Ermenek Maden Faciasi Davasi Ikinci Gününde Saniklar Ifade Verdi

Karaman’in Ermenek ilçesinde, 18 isçinin hayatini kaybettigi maden faciasiyla ilgili açilan davanin ilk durusmasi ikinci günü devam ediyor. Dün 166 sayfalik iddianamenin okunmasinin ardindan bugün saniklar ifade verecek.

 Ermenek Maden Faciasi Davasi Ikinci Gününde Saniklar Ifade Verdi

Ermenek Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, 3’ü tutuklu 6 sanik, isçilerin yakinlari, taraf avukatlari ve çok sayida gazeteci katildi. Mahkeme Baskani durusma öncesi aileleri taskinlik çikarmamalari hususunda uyardi. Daha sonra saniklar jandarma korumasinda çok sayida polisin bulundugu salona alindi. Durusmada önce saniklarin kimlik tespiti yapildi. Bu sirada maden faciasinda esi Osman Çoksöyler’i kaybeden Sadiye Çoksöyler bebegini saniklara göstererek, “Bakin katiller, bu çocugu babasiz biraktiniz. Babasini istiyor bu çocuk, yaziklar olsun size” dedi.

"TUTUKLU SANIK ÖZBEY, SUÇLAMALARI KABUL ETMEDI"
Durusmada ifade veren tutuklu sanik Ermenek Cenne Linyit Kömürü Isletmesi Müdürü ve hissedari Abdullah Özbey, sirketin isleyisinden bahsederek, “Ben sirketin ruhsat sahibi yöneticisiyim. 30 senedir rödovans olarak sirketimiz islemektedir. Konusunda uzman çalisanlari görevini layikiyla yapmaktadir. Ben ortak olabilirim ama sadece ismen kimlerin çalistigini bilebilirim. Ama ruhsat alindigi yillarda ben yoktum, saha teslimi 98-99 yillarinda yapilmis, ben o tarihte yoktum" diye konustu. Suçlamalari kabul etmeyen Özbey, sunlari söyledi: "Sondaj makinesiyle çalisilip çalisilmadigini bilmiyorum. Bir rödovansçi firmaya bir sey alip vermisligimiz yok. Sirketin yer alti sigortasi bile yok. Bunun sorumlusu rödovansçi sirkettir, isleyis bu sekilde. Daha önce böyle bir kaza olmus, 20 gün kapali kalmis, bunlardan haberimiz yok. Defalarca eski üretim alanina girilmis. Bir tutanak yok, daimi nezaretçi defteri yok, bize bildirdikleri hiçbir sey yok. Bize söyleseler böyle bir sey olmazdi. Mühendislerin hiçbir seyden haberi yok ama isçilerin her seyden haberi var. Bunu isçilerin anlattigi ifadelerden anliyoruz. Aksaklikla alakali konusulan seyler bana bildirilmemistir. Bu konuda bir kusurum yok.”
Sahayi kiraladiklari dört sirketten kira ve devlete katki oranini aldiklarini belirten Özbey, gülerek, “Ortada suç var misal, bu suç gelin olmus alan yok” demesi üzerine ailelerden tepki geldi. Bir isçi yakini, “Paralari aldiniz, kocalarimizi öldürdünüz, hiçbir seyden haberimiz yok diyorsunuz” diyerek saniga bagirdi. Özbey de, Maden Teknikerligi Yüksekokulunu okudugunu söyleyerek, “O okulu okudum ancak bu isi bildigim ya da bu isi yapmak zorunda oldugum anlamina gelmiyor” dedi.
Durusmada Mahkeme Baskani Mustafa Baser, sanik Abdullah Özbey’e, “Taniklar, sondaj makinesi alinmasiyla ilgili bir toplantida senin de bulundugunu söylüyor“ diye sordu. Bunun üzerine Özbey, “Ben öyle bir toplantiya katilmadim” dedi. Mahkeme Baskani Baser’in, “Bazi mühendisler sizin arsivlerde haritalari bulamadiklarini söylemis, neden bulamiyorlar", seklindeki sorusu üzerine Özbey, “Eski yönetici olan amcamdan istedik noter vasitasiyla ama yok” cevabini verdi. Mahkeme baskaninin, “O senin amcan, gidip nerede diye sormadin mi?” sorusu üzerine Özbey, “Alamadik, istedik ama alamadik” diye cevap verdi. Özbey, kendisinden kimsenin harita istemedigini de iddia ederek, “Ama istediklerini söylüyorlar, anlamiyorum“ ifadelerini kullandi.
Müsteki avukatlari da, “Sehir disindakilerin talimatla ifadesi alinmasinin disinda mahkemeye getirilsin ve aralarindaki çeliski görülsün. Bu celse sonunda bununla ilgili bir ara karar verilmesi talep ediyoruz” dedi. Özbey, avukatin, “Teknik nezaretçinin sirketinize ya da sahsiniza eksiklik bildirimi oldu mu” sorusuna, “Hayir olmadi” seklinde cevap verdi.
Cumhuriyet savcisinin, “Has Sekerler Sirketi sizden eski haritalari istedi mi” sorusuna Özbey, “Hayir” derken, savcinin, “Sondaj makinesini rödovansçi sirket alsin dediniz mi ve Saffet beyle aranizda sondaj makinesi alma konusunda diyalog geçti mi” sorusuna da “Hayir” cevabi verdi.
SAFFET UYAR IFADEYE BASLADI, SALON KARISTI
Durusmada tutuklu sanik Has Sekerler Madencilik Sirketi sahibi Saffet Uyar’in ifadesinin alinmasina geçildi. Saffet Uyar, "bu kazada hayatini kaybeden kardeslerimize Allah’tan rahmet diliyorum” diyerek ifadesine basladigi sirada mahkeme salonu karisti. Madencilerin yakinlari Uyar’a saldirmak isteyince görevliler müdahale etti. Saniklar mahkeme salonundan disariya çikarilirken durusmaya 10 dakika ara verildi. Bu sirada tepki gösteren bazi madenci esleri, “Bizim kocalarimizi aç susuz öldürdünüz, katiller” diye bagirdi. Madenci yakinlarindan özellikle kadinlarin agladigi görülürken, fenalasanlara koridorda saglik görevlileri müdahale etti, fenalasanlardan biri ambulansla hastaneye götürüldü.
Durusma verilen aranin ardindan tekrar basladi ve saniklar salona alindi. Salona Saffet Uyar’a saldirmak isteyen, hayatini kaybeden isçilerden Mehmet Tokat’in esi Zeynep Tokat ile Tezcan Gökçe’nin esi Ayse Gökçe alinmadi. Mahkeme Baskani Mustafa Baser, “Bana baska çare birakmadilar” dedi.
Durusmada ifadesine devam eden Saffet Uyar, “1993 yilina kadar sahanin degisik yerlerinde çalistim. 2009'a kadar belediye baskanligi görevimden dolayi ocakla pek ilgim olmadi. 2009’dan sonra 3 yillik sözlesme yaparak geri döndüm. Ahmet Dagdeviren de sahanin teknik nezaretçisiydi. O dönem birlikte çalismaya basladik. 2010 yilinda Ahmet Dagdeviren’den numune madenciligin haritasini istedim. O da olmadigini söyledi. Mühendislerim, nezaretçilerim haritaya gidip baktilar bulamadilar. Abdullah Özbey’e sordum, o 'varsa arsivdedir' dedi. Bu sekilde çalismaya devam ettik" dedi.
Soma’daki olay olunca kanunda degisiklikler oldugunu anlatan Uyar, sözlerini söyle sürdürdü: "Eksiklerimizi giderdik tekrar çalismaya basladik. Yeralti sondaj makinesi hakkinda toplanti yapildi. Iki sondaj makinesi alinmasi konusunda fiyat arastirmasi yaptik. Ben kendimde fiyat arastirmasi yaptim. Fiyat arastirmasi esnasinda ocak bir ay kapali kaldi. Tekrar çalismaya basladik ve çok geçmeden bu kaza oldu. Ben daha önce hiç harita görmedim. Kimse bana bir sey söylemedi. Numune madencilikle bizim ocagin sikistirilmis haritasini ben savcilikta gördüm. Numune madencilikle bizim ocagin arasinda çok mesafe vardi. Oraya yaklastigimizi tahmin edemedik. Ocak uzak oldugundan dolayi iki yildir ben ocaga girmiyordum. Böyle olacagini düsünemedim. Has Sekerler Sirketini açmak için 4.5 milyon lira yatirim yaptim. 63 yasimdayim yillardir bu isle ugrasiyorum. Numune Madenciligin nerede oldugunu biliyorum ama bizim ocaga kadar ulastigini bilmiyordum. Müfettisler sondaj makinesi almamizi istemis. Alamadan kaza oldu zaten zaman yetismedi. Olaydan iki hafta önce su patladigini söylediler bana. Motopompla çekildi. Ne kadar su çekildigini bilmiyorum. Müfettisler çalismayi durdurdu sonra proforma faturayi alacagiz dedim. Iyi niyetle ocagi geri açtilar.”
“MÜFETTISLERIN GELDIGINDEN HABERIMIZ OLURDU”
Avukatlardan birinin maden sahasinda çalisirken müfettislerin geleceginin önceden haber alip çalisilan galerideki faaliyeti durdurup baska birde yerde çalisiyormus gibi gösterildiginin, müfettisler gittikten sonra da tekrar galeriye dönüldügünün sormasi üzerine Uyar, “Müfettislerin geldiginden haberimiz olurdu ama biz böyle bir sey yapmazdik. Böyle bir sey duymadim. Bunu bana veya arkadaslarima söyleyebilirlerdi. O zaman niye böyle bir sey söylememisler de simdi mahkemede söylüyorlar anlamadim” diye konustu.
Matkapla sondaj yapildigini mahkeme de duydugunu ifade eden Uyar, haritayla ilgili soruya söyle cevap verdi: “Haritayi Maden Isleri Genel Müdürlügünden almak aklima gelmedi. Teknikçi degilim ben. Maalesef böyle bir olay basimiza geldi. Abdullah Özbey’den haritayi istedim, yok dedi. Arsive baktik bulamadik. Maden Isleri Genel Müdürlügü’ne bakmak da aklima gelmedi. Mühendisle sef büyük bir ihtimalle benden sakladi. Sanki harita varmis gibi çalistilar. 2010 yilinda teknik nezaretçi Ahmet Dagdeviren ile haritayi arsivde bulamayinca bir daha gündeme gelmedi. Biz de çalismaya devam ettik.”
Müsteki avukatlarinin sondaj makinesini almama sebebini sormasi üzerine Uyar, “Ocak zarar ediyordu. Yilbasindan sonra zarar etmeye devam ederse kapatirim diye düsünüyordum. Soma olayindan sonra yasa degisti. Isçiler de biz de çok tedirgin olduk. Hem para hem de zaman kaybi oldugu için sondaj makinesini alamadik” seklinde konustu.
Saffet Uyar’in savunmasinin ardindan mahkeme baskani durusmaya ara verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284