Evde Sinema Keyfi Yapanlar Dikkat!

Türkiye`de Cinemaximum ve AFM sinema salonlarini bünyesinde bulunduran Mars Entertainment`in yöneticisi Muzaffer Yildirim, evde sinema keyfi yapanlari yakindan ilgilendiren yeni bir yasal düzenlemenin haberini verdi.

Evde Sinema Keyfi Yapanlar Dikkat!

Habertürk'ten Esen Evran'in haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanligi Telif Haklari Genel Müdürlügü, sinema salonu isletmecileri ve film yapimcilari bir araya gelerek internetten ücretsiz film indirmeyi engelleyecek bir organizasyon kuruyor. Bünyesinde 5 hukukçunun tam zamanli çalisacagi bu ofis, nisan-mayis ayindan itibaren faal olacak. Türkiye, 2012 yilini bin 920 sinema salonu, 43.5 milyon sinema seyircisiyle kapatti.
2011'de sinema seyirci sayisi 39 milyondu. Ancak, özellikle büyük sehirlerde tüketiciler sinema biletinin pahali oldugundan yakinirken, salon isletmecileri de kârsizliktan sikâyet ediyor. Öte yandan son dönemde beyaz yakalilar ve orta üst gelir düzeyi de dahil olmak üzere internetten film indirip sinema keyfini evde yasayanlarin sayisi hizla artiyor. Muzaffer Yildirim'a, "Bilet fiyatlari özellikle büyük sehirlerde çok pahali. Bunu düsürmenin bir yolu yok mu?" diye soruyorum. Üç yildir enflasyonun altinda zam yaptiklarini anlatan Muzaffer Yildirim, her sehirde ve hatta her semtte bilet fiyatini aslinda müsterinin belirledigini söylüyor. Yildirim, Istanbul Levent'te 20 liraya izlediginiz filmi, ayni isletmecinin Eskisehir'deki salonunda 6 liraya izlemeniz de bundan. Bilet fiyati 7 lirayken filmi sinemada izleyen seyirci, 10 liraya çiktiginda sinemaya gitmiyor. Çünkü bu, zorunlu gider degil, keyfi. Ve fiyat duyarliligi yüksek" diyor.
500 BIN $'LIK YAZILIMLA TAKIP BASLAYACAK
Büyük bir bütçesi olan mücadele ofisi için sinema sektöründen para kazanan herkes elini cebine atacak. Maliyeti 500 bin dolarin üzerinde olan bir yazilimla, illegal yoldan film indirmek isteyenin IP bilgileri aninda emniyet birimlerine ulasacak. Sonra da ofisin hukukçulari ile yasal süreç baslatilacak. Telif Haklari Genel Müdürlügü'nün hazirladigi mücadelenin ayrintilari yeni yasal düzenlemede yer alacak.
'BIR SALONUN AÇILIS GIDERI EKSI 10 BIN'
Özellikle alisveris merkezlerindeki maliyetlerin yüksekliginden söz eden Muzaffer Yildirim, "Sektör, sinema salonunun kalitesiyle büyüyor. Ancak legal yollarla çalisiyorsaniz örnegin bir AVM'deki salon güne eksi 10 bin lirayla basliyor. Bu yüzden fiyat optimizasyonu bizim için çok önemli" diyor.
YASAL DOWNLOAD'A KIMSE KARSI DEGIL
En çok üniversite ögrencileri ve plaza çalisanlarinin sohbet konusudur sinema. Son dönemde hep söyle giriliyor söze, "Su filmi gördün mü, DVD'si var mi, indirdiysen bana da getirsene..." Muzaffer Yildirim'a bu konuyu açinca, "Yasal download'a (internet aginda yer alan bir bilgisayardan veri transferi) hiçbirimiz karsi degiliz. Bedelini ödedikten sonra film indirmeye kimse karsi çikmiyor" diyor.
YENI YASA ILE YENI CEZALAR GELIYOR
Korsan film ve internetten illegal film indirilmesiyle ilgili bütün dünyada büyük mücadele verildigini söyleyen Muzaffer Yildirim, Türkiye'de de Kültür Bakanligi Telif Haklari Genel Müdürlügü'nün, isin içine teknolojiyi de dahil ederek yeni kisit ve cezalar getirmeye hazirlandigini belirtti. Yildirim, "Türkiye'deki bir eksik de su, kesilen her biletin kaydinin tutulmamasi. Oysa dünyada her bilet kesildiginde bakanliga da bunun verisi ulasiyor" diye konustu.
'1 ALANA 1 BEDAVA' ÇOK TUTTU
Bir filmi dört kisi sinemada 80 liraya izlemek yerine, sifir maliyetle izlemek giderek daha çok tercih ediliyor. Iste bu egilim de sinemacilari kampanyaya zorluyor. Türkcell ile yaptiklari isbirligiyle gençler için pazartesi ve persembe günleri '1 bilete ikincisi bedava' kampanyasi düzenlediklerini anlatan Yildirim, "Bu kampanyadan 18 milyon genç yararlandi. O iki günde salonlarimiz yüzde yüz doluyor. Türkcell bir yil içinde 20 milyon dolarlik katkida bulundu" dedi.
Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284