Evde Bakima 3 Milyar $

Saglik Bakanligi`nin uzun süredir yatirim yaptigi, evde bakim sektörünün büyüklügü 3 milyar dolara ulasti. Bu alandaki firsatlara yabanci yatirimcilar da talip. 3 yilda 100 milyon dolarlik yatirim bekleniyor

Evde Bakima 3 Milyar $

Hükümetin 2023 hedeflerinde önemli bir paya sahip olan saglik sektörüne, kamunun yani sira yerli ve yabanci sirketler de büyük ilgi gösteriyor. Son yillarda Saglik Bakanligi'nin ön plana çikardigi ve devletin özellikle kronik hastaliklarla ilgili maliyetlerinde ciddi düsüse neden olan evde bakim ise sagligin parlayan yildizi konumunda.
YABANCI ILGISI YÜKSEK
Kisa sürede 474 adet 'evde bakim merkezi' kuran bakanlik, halen pazarin büyük bölümünü kontrol ediyor. Özel sektör, 3 milyar dolari bulan evde bakim pazarindan 200 milyon dolarlik pay aliyor. Amerika'da ise sektörün yillik büyüklügü 100 milyar dolarin üzerinde. Türkiye'de Dogus'tan Acibadem'e kadar birçok büyük grup bu sektöre milyonlarca dolarlik yatirim yapti. Bunun disinda daha küçük boyutlardaki yatirimlar da dikkat çekiyor. Çok yakinda Vodafone'un yurtdisinda faaliyette olan mobil saglik hizmetlerini Türkiye'ye getirecegi belirtiliyor. Yetkililere göre önümüzdeki 3 yilda bu sektöre 100 milyon dolarlik yabanci yatirim gelecek.
YASLI NÜFUS ikiye KATLANACAK
Rakamlar Türkiye'nin bu alandaki potansiyelinin yüksek oldugunu gösteriyor. Acibadem Mobil Saglik Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, bugün 40 yasinda olanlarin büyük bölümünün 100 yasini görmesinin beklendigini belirterek, "Türkiye'de her 100 liralik saglik harcamasinin 85'i kronik hastaliklara gidiyor. Gelecek 10 yilda da saglik harcamalarinin GSMH'nin yüzde 20'sine ulasmasi bekleniyor. Arastirmalar gösteriyor ki Avrupa'da kronik bir hastaligin hastanedeki maliyeti 20 bin euro iken, bu rakam uzaktan takip sistemiyle 2-3 binlere düsüyor" dedi.
HEMSIRE % 25 FAZLA KAZANIYOR
Evde bakim sektörü ciddi bir istihdam da yaratti. Ancak bu alanda en büyük sorun hemsire bulmak. Hemsireler sirketlerde çalismaya basladiginda alti aylik deneme süresine tabi tutuluyor. Kazançlari da hastanedekilere kiyasla yüzde 25 daha yüksek oluyor. Dr. Özgür Turgay, "Iki yil boyunca bakilan hastalar var. Uzman ve güvenilir hemsireler moral açisindan da tedavi sonucunu etkiliyor" diye konustu.
SIRKETLER TALEP EDIYOR
Sadece yaslilar degil kurumlarin çalisanlari da kronik rahatsizliklari için mobil saglik hizmeti almaya basladi. Özgür Turgay, gelismelere paralel olarak Acibadem'in yüzde 60 büyüme hedefledigini anlatti. Turgay, Türk Telekom, Toyota, Turkcell, HSBC gibi sirketlerin çalisanlarina evde bakim sagladigini belirtti. 100 doktorla hizmet verdiklerini söyleyen Turgay, acil vakalarin yüzde 50'sini evde tedavi ettiklerini de ifade etti.
Cep'ten takip SGK'nin gündeminde
Hastalarini cep telefonlarindan takip ettiklerini söyleyen Özgür Turgay, böylece aninda müdahale yapilabildigini belirtti. Turgay, bu tip sistemlerin yakinda SGK gündemine de alinacagini vurgulayarak, "Belediyeler de ilçe genelinde böyle bir hizmet vermek istiyor. Bes yilda sektöre 10 milyon dolarlik yatirim yaptik" dedi. Turgay, bu yil da 20 milyon dolarlik yeni yatirim planladiklarini anlatti.
Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284