Elma Bahçelerinde Karaleke Ile Mücadele Sürüyor

Türkiye elma üretiminin çok önemli bir bölümünü karsilayan ilimizde elma bahçelerinde en çok etkili olan hastaliklarin basinda gelen Elma Karaleke hastaligi ile etkin bir sekilde mücadele ediliyor. Elma hasadinin son dönemlerinin yasandigi ilimizde Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Ahmet Hasim Keskin, Il Müdür Yardimcisi Baran Yavuz Yürekli ile Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Ugur Erkan Kâzimkarabekir ilçesinde elma bahçelerinde incelemelerde bulundular.

Elma Bahçelerinde Karaleke Ile Mücadele Sürüyor

Ilimiz elma bahçelerinde ekonomik anlamda önemli kayiplara neden olan Karaleke hastaligi ayni zamanda gelecek yillarin meyvelerini olusturacak olan meyve gözlerinde de ciddi tahribatlara neden olmaktadir. Il Müdürü Keskin bu hastalik ile mücadele edilmesinde Il Müdürlügü olarak titiz ve özverili bir çalisma gösterdiklerini belirterek, “bu kapsamda Il Müdürlügünce “Elma Tahmin ve Erken Uyari Sistemi”ni uygulamaya koyduklarini ifade etti. Keskin; Karaman’da Elma Tahmin ve Erken Uyari Programi geregi Elma Bahçelerinde yürütülmekte olan Elma Karalekesi hastaliginin elmanin en önemli hastaligi olduguna dikkat çekerek bu hastalikla mücadele edilmesi için Il Müdürlügü bünyesinde Karaman merkezde 7 adet Bilgisayarli Tahmin ve Erken Uyari Cihazinin hizmet vermekte oldugunu belirterek bu cihazlardan alinan veriler dogrultusunda Müdürlük bünyesindeki SMS siteminde kayitli 1200 elma üreticimize Karaleke enfeksiyonu olustugunda cep telefonlarina mesaj olarak duyurusu yapilmaktadir. Bu duyurular ayni zamanda Il Müdürlügünün internet sitesinde de ilan edilmektedir” dedi.
Karaman ikliminin pek çok meyvenin üretilmesine uygun oldugunu belirterek, elmanin Karaman için ayri bir öneme sahip oldugunu ifade etti. Türkiye elma üretiminde ilk siralarda yer alan ilimizde, elma üreticilerinin ürün kaybi yasamamalari için elmalari hasattan hemen sonra nakletmeleri veya satmalari gerektigini ya da soguk hava depolarina ulastirmalari tavsiyesinde bulundu. Üreticilerimizin uzun bir zaman, masraf ve yogun emek harcayarak elde ettikleri ürünlerinin, hasatta olusan kayiplar nedeniyle zayi olmamasi için çok itinali ve dikkatli bir sekilde toplanmasi gerektigine dikkat çeken Keskin, bu kayiplarin en aza indirilmesinin ülke ve il ekonomisine önemli katkilar saglayacagini ifade etti. Ayni zamanda elma Karalekesi ve pas hastaligi ile mücadelede sonbahar ve ilkbahar aylarinda Bordo Bulamaci uygulamasinin bu hastaliklardan korunulmasinda faydali olacagini söyledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284