Ermenek’e Gelen Cumhurbaskani Erdogan: Umutlarimizi Muhafaza Etmek Istiyoruz

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Karaman’in Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesinde su baskini sonucu madende mahsur kalan 18 isçinin kurtarilmasi için yapilan çalismalari yerinde inceledi.

Ermenek’e Gelen Cumhurbaskani Erdogan: Umutlarimizi Muhafaza Etmek Istiyoruz

Beraberindekilerle birlikte madene gelen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, maden girisinde yürütülen çalismalari inceledikten sonra isçilerle görüsüp, Basbakan Ahmet Ahmet Davutoglu ve bakanlardan ve diger yetkililerden bilgi aldi.
Cumhurbaskani Erdogan, incelemelerin ardindan yaptigi açiklamada, devletin tüm imkanlarinin seferber edildigini söyledi. Erdogan, “Olay Ankara geldigi andan itibaren gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanimiz gerek Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanimiz gerekse birlikte Ulastirma Denizcilik ve Haberlesme Bakanimiz hemen olay yerine intikal ettiler. Yine bugün gerek Basbakanimiz gerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanimiz da Ankara’daki törenlerden sonra yine olay yerine intikal etmis durumdalar. Ve milletvekili arkadaslarimizla birlikte suanda olay yerinde bütün ailelerle birlikte belde sakinleriyle iç içe su anda süreci takip ediyorum. Tabi süreçle ilgili olarak basta AFAD merkezden ve çevre illerden gelen uzman personeli ve çok sayida araciyla burada görev yapiyor. Genelkurmay Baskanligimiz 2 uçak ve 2 helikopterle burada teyakkuzda bulunuyor. Kizilay’imiz ayni sekilde devrede. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligimiz gerek personeli gerek araçlariyla burada. Ayni sekilde Saglik Bakanligimizin burada hazir oldugunu görüyoruz. Tabi burada Istanbul Büyüksehir Belediyemizin ayni sekilde Ankara Büyüksehir Belediyemizin yine çevreden Konya Büyüksehir Belediyemiz personelleriyle araçlariyla burada. Izmir Büyüksehir Belediyemiz ayni sekilde çalismalara istirak ediyor. Tabi Karaman ve ilçelerinden gelenlerde var. Toplamda yogun bir ekip burada çalisma halinde” dedi.
“SON DERECE DIKKATLI, SABIRLI, KARARLI BIR ÇALISMA YÜRÜTÜLÜYOR”
Madende mahsur kalan 18 isçinin bulunduklari yerden çikarilmalari için son derece dikkatli, sabirli, kararli bir çalisma yürütüldügünü kaydeden Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Bildiginiz gibi özellikle ülkemizde madencilikle ilgili yapilan çalismalarin Soma olayindan sonra çok daha farkli bir seklide ele alinmasina yönelik bir dizi yasal düzenleme yaptik. Bu yasal düzenlemeyle birlikte tabi buralarda çalisan isçilerimize çok daha farkli imkanlar getirdik. Tabi bunu hazmeden veya hazmedemeyen isverenler var. Tabi isverenlerin bunlari hazmedemeyisi ne yazik ki bazi sikintilari doguracagi belliydi. Tabii bütün bunlara karsi her olay sorumlulugumuzu mükellefiyetimizi devlet olarak daha da arttiriyor. Burada da su andaki mevcut gelismeler ve çalisan ki; burada 180 çalisan sigortali isçi söz konusu. Peki, 180 çalisan isçi acaba bu ocaklarda her türlü hakkini tam manasiyla alabiliyor mu? Sosyal haklarini alabiliyor mu? Ücretlerdeki durumlari ne merkezde? Bildiginiz gibi mesai saatini 8 saatten 6 saate indirirken burada bir agir is yükü olmasi hasebiyle bunu düsünerek böyle bir adimi attik. Ama gel gör ki yine burada edindigimiz bazi bilgiler bizi ciddi manada bunun isin üzerine daha da farkli gidilmesi gerektigini ortaya koyuyor. Iste bu olayin oldugu anda özellikle yemegin asagida yenmesine yönelik baskilar böyle bir sikintiyi dogurmustur. Nedir, ha bu 8 saatten 6 saate inmesi bu tür isveren anlayisini bir defa farkli ele almamizin gerektigini ortaya koyuyor. Yani bu 6 saat kendisinin orada çalisma olayidir. Ama siz kalkip buradaki yemekle ilgili olayini bu 6 saate yedirmeye kalkarsaniz bunun hesabini devletin sormasi gerekir. Çünkü siz bu hakki ondan alamazsiniz. Ayni sekilde servise yönelik sikayetler var. Buna yönelik Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligimiz gerekli tetkikleri yapiyor” diye konustu.
“ADLI VE IDARI SORUSTURMA BASLAMIS DURUMDA”
Cumhurbaskani Erdogan konusmasini söyle sürdürdü:
“Tabii burada simdi adli ve idari sorusturma baslamis durumda. Adli ve idari sorusturmalarda ne çikacak bunu görecegiz. Hemen süratle bunun takibi ve bunun neticesini de tabi almamiz gerekiyor. Ve bu neticeyi alacagiz. Çünkü is sagligi ve güvenligi noktasinda yapilan düzenlemelerin harfiyen uygulamaya girmis olmasi ve bu noktada da özellikle bakanligimizin bunu takip ettigini bilmenizi isterim. Tabi burada vatandaslarimizi dezenformasyonla yanlis bilgilendirenler de ne yazik ki oluyor. Bu noktada yine tüm çalisanlara ve isverenlere eger isçi isveren münasebetlerini saglikli yürümesini istiyorsak, burada farkli imkanlari veya böyle bir beldede bunu ‘nasil sömürürüz’ anlayisiyla hareket etmeyi dogru bulmayiz. Eger biz buradaki olusan bu yasayla bu uyumu bu is bölümünü tam manasiyla gerçeklestirebilirsek bu türden aci hadiseleri asgariye düsürmüs oluruz. Isverenlerimizden ve isveren örgütlerimizden bu aci olaylarin önüne geçecek daha siki tedbirler almalarini uygulamalarini bekliyoruz. Tabi burada biz de üzerimize düsen görevlileri çok daha hassas bir sekilde özellikle hükümetimizin takip edecegine olan inancim tamdir.”
“UMUTLARIMIZI MUHAFAZA ETMEK ISTIYORUZ”
Tüm isçilerden ve isçi sendikalarindan kendi sagliklari, kendi hayatlari, aileleri ve çocuklari adina güvenlik tedbirlerine dikkat etmelerini isteyen Cumhurbaskani Erdogan, “Eksikliklere de mutlaka dikkat çekmelerini buradan hatirlatmak istiyorum. Mahsur kardeslerimiz konusunda umutlarimizi elbette muhafaza etmek istiyoruz. Bu hususta bizler elimizden gelen son gayreti vermek suretiyle devam ediyoruz. Bakan arkadaslarim bu isi sonuna kadar burada takip edecekler. Kurumlarimiz yine ayni sekilde burada tüm ekipleriyle süreci takip edecekler. Isçi kardeslerimizi kurtarmak için fedakarca çalisan tüm arkadaslara basarilar diliyorum. Kazadan kurtulmus olan isçi kardeslerime, madende çalisan tüm isçilerimize geçmis olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum. Yakinlari asagida olan ailelere sabirlar diliyorum. Su anda içinde bulunduklari haletiruhiyeyi anlamamak mümkün degil. Tabii ki onu da anliyoruz ve çalismalari dünden itibaren Ankara’da, bugün de yerinde inceledik. Bu saatten itibaren de çalismalari yakindan takip edecegim. Milletimize geçmis olsun diyor, 18 isçi kardesimiz için hayirli bir netice için dua ediyor, sizlere de tesekkür ediyorum” seklinde konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284