Emniyetten Önemli Uyari

Emniyet Genel Müdürlügü Kriminal Daire Baskanligi, çek senet tanzim eden vatandaslari uyardi.

Emniyetten Önemli Uyari

Imzali bos senet verilmemesi gerektigine dikkat çeken Kriminal Daire Baskanligi, senedin tüm hanelerinin tanziminde kullanilacak kalemin ayni kalem olmasina dikkat edilmesi gerektigini bildirdi.
Emniyet Genel Müdürlügü Kriminal Daire Baskanligi, 'çek-senet tanzim ederken ve alip verirken dikkat edilmesi gereken hususlar' kamuoyu ile paylasti. Vataündaslarin imzali bos senet vermemesinin istenildigi açiklamada, "Tanzim ederken hem rakamla hem de yaziyla deger gösteren bölümleri doldurun, rakamla ve yaziyla deger gösteren bölümlerine meblag yazildiktan sonra bu bölümlere ilave yapilmasini engellemek için bitisik bir sekilde kapatma çizgilerini kapatiniz. Verilen senedin bir fotokopisini muhafaza ediniz. Senet muhtevasindaki yazilari mümkünse borçluya yazdiriniz. Ödenmis senetlerin üzerine ödendigine dair serh düsüp tahrif etmeden saklayin. Borcunuzu ödedikten sonra aldiginiz senetteki imzalarin size ait olup olmadigini kontrol ediniz. Tanimadiginiz kisilerden ciro yoluyla senet almayiniz. Senetleri alacakli ve borçlunun bulundugu ortamlarda düzenleyin. Birçok magazada taksitli alisveris yapilabilmektedir. Bu magazalardan taksit kart alabilmek için taksitli borç senetleri düzenlenmektedir. Bu amaçla düzenlenen sözlesme formunun bir bölümü senet niteliginde olup düzenleme esnasinda meblag kismi bos birakilmak suretiyle sadece imza atilmaktadir. Bu tür belgelere imza atildigi takdirde taksitli alisveris senedindeki meblag kismi doldurulmalidir. Borç bittikten sonra bu sözlesme tekrar geri alinmalidir. Taksit ödedigimize dair bilgisayar çiktilari onaylanmadigi takdirde hiçbir hükmü yoktur" denildi.
BELGEDEKI SAHTECILIK KOLAYLIKLA ORTAYA ÇIKARILIYOR
Emniyet Genel Müdürlügü Kriminal Daire Baskanligi, belgedeki sahtecilik olaylarinin da kolaylikla ortaya çikarildigini bildirdi. Pasaport, nüfus cüzdani, kimlik, sürücü belgesi, çek, senet, trafik ve tescil belgeleri ve diger resmi evraklarin hakiki olup olmadiklari veya üzerlerinde tahrifat yapilip yapilmadigi hususlarinin belge inceleme laboratuvarlarinda optik cihazlar yardimiyla belirlendigi dile getirildi. Süpheli belgeler üzerinde mevcut kase izleri, soguk mühür izleri ve mürekkepli mühür izlerini; mukayese edilmek üzere gönderilen örneklerle veya belge türüne göre gerekirse laboratuvar arsivinde mevcut; kara, hava, deniz, demiryolu hudut kapilarina ait giris-çikis mühür izlerinin karsilastirma yapilarak, inceleme konusu kase izleri, soguk mühür izleri ve mürekkepli mühür izlerinin sahte olup olmadigi tespit edildigi vurgulandi.
POLISTEN IMZA ATMANIN TÜYOLARI
Açiklamada imza atmanin ayrintilarina da yer verildi. Iste Emniyet Genel Müdürlügü'nün imza atma tüyolari: "Basit ve gelismemis imza yerine gelismis, içerisinde kisiye has pek çok kaligrafik unsurlar içeren imza kullanilmalidir. Imzamizin basit yapida oldugunu ve kolaylikla taklit edilebilecegini düsünüyorsaniz, imzaladiginiz belgeye imzanizin yanina adinizi ve soyadinizi el yazinizla da yazmaniz lehinize olacaktir. Imzanin gelismis bir imza olabilmesi için, içerisinde fazlaca harfle birlikte çizgisel el hareketleri de bulunmalidir. Imza tutarli olmalidir. Kisi tüm belgelere ayni imzayi atmalidir. Paraf tarzinda atilan imzalar, ya da teblig mazbatasi gibi belgelere bastan savma bir sekilde atili bulunan imzalar sahtecinin isini kolaylastiracaktir. Bastan savma atilan imzalar kimi zaman imzayi atan sahis tarafindan dahi taninamamakta, sahte bir imza oldugu sanilmakta ve bu durum gereksiz yere imza incelemesi talep edilmesine sebep olmaktadir. Özellikle meslegi geregi yogun bir sekilde imza atmasi gereken sahislarin bu hususa daha çok dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle önem arz eden belgelere paraf tarzina indirgenen basit imzalar atilmamalidir. Imza atilan belgelerin içerikleri iyi anlasilmali, özellikle kapiya gelen kargo görevlileri, PTT görevlileri, satis elemanlari gibi kisilerin kimlikleri kontrol edildikten ve neyin imzalattirildigi hususundan emin olunduktan sonra belgeler imzalanmalidir. Meslegi geregi sürekli belge imzalamasi gereken kisilerin, imza kalemlerini yaninda tasimasi ve hep ayni kalemlerle imza atmasi da imza sahteciliginin önlenmesinde ve tespitinin kolaylastirilmasinda uygulanabilecek yöntemlerdendir."
Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284