Elektronik Vize Uygulamasi Basladi

Hudut kapilarinda bandrol veya kase vize alma hakkina sahip 94 ülke vatandasinin, Türkiye`ye giris islemlerini kolaylastirmak amaciyla bir dizi uyguluma hayata geçirildi.

Elektronik Vize Uygulamasi Basladi

Yeni düzenlemeye göre, 94 ülke vatandaslari kendilerinden istenen bilgileri Disisleri Bakanligi'nin "www.evisa.gov.tr" web sitesinden internet ortaminda kaydedip, vize harci ödemelerini kredi karti ya da banka kartiyla elektronik olarak yapmak suretiyle, vizelerini seri bir sekilde alabilecek.
"Elektronik Vize (E-vize)" uygulamasi dün itibariyle basladi. Elektronik vize almadan sinir kapilarina gelen yabancilar için bandrol ve kase vize uygulamasi devam edecek. Emniyet Genel Müdürlügü konuyla ilgili bir duyuru yayimladi. Emniyetin açiklamasinda E-vize uygulamasinin hudut kapilarinda bandrol veya kase vize alma hakkina sahip 94 ülke ile mevcut vize rejimine herhangi bir degisiklik getirmedigi vurgulandi. Açiklamada, sistemde, basvuru sahiplerinin gerekli bilgilerini Disisleri Bakanliginin "www.evisa.gov.tr" web sitesinden internet ortaminda kaydedip, vize harci ödemelerini kredi karti ya da banka kartiyla elektronik olarak yapmak suretiyle elektronik vize çiktisini alabilecekleri dile getirildi.
Açiklamada, "Elektronik vize basvurusunun basariyla tamamlanmasinin ardindan, elektronik vizeler kisinin e-posta adresine gönderilecek, basvuru sahiplerinin elektronik vizelerinin çiktisini alarak havayollari görevlilerine ibraz etmeleri ve istenildigi takdirde emniyet makamlarina göstermek üzere seyahatlerinin sonuna kadar muhafaza etmeleri gerekmektedir. Elektronik vize, Türkiye'ye turistik veya ticari amaçlar için yapilan seyahatlerde geçerli olacaktir. Bunun disinda çalisma, ögrenim, arastirma, egitim, uzun süreli ikamet gibi özel mesruhatli vize basvurularinin dis temsilciliklerimize yapilmasi gerekmektedir.
Elektronik vize basvurusu için, seyahat tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli bir pasaporta, uçus rezervasyonuna ve geçerli bir kredi kartina ya da banka kartina (Visa veya Mastercard) sahip olmak yeterlidir. Elektronik vize basvurusunda belirtilen tarih, elektronik vizenin geçerlilik süresinin baslama tarihi olacak, bu tarihten itibaren vizenin geçerlilik süresi içinde herhangi bir tarihte Türkiye'ye giris yapabilmek mümkündür. Elektronik vize, geçerli oldugu süre içerisinde kullanilmadigi takdirde yeni bir elektronik vize basvurusunda bulunulmasi gerekmekte ve elektronik vize kullanilmadigi takdirde harci iade edilmeyecektir. Elektronik vize, her bir yabanci yolcunun pasaportuyla elektronik olarak iliskilendirilmekte ve kisiye iliskin sorgulamalar online olarak yapildiktan sonra verilmektedir. Bu nedenle, her bir yolcu için ayri ayri elektronik vize alinmasi gerekmektedir. Pasaportun refakat hanesinde kayitli kisilerle birlikte seyahat edilmesi halinde, bu kisiler için de ayrica elektronik vize alinmasi gerekmektedir." denildi.
YASAKLILAR KONTORLÜNDEN GEÇIRILECEKLER
Sistemin çalisma prensibinin yabancilarin bilgilerini sisteme girdikten sonra 'Emniyet Genel Müdürlügü Yurda Girisi Yasaklilar' veri tabani üzerinden kontrol edilmesine ve sonrasinda kaydin temiz olmasi halinde vizenin verilmesine dayandigi belirtildi. Elektronik vizelerin, belirli ülke vatandaslarinin Türkiye'ye girisine izin veren A4 boyutunda, bir PDF çikti seklinde bir belge oldugu, yabancinin verileri hudut makamlarinin sisteminde görülebilecegi vurgulandi.
Açiklamada su ifadelere yer verildi: "Bütün vize türlerinde oldugu gibi elektronik vize ülkemize mutlak giris hakki bahsetmemektedir. Istisnai hallerde hudut makamlarimizin elektronik vize sahibi bir kisiye Türkiye'ye giris izni vermemesi mümkündür. Yabancilar tarafindan temin edilen elektronik vizenin bilgileri anlik olarak Bakanligimiz (Emniyet Genel Müdürlügü) merkez sunucularina aktarilarak hudut kapilari projesinden otomatik kontrol edilmesi saglanacaktir. Pasaport kontrol polisinin ikinci bir kontrolüne gerek kalmadan Hudut Kapilari ve Yolcu Projesi otomatik olarak merkez sunucusundan yabancinin elektronik vize alip almadigini kontrol edip, pasaport kontrol polisine elektronik vize bilgisi var veya elektronik vize bilgisi yok seklinde ikaz verecektir.
Sistemde, elektronik vize bilgisi var seklinde ikaz verdiginde yabancinin girisine izin verilecektir.THY ile seyahat eden, Schengen veya OECD üyesi ülkelerin geçerli vizesine ya da geçerli ikamet iznine sahip olan SAGA (45) (Sahra Alti Afrika Ülkeleri) (Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cape Verde (Yesil Burun Adalari), Cibuti, Çad, Ekvator Ginesi, Eritre, Etyopya, Fildisi Sahili (Kotdivuar), Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Kamerun, Kenya, Komorlar, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (Zaire), Lesotho, Liberya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda, Sao Tome ve Principe, Senegal, Sierra-Leone, Somali, Sudan, Swaziland, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya, Zimbabve) ülkeleri vatandaslari, 30 güne kadar ikamet süreli tek girisli elektronik vizeyle Atatürk Havalimani hudut kapisindan ülkemize giris yapabileceklerdir. THY ile seyahat eden, Schengen veya OECD üyesi ülkelerin geçerli vizesine ya da geçerli ikamet iznine sahip olan umuma mahsus pasaport hamili Cezayir (resmi pasaportlar vizeden muaf) vatandaslari ile THY ve Misir Havayollariyla seyahat eden, Schengen veya OECD üyesi ülkelerin geçerli vizesine ya da geçerli ikamet iznine sahip olan umuma mahsus pasaport hamili Misir (resmi pasaportlar vizeden muaf) vatandaslari, 30 güne kadar ikamet süreli tek girisli elektronik vizeyle Atatürk Havalimani hudut kapisindan. Ayrica, 20 yas alti ve 45 yas üzerindeki umuma mahsus pasaport hamili Misir vatandaslari 15 güne kadar ikamet süreli tek girisli elektronik vizeyle, tüm hudut kapilarimizdan giris yapabileceklerdir."
Hakimiyet
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284