Ermenek Belediyesi`nden Kaya Mezarlarla Ilgili Açiklama

Karaman’in Ermenek ilçesinde antik Roma dönemine ait kaya mezarlarinin is makinesi ile dümdüz edildigine yönelik çikan haberlere iliskin Ermenek Belediye Baskani Ugur Sözkesen; “Iddialari kabul etmiyorum. Çalisma mezarlarin bulundugu alanda yapilmamistir” dedi. Bölgede incelemelerde bulunan Karaman Müze Müdürü Abdülbaki Yildiz da mezarlarda tahribat olmadigini açikladi.

Ermenek Belediyesi`nden Kaya Mezarlarla Ilgili Açiklama

Ermenek-Mut Karayolu ile Firan Kalesi arasindaki yamaçlarda bulunan kaya mezarlarin is makinesi ile dümdüz edildigine yönelik haberlere Ermenek Belediye Baskanligi’ndan açiklama yapildi. Konuyla ilgili Karaman Müze Müdürlügü ise yerinde incelemelerde bulundu.
Bölgenin uzun yillardir kaya düsme afetine maruz kalan bir bölge oldugunu hatta can kayiplarinin yasandigini açiklayan Ermenek Belediye Baskani Ugur Sözkesen çikan iddialarin asilsiz oldugunu söyledi. Baskan Sözkesen bölgede bir agaçlandirma çalismalari yaptiklarini ve mezarlarin bulundugu alan içerisinde söz konusu çalismalarin yürütülmedigine dikkat çekerek, “Ermenek 1965 yilindan bu yana kaya düsme afetine maruz bir bölgedir. Daha öncede 1980’li yillarda bu sikintidan çok sayida insanimiz hayatini kaybetmistir. Özellikle isi degisiminin içinde bulundugumuz itibari ile ay. Biz tekrar o bölgede düsebilecek bir kayanin insan üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf etmek için mevcut yol üzerinde teras çalismasi ve o teras çalismasina uygun sekilde de o bölgede agaçlandirma çalismasi yaptik” dedi.
“IDDIAYI KABUL ETMIYORUM”
2 Ekim 2014 tarihinde Konya Koruma Kurulu’na agaçlandirma çalismalarina yönelik taleplerini içeren bir basvuru yaptiklarini açiklayan Baskan Sözkesen, “Asla ve asla bir kaya mezarina müdahale olmadigini beyan ediyorum. Zaten oradaki bir kaya mezarina sahip çikacak insanlardan basta biziz. Çünkü su anda sekizinci gününe intikal eden 18 canimiz maden ocaginda mahsur durumda. Insanlarin o maden ocaklarina iten insanlarin burada baska istihdam alanlarinin olmayisidir. Biz de Ermenek Belediyesi olarak insanlarimiza alternatif is imkanin turizm oldugunu net bir sekilde ifade ediyoruz. Ve buna yönelik de bir çalismalarimiz vardir. Kaldi ki bir tarihi eserimizi ve kalintiyi korumak bizim asli görevimizdir. Böyle bir iddiayi da kabul etmiyorum. Konya Koruma Kurulu’na da 02.10 2014 tarihi ile bir müracaatimiz oldu agaçlandirma çalismasi yapmak istedigimi belirttik. Karari bekliyoruz. Yolun heme üst tarafinda düsen taslari tutabilecek kanallar ve çalismalar devam etti. Kesinlikle ve kesinlikle mezarlarin oldugu bir bölgelerde degil” diye konustu.
MÜZE MÜDÜRÜ YERINDE INCELEME YAPTI
Karaman Müze Müdürü Abdülbaki Yildiz da bölgeye gelerek yerinde incelemelerde bulundu. Müze Müdürü Yildiz yaptigi incelemeler çerçevesinde, "Bunlar Roma dönemine ait kaya mezarlar. Oda mezarciklar deniliyor. Onlarca bu bölgede var. Antik Roma dönemi burasi. Suanda gördügümüz kadariyla mezarlarda herhangi bir tahribat yok. Sit alani içerisinde yapilacak pek türlü fiziki müdahaleler Konya Kültür Varliklarini Koruma Kurulu’ndan izin alinmasi gerekiyor. Basvuru var ama fakat gündeme alinip karar verilmis degil. Burada görülen sikinti is makinesinin buraya girmesi” ifadelerini kullandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284