Ercan Uyrum: “Bana Is Vermek Istemeyen Hollandalilara Ben Is Verdim”

Hollanda’ya 14 yil evvel turist olarak gelen, yasadigi zorluklar karsisinda yilmayan ve bugün Hollanda’da balik restorani isleten isadami hemserimi Ercan Uyrum’un yasam hikayesini kendi agzindan dinleyelim.

Ercan Uyrum: “Bana Is Vermek Istemeyen Hollandalilara Ben Is Verdim”
Sizi taniyabilir miyiz?
Ben Ercan Uyrum, 4 çocuk babasiyim. Karaman’in Agilönü (Selerek) köyünde dogdum. Ailece tekvando sporuyla ilgileniyoruz. 1998 yilinda Hollanda’ya ilk olarak turist gelmistim. Çocuklarimin tekvandoda Avrupa ve Hollanda birincilikleri var. Karamanda iken pazarlardaki balikçilara çok imrenirdim, onlarin yaptiklari, balik satislari hosuma giderdi. Kendimi söyle tanitiyorum: Nasil ki bir balik sudan çikinca yasayamazsa, Ercan’da baligi görmezse yasayamaz. Kendimi böyle hissediyorum, baligi o kadar çok seviyorum. Insanlar için çok önemli bir besin kaynagi olan baligin taze olmasi son derece önemli.
Hollanda’ya geldiginiz yillarda yasadiklarinizi anlatir misiniz?
Hollanda’ya ilk geldigim yillarda Rotterdam’da pazarlarda Hollanda patronlarin yaninda Türklerin çalistigini gördüm. Onlara elemana ihtiyaçlarinin olup olmadigini sordum, üstelik oturumum yok ve turisttim. Belli bir süre bekledikten sonra Hollandali patrondan bana bir haber geldi. Hafta sonu deneme için çagrildim. Lisan bilmedigim halde gittim, önlügü giydim ve geçtim tezgahin arkasina… Hollandalilara el kol hareketleriyle, Türklere ise dilimin döndügünde baligi satmaya çalistim. Karaman’da iken gördügüm satis tekniklerini kendimce uygulamaya çalistim. Benim bu çabami gören Hollandali patron ilk haftadan beni begendi. Aradan belli bir zaman geçti haftada üç güne çikardilar, derken haftada 5 gün is verdiler. Bu ise basladigim ilk günlerde en kötü ve en pis isleri verdiler. Ancak ben hiçbir zaman bikmadan, usanmadan, hile yapmadan, kaytarmadan verilen isleri fazlasiyla yapiyordum.
Aradan günler, aylar derken yillar geçti. O Hollandali patronum iflasin esigine geldi. Bende çok aktif çalistigim ve dürüst gördükleri için, o insanlarin pazardaki yerlerini benim devralmami önerdiler.
Hayatinizin dönüm noktasi dediginiz durumu okuyucularimizla paylasir misiniz?
Nihayetinde pazardaki tezgahlari devraldim ve artik hayallerime kavustum ve rüyalarim gerçek olmustu… bu durum benim hayatimin dönüm noktasi oldu. O günlerde henüz bir arabamiz bile yoktu. Belli bir süreden sonra arabamiz oldu, halden baligi günlük taze almaya devam ettik. Islerimiz o kadar iyi gitti ki, halden baligi arabaya yükleyip, pazar yerinde o gün tamamini satiyorduk. Allah yardim etti, isimiz de rast gitti, bereket üstüne bereket!
Bana is vermek istemeyen Hollandalilara is verdim
Ilk zamanlar bana is vermek istemeyen o Hollandalilarin önce tezgahini daha sonra arabalarini, çekicilerini, malzemelerini alma sansi dogdu bana. Beni yanlarina isçi olarak kabul etmek istemeyen Fasli, Hollandali ve Türkler, zaman geldi benden is istediler. Ve ben o insanlarin hepsine istihdam olanagi sagladim. Oysaki onlar beni hakir görüp, is vermek istememislerdi.
Balik restoran fikri nasil olustu?
Daha sonra emegimiz bereketlenmeye baslayinca ‘Balik Restorani’ açma fikri ortaya çikti. Bunu hayal etmistim, Mevla’m bunu da bana nasip etti. Hollanda’nin Schiedam kentinde; lüks, nezih ve ferah bir ortama sahip balik restorani açtik. Haziran 2007 yilinda hizmete açtigimiz bu isyeri haftanin 7 günü, günlük taze balik ve iç dizayn olarak büyük begeni kazandi.
Burada baligi Türk insanimiza tanittik
Pazardan yetistigimiz için insanlarimiz bizi taniyor ve güveniyordu. Artik taninir hale geldik. Rotterdam bölgesindeki bütün semt pazarlarinda tezgah açtik. Schiedam’daki isyerimizde yogun taleple karsilastik, Türk insanimiza bu sayede baligi tanitma olanagimiz oldu. Insanlarimiz ailece restoranimiza balik yemeye geliyorlardi.
Zaman ilerledikçe bende daha genis, gruplara hitap edebilecegimiz bir ikinci sube açma düsüncesi hasil oldu. Tanidiklarin önerisiyle Rotterdam’in Noord (Kuzey) bölgesinde bir mekan oldugunu ögrendik. Gidip isyerini gördük, istegimize cevap verecek durumda oldugunu görünce orayi kiralamaya karar verdik. Bir ikinci hayalimi de gerçeklestirmis oldum.
Aradigimi buldum
Bu restorani açmakla gerçekten ben aradigimi buldum, hayallerime birkez daha kavusmus oldum. Dizayn, sunum ve konsept olarak bu isi Hollanda’da ilk olarak yapan biz olduk, gerek Hollandali gerekse Türkler arasinda. Ailece insanlarin gelip, istedigi balik yemegini nezih bir ortamda yiyebilecegi bir mekan haline getirdik. Biz ayrica ev ve isyerlerine de yemek servisi hizmeti de veriyoruz. Balik restoran olarak adrese servis hizmetini ilk gerçeklestiren yine biziz.
Baligin yanisira kebap-izgara neden?
Balik üzerine restoranimiz oldugu için buraya gelen müsterilerimizin bazilarinin balik yemeyenleriyle de karsilastik. Hatta zaman zaman gruplar geliyor ve bu grup içerisinde balik tercih etmek istemeyenler de oldu. Ömründe hiç balik yememis insanlarla da karsilastik. Ben bu insanlari da dikkate alarak baligin yanisira baska neler de servis edebiliriz, diye düsündüm.
Buradan hareketle ‘Et – Balik Sarayi’ fikri olustu. Menülerimiz içine et yemeklerini de ilave etmeye karar verdik. Yaklasik 100 kisiye hizmet verebilen restoranimizda izgara, kebap, tavuk çesitlerini de bulunduruyoruz.
“Alo deyin, kebap yiyin, Hizir servis.”
Türkiye’de iken de kebap salonu çalistirdim ve orada da bir ilki gerçeklestirdim. O salonun ismi ise ‘Hizir’ idi. Sloganimiz aynen söyleydi: “Alo deyin, kebap yiyin, Hizir servis.” Burada 5 elemanla hizmet veriyorduk. Karaman’da o yillar motor ve bisikletle adreslere servis yapiyorduk. Bu isi Karaman’da 2 yil yaptik. Hedefimiz, Hollanda’da baska kentlerde de subeler açmak. Sebebi, gerek Rotterdam gerekse baska kentlerden gelen misafirlerimiz, bu dizayn ve bu konseptte diger sehirlerde sube açmamizi tavsiye ediyorlar. Öyle ki Franchising teklifinde dahi bulunanlar bile oluyor.
Açilis 8 Nisan Pazar saat:14.00’te
Halen balik üzerine hizmet veren isyerimizde et üzerine de hizmet vermek için belediyeden ruhsatimizi aldik. Nasip olursa bu haftasonu 8 Nisan Pazar günü saat 14.00’te açilis gerçeklestirecegiz. Buradan Hollanda’daki tüm hemserilerimize çagrida bulunuyoruz. Açilisimiza tesrif etmelerinden büyük mutluluk duyacagiz.
Açilisimizi Rotterdam Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Abutalip, Rotterdam Baskonsoloslugu temsilcileri, Azerbaycan’in Lahey Büyükelçisi , belediye yetkilileri, siyasiler ile isadamlari katilacaklar. Restoranimizin yani sira tekstil üzerine de müsterilerimize hizmet verecek olan isyerimizin açilisi da ayni gün ve saatte gerçeklesecek. Açilis günü farkli bir sunum ve konsept düsünüyoruz. Hem balik hem de eti farkli sekilde tattirmak istiyoruz.
Söylesi – Foto: Mehmet Ali Topcu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284