Ermenek Maden Faciasinda Taniklardan Sok Iddialar

Ermenek’te 18 isçinin hayatini kaybettigi maden faciasiyla ilgili açilan davanin üçüncü durusmasinda madenden sag çikan isçilerden ustabasi Mehmet Öndür, maden mühendisi Yavuz Özsoy’un kendilerini suya rastlayacaklarini, en ufak bir su sizintisi görmeleri halinde bulunduklari yeri terk etmeleri konusunda uyardigini iddia etti. Öndür, ayrica kömürün gevsedigini gördügünde durumu bildirdigini ama yetkililerin aldiris etmedigini söylemesi dikkat çekti.

Ermenek Maden Faciasinda Taniklardan Sok Iddialar

Karaman’in Ermenek ilçesinde 18 maden isçisinin hayatini kaybettigi maden kazasiyla ilgili açilan davanin üçüncü durusmasinda madenden kurtulan isçilerin tanik olarak dinlenmesine devam edildi. Ermenek Agir Ceza Mahkemesinde dün 20 tane tanigin dinlenmesinin ardindan bugün de madenden kurtulan isçiler dinlendi.
MÜFETTISLERDEN GIZLENMIS
Isçilerden Ibrahim Öner, çalistiklari yerin eski ocaklara yakin oldugu konusunda sefle arasinda konustuklarini söyledi. Sefin kendisine durumdan mühendislerin bilgisinin oldugunu belirten Öner, “Müfettisler gelmeden önce gösterilmeyecek bacalari kapatiliyordu. O bacalarin önlerini barajliyorlardi. Yapilan barajlarla müfettislerden 200 metrelik büyük bir alani sakliyorlardi. Müfettisler de bunu göremiyordu” dedi.
Maden mühendisi Cemile Karaca ise, "Müfettislerden kaçirmak için kesinlikle barajlama yapmadik. Yaptigimiz barajlama tamamen teknik bir nedenle yapilan barajlamalardir” diyerek iddialari yalanladi.
“DEVAM ET OGLUM, OH OH KÖMÜR DE ÇOK”
Kaza günü gece vardiyasinda çalistigini anlatan, Ustabasi Mehmet Öndür, kazadan hemen önce kömürde asiri derecede gevseme oldugunu savundu. Durumu Sef Recep Çiloglu’na söyledigini ifade eden Öndür, “O da bana ‘Oglum tasa yakin oldugumuz için gevseme olur’ dedi. Ama kömür kendiliginden geliyordu. Asiri derecede bir gevseme vardi. Kömüre yanasamiyordum, devamli göçüyordu” diye konustu.
Maden mühendisi Yavuz Özsoy’un kendilerine, ‘arkadaslar suya rastlayacagiz, en ufak bir su sizintisi görürseniz orayi terk edin’ dedigini kaydeden Öndür, “Yavuz Özsoy bunu kazadan 15 gün önce söyledi. Kömürün gevsedigini gördügümde yetkililere bildirdim ama aldiris etmediler. Sef Recep ‘daha 80 metre var devam edin’ dedi. O gece korkarak çalistim. Gözüm devamli yukaridaydi. Bir yerin delinecegini hissediyordum. Bir anda üstüme dag gelecekmis gibi çalistim. Sef bana ‘devam et oglum oh oh kömür de çok' dedi. Ben de, ‘sen sef olmussun ama ben de bir usta olarak burasi delinecek diyorum’ dedim. Yavuz Özsoy dogru dürüst ocaga girmiyordu. Bize tehlike falan var diyen de olmadi. Müfettisler gelmeden önce tehlikeli yerleri kapatiyorduk, müfettisler gidince kapattigimiz yeri açip tekrar çalisiyorduk. Biz sefe güveniyorduk” seklinde konustu.
"O KADAR BILSEYDIM MADEN MÜHENDISI OLURDUM"
Sanik avukatlarinin Öndür’e teknik sorular yöneltmesi üzerine ustabasi Mehmet Öndür, “O kadar bilseydim maden mühendisi olurdum” diye cevap verdi.
Ifadesi alinan isçilerden Mehmet Civelek de, “Sefimiz suyun patlayacagi mesafeyi biliyordu. Üçüncü basyukarida suyun patlayacagini söylüyordu ama ‘daha 70-80 metre var devam edin’ diyordu. O gece daha yogun kömür geliyordu. Arkadaslarimdan tahkimat yapamadiklarini duymustum” ifadelerini kullandi.
Isçi Süleyman Bilgin ise, “Kömürde kayma oluyordu. Çalistigim yerde eski imalata rastlamadim. O baca kapatilip geri dönülebilirdi. Kömür çoktu ama riskliydi. Kömür hep kayma yapiyordu. Tahkimat bile yapamiyorduk” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284