En Kolay Ve En Çabuk Is Bulan Meslekler!

Is-Kur, Cumhuriyet tarihinin en kapsamli arastirmasini yapti. Çalisma Bakani Faruk Çelik sonuçlari kamuoyuyla paylasti. 81 ilde 17 sektördeki 10`dan daha fazla isçi çalistiran tüm Türkiye`deki özel sektörün istihdam fotografi çekildi. En çok eleman ihtiyaci olan sektörler söyle:

 En Kolay Ve En Çabuk Is Bulan Meslekler!

Bu arastirma Bakanligin, bugüne kadar yaptigi en kapsamli arastirma. Arastirma kapsaminda tüm Türkiye'de 81 ilde is piyasasi masaya yatirildi.
127 bin isyeri mercek altina alindi. Bu isyerlerinden 65 bini arastirma için seçildi. 53 bin isyeri is ve meslek danismanlari tarafindan bizzat ziyaret edildi.
Sonuçta bilimsel olarak 17 sektördeki 10'dan daha fazla isçi çalistiran tüm Türkiye'deki özel sektörün istihdam fotografi çekildi.
IS-Kur'a göre aslinda Türkiye'de issizlik göründügü kadar yüksek degil. Çünkü bu arastirma, Türkiye'nin tamaminda 215 bin kisilik açik isin oldugunu ortaya koyuyor.
Bu sonuçlara göre, %3,3'lük açik is orani, Avrupa Birligi'nin 27 ülkesinin ortalamasi olan %1,3'ün çok üstünde. Açik is orani açisindan bakildiginda, en çok açik islerin teknolojik islerde oldugu görülüyor. En çok açik is %36,2 ile imalat sektöründe iken, en az %0,3 ile su temini, atik yönetimi ve iyilestirme faaliyetleri sektöründe.
MESLEKI BILGI ÖNEMLI
MESLEK gruplari açisindan bakildiginda ise, teknikerler, yardimci profesyonel meslek mensuplari, tesis ve makine operatörleri ile montajcilarda açik is orani oldukça yüksek.
Yani isverenler, bu mesleklerde çalisacak kalifiye eleman bulmakta zorlaniyor. Arastirmada patronlarin aradiklari eleman konusunda çok da bilinçli olmadiklari sonucuna da ulasildi.
Nitekim isverenlerin aradiklari elemanin egitim ihtiyaciyla ilgili olarak %36 oraninda 'fark etmez' cevabi vermis. Buna karsilik, beceri ihtiyaci konusunu isverenlerin %71'i 'mesleki bilgi ariyorum' seklinde yanitlamis.
MESLEK LISELI ISTENMIYOR
ISVERENLER mesleki egitimin kalitesine güvenmedikleri için meslek okulu mezunlarini tercih etmediklerini ifade etmisler.
Nitekim genel lise mezunlarini tercih edenlerin orani %10,7 iken, meslek lisesi mezunlarini tercih edenlerin orani %9,5. Bütün bu sonuçlar çerçevesinde, rapora göre, ülkemizin tamaminda, 270 bin kisilik 'temininde güçlük çekilen eleman' ihtiyaci var.
Temininde güçlük çekilen mesleklerin sektörel dagilimina bakildiginda, %34 ile en yüksek 'imalat' sektöründe ve %0,5 ile en düsük su temini kanalizasyon atik yönetimi alaninda oldugu görülüyor.
TEKSTILCI-MERMERCI YOK
RAPORDA yer alan en son tespit ise bireylerin hangi yöntemleri kullanarak is aradiklarina dair. Buna göre, is arayanlarin %55'i halen akraba, es -dost araciligiyla is ararken, internet siteleri ve gazeteler yoluyla is arayanlarin orani %31 seviyesinde. Is-Kur araciligiyla is arayanlarin sayisi ise oldukça düsük. Is-Kur tahminlerine göre, 30 Haziran 2013 itibariyla net istihdam artis beklentisi 230 bin 36 kisi.
Kaynak: Aksam

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284