Fındık “SGK’nın En Önemli Sorunu Kayıtdışı İstihdamdır”

Sosyal Güvenlik Kurumu Karaman İl Müdürü Serdar Fındık SGK bilgilendirmeleri kapsamında KGRT’yi ziyaret etti.

Fındık “SGK’nın En Önemli Sorunu Kayıtdışı İstihdamdır”

KGRT Karaman Gazete Radyo ve Televizyonu adına Yönetim Kurulu Başkanı Senem Yavuzaslan ve Yönetim Kurulu üyesi Medeni Yavuzaslan tarafından karşılanan Fındık ziyaretinde kayıtlı istihdamı teşvik etmeyi amaçladıklarını ve bu bağlamda ziyaretler yaptıklarını söyledi. 
İl Müdürü Fındık konuşmasında “Çeşitli dönemlerde belirlenen işyerleri, sendikalar, ilgili diğer sivil toplum kuruluşları, basın-yayın kuruluşları rehberlik amacıyla ziyaret edilmekte veya bu gruplar aracılığıyla kamuoyuna yönelik çeşitli bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Bu faaliyetlerde işverenlere veya çalışanlara sosyal güveliğin önemi, kayıt dışı istihdamın olumsuz sonuçları, sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri, uygulanmakta olan sigorta primi teşvikleri, yapılandırma gibi konulara ilişkin bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır.
İşverenlerin çalışanlarını sigortasız olarak çalıştırma hakları olmadığı gibi çalışan kişilerin de sigortasız çalışmak veya sigortasız çalışmayı istemek gibi bir hakları söz konusu değildir. Bu şekilde çalışmayı isteyen kişilerin sigortasız çalıştırıldığının tespiti halinde işverenlere yönelik yaptırmalar uygulanmakta, işverenler kendilerince kötü niyetli olmamalarına rağmen mağdur olabilmektedir. Özellikle emekli aylığı alan, dul veya yetim aylığı alan, sosyal yardım alan veya bakmakla yükümlü konumunda olan bazı kişilerin sigortasız çalışma konusunda daha istekli oldukları bilinmektedir. Bu kimselerin sigortasız çalışma konusundaki talepleri karşısında işverenlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirme bilinciyle ve tespiti halinde mağduriyet yaşamama amacıyla gereken dikkati göstermeleri gerekmektedir” dedi. 
Sigortasız işçi çalıştırma, çalışma sürelerinin veya ödenen ücretlerin eksik bildirilmesi de kayıt dışı istihdam olarak değerlendiren Serdar Fındık; “Kayıt dışı istihdam, hem çalışanlar ve işverenler hem de devlet açısından birçok olumsuz etkiye yol açmaktadır. Çalışan, herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma gelindiğinde malullük aylığından, hayatlarını kaybetmeleri durumunda geride kalan eş ve çocuklar ölüm aylığı hakkından, işsiz kalması durumunda işsizlik sigortasından faydalanamaz ve ihbar ve kıdem tazminatından yoksun kalırlar. İşveren üzerinde ki etkileri ise yapılacak denetimler ve tespitler sonucu yüksek tutarlarda idari para cezası uygulanır, sonucunda ise işyerinin kapanması riski de vardır. Sadece 1 sigortalıyı 1 ay sigortasız çalıştırdığı tespit edilen işverene toplam 11.771 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Devlet ve özel sektör tarafından sağlanan teşvikler ile hibe ve kredi avantajlarından, vergi avantajı sağlayan indirim ve gider yazma gibi avantajlardan yararlanma hakkı yoktur” dedi.
Çalışanların çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceğini söyleyen Fındık: “PTT’den alınan e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden sorgulama yapılabilir, 7 gün 24 saat “ALO 170” Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi i aranabilir, telefonun kısa mesaj bölümüne P boşluk TC Kimlik Numarası boşluk Aile Sıra Numarası yazılarak 5502’ye bütün operatörlerden kısa mesaj gönderilebilir” dedi.   Haber: Sezer Arpınar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284