Elma Bahçelerinde Erken Dönemde Çiçek, Yaprak Ve Meyve Analizleri Konulu Toplanti Yapildi

Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü tarafindan geçtigimiz gün Toplanti Salonunda “Elma Bahçelerinde Erken Dönemde Çiçek, Yaprak ve Meyve Analizleri” konulu bir bilgilendirme toplantisi düzenlendi.

Elma Bahçelerinde Erken Dönemde Çiçek, Yaprak Ve Meyve Analizleri Konulu Toplanti Yapildi

Toplantiya Il Müdür Vekili Baran Yavuz Yürekli, Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Ugur Erkan, Koordinasyon ve Tarimsal Veriler Sube Müdürü Ibrahim Erkol, Karaman Elma Üreticiler Birligi Baskani Ahmet Yildiz, Il Müdürlügü Teknik Personeli ile elma üreticilerimiz katildilar.
Egirdir Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügünde görevli Dr. Kadir Uçgun ve Dr. Adem Atasay katilimcilara meyve bahçelerinde toprak, çiçek, yaprak ve analizlerinin önemi hakkinda bilgiler verdiler. Dr. Uçgun toplantida: bitkilerin besin ihtiyacinin belirlenmesinde kullanilan en yaygin yöntemin toprak analizleri oldugunu ifade ederek, bitkilerin besin ihtiyaçlarinin karsilanmasi ve gübrelerin etkinliginin artirilarak çevreye zararlarinin azaltilmasinda toprak analizini tamamlayici olarak bitki analizlerinin yapilmasinin zorunlu oldugunu belirtti. Uçgun, tüm dünyada meyve agaçlarinin beslenme durumunun degerlendirilmesinde gelisme döneminin ortasinda yapilan yaprak analizleri ile sadece durum tespiti yapilabildigini, besin maddesi eksiklik ya da fazlaligi durumunda o yilin ürününe yönelik etkili müdahale yapilamadigini, bu durumun çok önemli düzeylerde verim, kalite kaybina neden olduguna dikkat çekerek, bunun çözümü için besin elementi ihtiyacinin en yüksek oldugu dönemde (tam çiçekten hemen sonra) bir besin elementinin eksik veya fazla oldugunun belirlenmesinin çok önemli oldugunu ve erken dönemde çiçek, yaprak ve meyve analizi yaptirarak tespit edilen besin maddesinin eksiklik durumuna göre eksikligin uygun kaynaklardan toprak veya yapraktan kisa sürede temin edilerek, verilmesi ile olumsuz etkilerin önlenebilecegini söyledi.
Erken Dönemde Çiçek, Yaprak ve Meyve Analizlerinin yayginlastirilmasinin ülkemiz ve ilimiz tarimina önemli katkilar saglayacagina inandigini belirten DR. Kadir Uçgun sunumunun ardindan katilimcilardan gelen sorulari yanitladi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284