Elma Yetiştiriciliği Kampı Sona Erdi

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Tematik Kamplar Projesi kapsamında Karaman’da gerçekleştirilen Elma Yetiştiriciliği Meyvecilik Kampı sona erdi.

Elma Yetiştiriciliği Kampı Sona Erdi
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Tematik Kamplar Projesi kapsamında yürüttüğü ve 18-29 yaş aralığındaki genç çiftçileri eğitim amaçlı bir araya getirdiği Meyvecilik Kampı 03-07 Ekim 2016 tarihleri arasında Karaman'da "Elma Yetiştiriciliği" teması ile gerçekleştirildi. Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerine devam eden Gençlik Merkezi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile 5 gün boyunca devam eden kampa 25 genç çiftçi katıldı.
Gençlik Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen açılış programının ardından genç çiftçiler Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hayati Kısacık ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Özçalık’ı makamında ziyaret ederek proje hakkında duygu ve düşüncelerini dile getirdiler. Ziyaret için heyete teşekkür eden Vali Tapsız, gençlerle sohbet ederek 5 gün boyunca devam edecek kamp çalışmalarında başarılar diledi.
Gerçekleştirilen ziyaretlerin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan mühendis ve teknikerler tarafından genç çiftçilere teorik ve uygulamalı dersler verildi. Beş gün boyunca devam eden eğitimlerde genç çiftçilere Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur Erkan tarafından Karaman’da elmanın durumu, Tekniker Servet Karazor tarafından elma yetiştiriciliği, Mühendis Şener Eren tarafından Karaman’da yetiştirilen elma çeşitleri, Tekniker İslam Önal tarafından elma hastalıkları ve zararları, Mühendis Raşit Balta tarafından elma hasadı ve işlenmesi, Tekniker Emrah Öğet tarafından ise elma depolama ve muhafaza eğitimleri hakkında bilgiler verildi.
Eğitimlerin ardından sorularına cevap arayan genç çiftçiler elma yetiştiriciliği noktasında karşılarına çıkan sorunları eğitmenlere yönelterek cevap aradı. Soru cevap şeklinde gelişen değerlendirme toplantılarında genç çiftçiler elma yetiştiriciliği konusunda yanlış bildikleri bilgileri düzeltme imkânı buldu.
Elma Bahçesinde Uygulamalı Eğitim
Proje kapsamında genç çiftçilere verilen teorik derslerin ardından uygulamalı eğitimlerle bilgilerin pekiştirilmesi sağlandı. Uygulamalı eğitimler kapsamında ilk olarak Çiğdemli Köyü’nde bulunan Bifa Bahçelerini gezen gençler modern elma yetiştiriciliği hakkında yetkililerden bilgi aldı. Elma üretiminde en çok karşılaşılan don ve dolu olaylarına karşı alınan modern yöntemleri de yerinde gören genç çiftçiler kaliteli elma üretiminin adımlarını bire bir yerinde görme fırsatı buldu.
Modern Tesisler Hayran Bıraktı
Bahçe ziyaretinin ardından elmanın işlenme evrelerini yerinde görme fırsatı bulan genç çiftçiler, Engin Tarım ürünlerinin işlendiği Onurlu Soğuk Hava Tesislerini ziyaret etti.
Pazarlama müdürü Bülent Polat ve tesis yetkilileri eşliğinde soğuk hava tesislerini detaylı bir şekilde gezme fırsatı bulan gençler, elmanın hasadı yapıldıktan sonra elmanın işlenmesi ve ihracatı hakkında yetkililerden detaylı bilgi aldılar.
Tarihi ve Kültürel Yerler Gezildi
Proje kapsamında Karaman Müzesi, Karaman Kalesi, Çesmeli Kilise, Tartan Evi, Aktekke Camii, Binbirkilise, Madenşehri köyü gibi kentin tarihi ve kültürel yerlerini de gezme fırsatı bulan genç çiftçiler böyle bir imkanı kendilerine sundukları için Gençlik ve Spor Bakanlığına teşekkür ettiler.
Projenin amacına uygun bir şekilde tamamlandığını belirten Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hayati Kısacık,” Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen projenin bir ayağının da Karaman’da gerçekleşmesi bizleri oldukça mutlu etti. Beş gün devam eden kampta boyunca genç çiftçilerimiz elma yetiştiriciliği hakkında önemli bilgiler edinerek uygulamalı eğitimlerle de bu bilgileri pekiştirme şansı buldu. Projeye katılan gençlerimiz artık daha bilinçli bir şekilde elma yetiştiriciliğine katkı sağlayacaklar. Kampın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.




 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284