Festivaller Sehirlere Çekicilik Katiyor

Bir yörenin tanitimi ve çekiciligi açisindan festivaller, senlikler ve yöreyi tanitici toplu piknikler de dahil her türlü uygulama, turizm açisindan büyük önem tasiyor. Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi’nde yapilan 1. Ulusal Kirsal Turizm Sempozyumunda, festivallerin turizmdeki önemi hakkinda yapilan tartismalarda bu konu da ele alindi.

Festivaller Sehirlere Çekicilik Katiyor

Kocaeli ve Atatürk Üniversitesi’nden ögretim elemanlarinin “Turistik Ürün Olarak Festivallerin Etkinlik ve Verimliligi Üzerine Bir Arastirma” konulu çalismayi sunan Yrd. Doç. Dr. Birsen Bilgili, festivallerin turizm açisindan önemini vurguladi.
Yörenin turistik varliklarinin markalastirilmasi açisindan festivallerin önemli oldugu, saglik turizmi, doga turizmi, kültür turizmi gibi siradanlasan ve geleneksellesen turizm modellerinin önüne festival etkinliklerinin yöreye çekicilik kattiginin vurgulandigi oturumda Bilgili; “Festivaller sehirlere çekicilik katiyor ve merak uyandiriyor” dedi. Turizm amaci ile yapilan etkinliklerde ulusal kimliklerin ön plana çiktigini açiklayan Bilgili, Türkiye’de 400 dolayinda festival düzenlendigini belirtti. “Izmir’de 53, Antalya’da 32 ve Istanbul’da 29 festival etkinligi düzenleniyor. Hakkari’de ise resmi anlamda hiç festival düzenlenmese de Nevruz Bayrami gibi bazi etkinliklerin de festivaller kadar ilgi çektigini görüyoruz” diyen Bilgili, Erzurum Oltu’da yapilan festivale iliskin arastirma örneklerini sundu.
Oltu tasi, cag kebabi, oltu patatesi ve Kirdag senlikleri ile ön plana çikan Oltu ilçesinde Yrd. Doç. Dr. Birsen Bilgili ve ekibi tarafindan yapilan festival etkinliklerine iliskin bilimsel arastirmada; tüketicilerin istekleri ve isletmelerin taleplere ne sekilde yön vermeleri gerektigi, istatistiksel analizlerle birlikte sunuldu.
Anket sonuçlarina göre müzik eglence programlari, lunapark, cirit-güres müsabakalari, ünlü sanatçilarin konserleri gibi etkinlikler, festivallerde halk tarafindan memnuniyet ile karsilaniyor. Festivallerde ulasimin kolay olmasi, fiziksel mekânin genis olmasi gibi alt yapi hizmetlere önem veriliyor. Tüketicilerin bilgilendirici faaliyetlerin yapilmasi ve festival hakkinda etkili duyuru yapilmasini istedikleri, geleneklere yönelik faaliyetlerin halki heyecanlandirdigi belirtildi.
Sempozyumda her ile yakin farkli yörelerde düzenlenen festivaller kapsaminda üniversitelerin sosyal sorumluluk kapsaminda akademisyenleri festivallere göndermesi gerektigi, yöre halkina yönelik egitim ve arastirmalar yapilabilecegi, bu sekilde festivallerin daha verimli olacagi açiklandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284