirketlerini ilgilendiriyor. Sadece dagitim bedeli ile isi döndürmek tabi ki istemeyecekler. Perakende satis da yapmak durumundalar ve eger rehavete kapilirlarsa müsterilerinin büyük çogunlugun rakiplerine kaptirabilirler" dedi.
Ardiyok son olarak "perakende satista rekabetin önünün açilmasi elektrik sektöründe üretici ve tedarikçilerin is yapis seklini de degistirecek. Daha önce gün öncesi piyasa ve büyük alicilara yapilan satislarin yönü bir miktar tüketiciye dogru kayacak ve bu sirketlerin genis tüketici kitlelerine ulasmak için satis kanali kurmalari, modern pazarlama yöntemleri benimsemeleri de gerekecek" ifadesini kullandi.
Enerji sirketleri kampanya ile müsteri çekecek
Piyasada aralarinda EnerjiSA, Zorlu Enerji ve Aksa Enerji gibi büyük gruplarin yani sira 100'ün üzerinde enerji sirketi bulunduguna dikkat çeken ACTECON Kidemli Danismani Feridun Izgi ise, perakende satis sirketlerinin müsteri çekmek için farkli kampanyalar gerçeklestirebileceklerini açikladi. Feridun Izgi, "Tipki GSM sirketlerinin cep telefonu kampanyasi ile müsteri çekmesi gibi, enerji sirketlerinin bazilari da 24 ay hizmet taahhüdü veren müsterilerine bedava beyaz esya verebilecek veya dogalgaz, internet, telefon gibi hizmetlerde indirim yapabilecekler" dedi.
Yillar Itibari ile Serbest Tüketici Limitleri
Yil Kwh
2003 9 Milyon
2005 7.7 Milyon
2006 6 Milyon
2007 3 Milyon
2008 1.2 milyon
2009 480 bin
2010 100 bin
2011 30 bin
2012 25 bin
2013 5 bin
Türkiye'deki Elektrik Tüketimi
Tüketim %
Sanayi 48
Mesken 24
Ticarethane 14
Diger 14
Kaynak: Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284