Emekliye Yardim Parasi Geliyor

Torba Yasa`dan emekliye para çikti. Sosyal yardimlardan emekliler de faydalanacak 65 yas ayliklarina haciz konulamayacak.

Emekliye Yardim Parasi Geliyor
TBMM'ye sunulan Torba Yasa tasarisindan emekliye de müjdeli haber geldi. Sosyal yardimlarda 'herhangi bir sosyal güvencesi bulunmama kosulu' kaldirilirken, zor durumdaki emekliler de yardim alabilecek. Emekli ya da düsük ücretle sigortali çalisirken yardim aldigi için açilan yüzlerce dava da düsecek. Borcu olsa da 65 yas ayliklarina haciz konulamayacak.
70 BIN ÖGRETMEN-POLIS
Toplam 70 bin ögretmen ve polis memuru aliminin önünü açan Torba Yasa tasarisindan, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren sürpriz maddeler çikti. Tasari yasalastiginda, emeklilere yardimdan Issizlik Sigortasi Fonu'na kadar birçok yeni düzenleme yasama geçecek. Meclis tatile girmeden çikarilacak yasa ile aile içindeki kisi basina düsen geliri, asgari ücretin net tutarinin 3'te 1'inden (234 lira) az olan kisilerden yoksul olanlar, vakiflardan yardim alabilecek. Bu durumda 4 kisilik bir ailenin evine sadece 650 lira emekli ücreti giriyorsa, onlar da yardim isteyebilecek. Ayrica, afetlerden zarar görenler, sehit ve gazi yakinlari da bu kapsamda degerlendirilecek.
HACIZIN ÖNÜ KESILIYOR
Yasa ile sosyal yardimlar ve desteklere yönelik hacizlerin de önü kesiliyor. 65 Yasini Doldurmus Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaslarina Aylik Baglanmasi Hakkinda Kanun geregince verilen yaslilik ve özürlü yardimlari, kisinin muvaffaki olsa bile haczedilmeyecek, baskasina devir ve temlik edilemeyecek. Bu düzenleme kapsamindaki yardimlar ve proje desteklerinin tamamini kapsayacak.
GECIKEN YATIRIMLARA KREDI JESTI
Zorluklar nedeniyle taahhüt ettigi yatirimi ve istihdami gerçeklestiremeyen yatirimcilara da jest yapiliyor. Bu kapsamdaki yatirimcilarin kredi imkanlarindan yararlanarak yatirimlarini tamamlamalarina olanak saglanmasi amaciyla düzenleme yapildi. 6 ay içinde müracaat eden, yatirimin en az yüzde 10'u kadar asgari yatirim yapanlara devredilen tasinmazlarin eski maliki idareler adina tescilleri saglanacak. Bu tasinmazlar üzerinde 49 yil süreli irtifak hakki tesis edilebilecek veya kullanma izni verilebilecek.
ENERJIDE INCE AYAR
Torba Yasa ile enerji özellestirmeleri, sokak ve caddelerin aydinlatma bedellerinin ödenmesinde yasanan sorunlar da sona erecek. Elektrik dagitim sirketlerinin yatirim ve isletme faaliyetleri açisindan denetimindeki bosluk gideriliyor. Her türlü denetimi Enerji Bakanligi yapacak. Denetim sirketlerinden de destek alinabilecek. Denetim raporlari EPDK'ya bildirilecek. Yaptirim ve islemler, EPDK tarafindan karara baglanacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarindan enerji üreten tesislerin lisansi kapsamindaki denetimi EPDK ya da yetkilendirecegi denetim sirketi yapacak. 
Kaynak : Takvim
 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284