Ermenek’te Bin 500 Maden Isçisinin Kredi Borcu 3 Ay Ertelenecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, Ermenek’teki maden kazasinda özellikle beklenen 3 bacada yapilan çalismalarda bulamadiklari madencilerin daha ileri noktalarda olduklarini düsündügünü söyledi.

Ermenek’te Bin 500 Maden Isçisinin Kredi Borcu 3 Ay Ertelenecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz ile Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, 18 isçinin arandigi Karaman’in Ermenek ilçesindeki maden ocaginda yapilan çalismalari degerlendirdi. Arama çalismalarinin sürdügü 8. günde yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren Bakan Yildiz, “Maden ocagimizdaki son durumu kamuoyuyla paylasmak istedik. Moloz ve bütün asagidaki, yürüme yolundaki malzemelerin çekimine devam ediliyor. Bugün su ile ilgili normal rutinlerimizi yaptik. Ancak yarina su ile ilgili bir kisim hazirliklarimiz var. Su anda suyun maden ocagiyla alakali çalismalarimizda bizi etkileyen olumsuz bir yani bulunmamaktadir. Toplam su açisindan baktigimizda 5’te 4’ünü bitirdigimiz, 5’te 1’inin suyunu ve çamurunu atmaya çalistigimiz bir ocaktan bahsediyoruz. Yürüme yolu açisindan hem tahkimat hem de yerdeki molozlara baktigimizda biz orada 2/3’ünü ancak geçmis bulunuyoruz. Toplam bin 250, bin 300 metrelik maden ocaginin 3’te 2’lik kisminda su anda çalisilabiliyor. Arkadaslarimiz bununla alakali çalismalarina devam edebiliyorlar. Zaman zaman iki ayri ekibimiz 4’er saatlik arayla 6 vardiya, bir kisim ekiplerimizde 6’sar saatlik 4 vardiya seklinde 24 saat çalisiyorlar” dedi.
“ISÇILER MADENDE DAHA ILERI NOKTALARDA”
Bakan Yildiz, isçilerin oldugu düsünülen 3 bacada yapilan çalismalarda beklenen sonucu alamadiklarini kaydetti. Bakan Yildiz, “Isçi yakinlarimizin bekledigi 3 baca vardi, bu 3 bacaya da girildi fakat bekledigimiz sonucu alamadik oradan, isçi kardeslerimize rastlayamadik. Demek ki, daha ileriki noktalarda desandre ile nefesligin son bölümlerine dogru bulunduklarini tahmin ediyoruz. Her açilan bariyerden sonra, tahkimat boslugundan sonraki tabloyu tekrar sizlerle paylasacagiz. Bunu için öngörümüz olmadigini söylemistik, çünkü içeride ciddi bir sekilde o suyun etkisiyle olusan bir tahribatin oldugunu görüyoruz. Tavanin bazi yerlerde çöktügünü görüyoruz. Onlarin temizlenmesi ve diger islemler devam ediyor” diye konustu.
KREDI BORÇLARINA ERTELEME
Bakan Elvan ise, Ermenek’te çalisan bin 500 maden isçisinin kredi borçlarinin 3 ay ertelendigini kaydetti. Bakan Elvan, “Ermenek’teki kömür havzasinda bin 500 madenci isçi kardesimiz çalisiyor. Bu isçilerimizin kredi borçlarini 3 ay süreyle bankalar erteliyor. Yer altinda kalan bazi maden isçilerinin Halk Bankasi’ndan alinan kredi borçlari oldugu tespit edildi. Bu borçlari da banka genel müdürlügü siliyor” seklinde konustu.
ISTANBUL’DA BATAN TEKNEDE KAYBOLANLARI ARAMA ÇALISMALARI
Bakan Elvan, Istanbul Bogazi’nda batan tekneyle ilgili çok degisik spekülasyonlarin kendilerine de ulastigini ancak bunlarin teyit edilmis bilgiler olmadigini açikladi. Bakan Elvan, “24 kisi hayatini kaybetti, 6 kisi kurtuldu, 13 kisiyi arama faaliyetleri sürüyor. Çok degisik spekülasyonlar bize ulasmiyor degil. Kaptanin bir baska gemi tarafindan alindigi gibi degisik seyler söyleniyor. Ancak bunlar teyit edilmis bilgiler degil” dedi.
“SÜRE VERMEMIZ GERÇEKÇI OLMAZ”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Yildiz, gazetecilerin sorulari üzerine isçilere ne zaman ulasilacagi yönünde bir zaman veremeyeceklerini bildirdi. Yildiz, “Günlük hem ailelerimizi hem isçi kardeslerimizi bilgilendiriyoruz. Gerçekçi olmamiz lazim ve yalnizca maden ocaginin içindeki dogrulari aktarmamiz lazim. Bilmediginiz bir tabloyu önceden tahmin etmek sizi yaniltabiliyor. O yüzden süre vermekten israrla kaçiniyoruz. Ümidimiz o ki, biran önce oradaki isçi kardeslerimize ulasmaktir amacimiz. Bu yüzden 24 saat çalisiyoruz. Ama süre vermemiz çok gerçekçi olmaz” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284