Faturanin Yüzde 8`i Kayip Kaçak Bedeli

Elektrik faturalarina ödenen kayip-kaçak bedeli netlesti. Bazi dagitim sirketlerinin kayip-kaçak parasini faturada göstermemeye baslamasi Meclis gündemine tasindi.

Faturanin Yüzde 8`i Kayip Kaçak Bedeli

Verilen soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, elektrik faturalarinin yüzde 8'inin kayip-kaçak bedeli olarak ödendigi cevabini verdi. Yildiz, konuya örnekle açiklik getirdi: 53,56 liralik faturanin 4,40 lirasi kayip-kaçak bedeli olarak ödeniyor. Resmi verilere göre Türkiye'de bazi illerde kayip-kaçak orani yüzde 80'i geçti.
Alinan bütün önlemlere ragmen elektrikte kayip-kaçak oranlari artmaya devam ediyor. Türkiye Elektrik Dagitim AS (TEDAS) verilerine göre; 2010'da TEDAS'a bagli dagitim sirketi bölgelerinde yüzde 18,6 olan kayip-kaçak orani 2011'de yüzde 24,1'e çikti. Elektrik kayip-kaçak kullaniminda Sanliurfa yüzde 81,6 oran ile ilk sirada, Hakkâri yüzde 74,9 ile ikinci ve Mardin yüzde 76,1 ile üçüncü sirada yer aldi. Kayip-kaçak tüketiminde ise Sanliurfa ilk, Diyarbakir ikinci, Istanbul ise üçüncü sirada yer aliyor.
Elektrik faturalarinda son dönemlerde gizlenmeye baslansa da kayip-kaçak parasini Türkiye'deki bütün aboneler ödüyor. Konu MHP Bursa Milletvekili Ismet Büyükataman'in soru önergesiyle yeniden gündeme geldi. Büyükataman'in "elektrik faturalarinda kayip-kaçak bedeli ve bu bedelin faturalarda gösterilmemesi" hakkindaki soru önergesini Enerji Bakani Taner Yildiz cevapladi. Yildiz, cevabinda aylik 150 kilovatsaat elektrik tüketen ve 53,56 lira fatura ödeyen bir abonenin 4,40 lira kayip-kaçak bedeli ödedigi bilgisine yer verdi. Bakan Yildiz'in cevabina göre faturada diger ödenen kalemler söyle (Tek Terimli Tarife): Aktif enerji bedeli 30,69 lira, dagitim bedeli 4,69 lira, KDV 8,16 lira. Faturanin geri kalan bölümleri ise TRT payi, iletim, sayaç okuma bedeli, Enerji Fonu, Elektrik Tüketim Vergisi, dagitim bedeli, perakende hizmet bedeli olarak ödeniyor.

Kaynak: Mynet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284