Engelliye Ayrim Yapan Hapis Cezasi Alacak

Engelliler için devrim niteliginde düzenlemelerin yer aldigi yasa taslaginda, BM`nin ayrimcilik tanimlari esas alindi. Dogrudan ya da dolayli ayrimcilik yapana bir yil hapis geliyor

Engelliye Ayrim Yapan Hapis Cezasi Alacak

Yaklasik 8.5 milyon engelli vatandasin kamuya açik alanlarda, isyerlerinde, evde, sokakta ugradigi her türlü ayrimcilik yasaklaniyor.
Özürlüler Kanunu'nun yerine geçecek Engelliler Hakkinda Kanun Tasarisi Taslagi'nda ayrimcilik "dogrudan, dolayli ve engellige dayali" olarak ilk defa bu kadar ayrintili ve net tanimlaniyor. Buna göre "engellinin hak ve özgürlüklerden esit sekilde yararlanmasini engelleyen, kisitlayan veya zorlastiran her türlü farkli muamele ile görünüste ayrimci olmayan her türlü eylem, islem ve uygulamalar sonucunda, engellinin hak ve özgürlüklerden yararlanmasi bakimindan dezavantajli bir konuma sokulmasina" neden olan her türlü uygulama yasaklanacak. "Dogrudan ve dolayli ayrimcilik dâhil olmak üzere engellilige dayali her tür ayrimcilik yasaktir" ifadesinin açikça yer aldigi taslakta, "siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, medeni veya herhangi bir alanda insan hak ve özgürlüklerinin tam ve digerleri ile esit kosullar altinda kullanilmasi veya bunlardan yararlanilmasi önünde engellilige dayali olarak gerçeklestirilen her türlü ayrim, dislama veya kisitlama" da "ayrimcilik" sayilacak. Hazirlanan yasa taslaginda engellilere yönelik dogrudan ve dolayli her türlü ayrimcilik, TCK'nin "dil, din, irk, özürlülük, siyasi düsünce, mezhep" gibi sebeplerle ayrimciligi düzenleyen 122'nci maddesi çerçevesinde degerlendirilecek. Bu çerçevede engelliye ayrimcilik yapanlara 6 aydan 1 yila kadar hapis cezalari verilecek. Aile Bakanligi, engellilerin kamuya açik alanlarda rahatça ulasimini saglamayan kuruluslari da 5 bin lira ile 500 bin lira arasinda para cezalarina çarptirabilecek. Bakanlik tarafindan kesilecek para cezalari, yine engelliler için gerçeklestirilecek projelerde kullanilacak.
DEVLET ENGELLI SAYMADI
Deniz Gezmis, Hüseyin Inan, Yusuf Aslan'in idam edildigi 6 Mayis 1972 gecesi protesto için eylem yapan hukuk fakültesi ögrencisi 23 yasindaki Ibrahim Çenet'in elinde bomba patladi. Iki kolu ve bir bacagini kaybeden Çenet, 1968 - 1998 yillari arasinda toplamda 7. 5 yil cezaevinde kaldi. 1990'da alinan kararla, 6 yil resmi olarak sürgün edildi. Isveç'ten 1998'de dönebildi. Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirip, Sorbon Üniversitesi'nde Fransiz Dili ve Edebiyati ile Etimoloji egitimi alan üç çocuk babasi 64 yasindaki Çenet Sosyal Güvenlik Kurumu'na engellilerin emekli olmasi için gerekli gün primi ödendigi ve emekli olmak istedigine dair basvurdu. Osmaniye Devlet Hastanesi'nden yüzde 96 engelli raporu olan Çenet'in, Sosyal Güvenlik Il Müdürlügü ise çalisma gücünün yüzde 60'ini kaybetmedigine dair karar verdi, malulen emekliligine karsi çikti. Ankara'daki Yüksek Saglik Kurulu'na basvuracak olan Çenet, sonuç alamazsa hukuki mücadele baslatacak.
TEKERLEKLI SANDALYEDE SEMA
Konya'da 20 yil önce damar tikanikligi nedeniyle sag bacagi kesilen evli ve 4 çocuk babasi Mustafa Sami Onay (53) sema dönmekten vazgeçmedi. Engelli Semazenler Grubu'nun kurulmasini saglayan Onay, öldükten sonra da bacaginin bulundugu yere gömülmek istiyor. "Mevlevilik benim aile kültürümden geliyor" diyen Mustafa Sami Onay, "Ben daha ilkokul siralarinda sema ayinlerine katilmaya basladim. Semazenlik benim için bir tutku ve onun verdigi mutlulugu hiçbir seye degismem. Semazenlik bana dogru insan olmayi ögretti. Bacagim kesildiginde onun sayesinde hayata hiç küsmedim ve engelli olduktan sonra da semazenlige devam ettim"dedi. 5 yil önce Engelli Semazenler Grubu'nu kuran Onay, "Engelli olduktan sonra artik engelliler için ne yapabilirim diye düsündüm. Gönülden bagli oldugum semazenligi devam ettirmek istiyordum. Konya Büyüksehir Belediyesi'nin destegi ile dünyada bir ilk olan Engelli Semazenler Grubu'nu kurduk. Gruba kendi içimizde 'Hediyesini pesin alan canlilar grubu' diyoruz. Çünkü Allah bizim bir parçamizi alarak bize bir hediye verdi"dedi. Kesilen bacagini aile kabristanina gömdüklerini söyleyen Onay, "Her Cuma kesik bacagimi ziyaret edip dua ediyorum" dedi.
AYRI DEGIL 'AYRICALIKLI' HIZMET
Kanun taslagi ile bakim hizmetlerinde de kurumsal temelli yapi degil, engellinin evde ailesinin yaninda desteklenip bakilacagi "toplum" temelli yapi getirilecek. Engelli çocuklar için ayri parklar degil, var olan parklar onlara uygun hale getirilecek. Engellinin toplumdan soyutlanmasi yerine, toplum içine karisacagi, sosyallesecegi adimlar atilacak.
Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284