Ermenek Hükümet Konagi Kendi Elektrigini Üretiyor

Selçuklu mimarisinden esinlenip modern yapi teknigine uygun olarak insa edilen Ermenek Hükümet Konaginin teras kisminda bulunan günes enerjisi sistemi devreye girdi.

Ermenek Hükümet Konagi Kendi Elektrigini Üretiyor

23 Agustos 2013 tarihinde açilisi yapilan ve akilli bina özelliklerini tasiyan Ermenek Hükümet Konaginin teras kisminda elektrik sebekesiyle paralel çalismakta olan günes sistemi bulunmakta. Bu sistem sayesinde günesten üretilen elektrik, binanin ihtiyaci için kullanilmakta olup, ihtiyaç fazlasi elektrik ise sebekeye veriliyor. Sistem günesin dogmasiyla devreye giriyor ve günes batimina kadar elektrik üretimine devam ediyor.
Bu nedenle sistem mesai saatleri disinda ve hafta sonlarinda da sürekli aktif olarak enerji üretiyor. Binanin bu özelligi sistemin amorti süresini kisaltmakla beraber binaya gelir saglarken faazla üretilen elektrik degeri kurum hesabina yatiriliyor. Sistemin kabulü 17 Eylül 2014 tarihinde TEDAS Genel Müdürlügü tarafindan yapilarak devreye alinirken sistem elektrik üretimine baslamis ve sebekeye sorunsuz biçimde enerji vermeye basladi.
Ermenek Hükümet Konaginda bulunan günes enerji sistemin kurulu gücü 40 kW, Sistemin üretim verileri günlük 174 kW, aylik 5310 kW, yillik 63700 kW olarak beklenirken uygulamada ise sistemde üretilen enerji ise günlük 200 kW, yillik 75.000 kW oldugu görülüyor. Sistemin amorti süresi proje asamasinda 8 yil hesaplanmakta iken uygulamadaki üretime göre 5 yil olarak bekleniyor. Türkiye’de günes enerjisi potansiyelinin en yüksek oldugu illerin basinda gelen Karaman’da kamu kurumlarinda ve özel sektörde bu yatirimlarin artmasi ilimizin yenilenebilir enerjinin baskenti olmasi yolunda ivme kazandiracak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284