Enerji Verimliligi Ve Tasarrufunda Led Dönemi Basliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi tarafindan yayinlanan Genel Aydinlatma kapsaminda LED Armatürlerin Kullanimina Iliskin Usul ve Esaslar konulu genelge çerçevesinde,basta kamu kurum ve kuruluslari olmak üzere tüm alanlarda ve birimlerde LED aydinlatma sistemine dönüs yapiliyor.

Enerji Verimliligi Ve Tasarrufunda Led Dönemi Basliyor

Yayinlanan genelge ile ülkemizdeki mevcut enerji kaynaklarinin dogru ve verimli kullanilmasiyla birlikte özellikle elektrik kullanimina yönelik enerji tasarrufunda önemli katki saglamasi beklenen LED armatürlerinin Türkiye genelinde yayginlastirilmasi hedef alindi.
Konuyla ilgili olarak Valilik’ten yapilan açiklamada, “6446 sayili Elektrik Piyasasi Kanunu, 5627 sayili Enerji Verimliligi Kanunu, 3154 sayili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun ve 27.10.2011 tarih ve 28097 sayili Resmi Gazete’de yayinlanarak yürürlüge giren Enerji Kaynaklarinin ve Enerjinin Kullaniminda Verimliligin Artirilmasina Iliskin Yönetmeligin amaci; Genel aydinlatma kapsaminda LED armatürlerin kullanimi için dagitim bölgelerinde mevcut tesislerde aydinlatma dönüsüm planlarinin ve yeni tesislerde aydinlatma projelerinin hazirlanmasi, yatirim planlarinin ve projelerinin onaylanmasi, elektrik dagitim sirketleri tarafindan yatirimlarin yapilmasi ve tesislerin kabulüne iliskin usul ve esaslarini kapsamaktadir. Türkiye Elektrik Dagitim A.S (TEDAS) tarafindan takibi ve denetimi yapilacak olan uygulama ile mevcut aydinlatma tesislerinin LED uygulamalarina dönüsümüne ilk etapta il merkezleri ile nüfusu en düsük il nüfusunun üzerinde olan ilçe merkezlerine baslanmasi planlanmistir. Ülkemizdeki enerji varliginin sürdürülebilir hale getirilebilmesi ve enerji üretiminde tasarrufu amaçlayan LED aydinlatma sisteminin tüm ülke genelinde yayginlastirilmasi bunun neticesinde basta kamu kurum ve kuruluslari olmak üzere, sanayi kuruluslarinin da içerisinde yer aldigi genis bir çerçevede çalismalarin tamamlanmasi planlaniyor. Iç piyasadaki enerji tüketimine olumlu katki saglayacak olan çalisma ile birlikte ilimizin ve ülkemizin enerji sektöründe disa olan bagimliliginin da sona erdirilmesi hedef olarak kabul edilmistir. Bu çerçevede, Karaman Valiligi binasindaki mevcut aydinlatma sisteminin LED aydinlatma sistemlerine dönüsümüne yönelik çalismalar baslatildi.Valilik ana binasi içerisinde basta Valilik Makami olmak üzere, mevcut aydinlatma sistemleri sökülerek yerlerine enerji tasarrufu saglayan LED aydinlatma sistemleri takilirken,uygulamanin diger kamu kurum ve kuruluslarinin yani sira organize sanayi bölgesi ve diger özel sektörde örnek uygulama olmasi amaçlaniyor. Enerji tasarrufu saglayan LED aydinlatma sistemlerinin Karaman Organize Sanayi Bölgesinde üretimi yapilarak, ilimiz ekonomisine büyük katkilar saglamasi da ayri bir öneme sahip.
Sokak ve caddelerdeki aydinlatma sitemi ve ilin önemli merkezlerinde bulunan aydinlatma sistemlerinin mevzuat dogrultusunda;LED aydinlatma sistemine dönüstürülmesi sonucunda düzenlenen uygulama ile birlikte enerji tasarrufu ve verimliliginde ülke ekonomisine büyük katki saglamasi bekleniyor” dendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284