Emeklilere Indirim Müjdesi

Prim borcu olan emeklilere saglanacak ödeme kolayliginin detaylari belli oldu. Yönetmelige göre; 9 bin lira borcu olan emekli, bunu 5 bin lira olarak ödeyecek.

 Emeklilere Indirim Müjdesi

19 Ocak'ta yürürlüge giren, devlete prim borcu olan emeklilere ödeme kolayligi getiren 6385 Sayili Yasa'nin 'uygulama yönetmeligi' tamamlandi. Buna göre; Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) toplam 9.4 bin lira prim borcu bulunan bir kisi, ödeme kolayligindan yararlanirsa borcu 5.4 bin liraya düsecek. Bunu 36 ay vadede ödemek isterse, toplam 6.2 bin lira verecek. Emekli olduklari halde bir iste çalisan ve bunu devlete bildirmeyenleri kapsayan düzenlemeden, toplam 800 bin emekli yararlanacak. Basvurular 1 Subat'ta basladi. Bu hafta içinde yayinlanacak yönetmelik ile yapilandirma islemi fiilen de baslayacak.
BORCUN YARISI SILINIYOR
Yapilandirma ile borcun yaklasik yarisi silinecek. Örnegin, 3 bin 701 lira prim borcu bulunan bir emeklinin, 5 bin 698 liralik gecikme zammi ile birlikte 9 bin 400 lira ödemesi gerekiyor. Emekli bu borcu pesin yatirirsa 5 bin 474 lira ödeyecek. 1 yilda ödemek isterse 5 bin 748 lira, 2 yilda ödemek isterse 6 bin 21 lira verecek. Vade 3 yila çiktiginda ise toplam ödenecek tutar 6 bin 296 lira olacak. Yine baska hesaplamaya göre; prim borcu asli 2 bin 556 lira olan bir kisinin ödemesi gereken para 5 bin 549 lirayi buluyor. Yapilandirma ile borç 3 bin 616 liraya düsecek. Prim borcu bulunan emekliler, borçlarini pesin veya 36 aya varan taksitler halinde ödeyebilecek. Taksit ödemeleri 2 ayda 1 gerçeklesecek. Emekliler prim borçlarini ödemek için sosyal güvenlik il müdürlüklerine basvuracak. Basvuru ile birlikte haciz islemleri durdurulacak.

Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284