Gazeteci, 4 Yillik Yipranma Farkini Kendisi Ödeyecek

Meclis’te önceki gün kabul edilerek yasalasan düzenlemeyle gazetecilerin 2008’de kaldirilan yipranma hakki geri verildi.

Gazeteci, 4 Yillik Yipranma Farkini Kendisi Ödeyecek

Ancak 2008’den bu tarafa geçen 4 yillik sürede yipranma hakkinin kullanilabilmesi için bu döneme ait primlerin gazeteciler tarafindan ödenmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin verdigi bilgilere göre gazeteciler, 2008’den itibaren, her ay için o dönemdeki kazancinin yüzde 5’i kadar prim ödeyecek. Örnegin 2008’de bin lira kazanci olan bir gazeteci, her ay için 50 lira olmak üzere yillik 600 lira ödeyecek. 2 bin lira kazanan bir gazeteci içinse bu rakam 1.200 lira olacak. 4 yillik içinse ödeyecegi rakam 4.800 lirayi bulacak.
Gazeteciler, geçmis dönemdeki fiili hizmet zammindan faydalanabilmek için kanunun yayinlanmasindan itibaren üç ay içinde basvurabilecek. Prim borçlarini ise 6 ay içinde taksitler halinde ödeyecekler. Gecikme farki ve faiz uygulanmayacak. Emekli olmus gazeteciler de bu haktan faydalanabilecek. Bu kisiler, kuruma basvurup 4 yillik yipranma payini öderlerse emekli maaslari yeniden hesaplanacak. Böylece daha yüksek maas alabilecekler. Gazetecilerin yipranma hakki, 2008’de kaldirilmisti. Aradan geçen sürede sürekli olarak gündeme getirilen bu mesele, önceki gün karara baglandi. Yapilan düzenleme ile basin karti sahibi gazeteciler, yeniden yipranma olarak da bilinen fiili hizmet zammina kavustu. Gazetecilerin çalisma sürelerinin her yili için 90 gün fiili hizmet süresi zammi eklenecek. Böylece, gazeteci her 4 yilda, 1 yil fazla çalismis sayilacak. Bu süre en fazla 5 yil olarak hesaplanacak. Elde ettikleri fiili hizmet zamminin yarisi da yas haddinden düsülecek. Bunun üst siniri ise 3 olacak. Buna göre gazeteciler 3 yil erken emekli olabilecek. Prim günü sayisina 5 yil eklendigi için alacagi emekli maasi yükselecek. Düzenleme ile yipranma hakki, kaldirildigi tarih olan 1 Ekim 2008’den itibaren geçerli sayilacak. Ancak aradan geçen süreyi gazetecinin kendisi ödeyecek.
Meclis’ten geçen düzenlemede, gazetecilerle birlikte milletvekillerine de yipranma hakki verildi. Buna göre 4 yil vekillik yapan milletvekili, 5 yil yapmis gibi kabul edilecek. Toplamda da 5 yil fiili hizmet zammi alabilecekler. Gazeteciler için yipranma süresinin yarisi yas hadlerinden indirilirken vekiller için bu sürenin tamami yas haddinden indirilecek. Milletvekilleri bunun yani sira bir baska hakka daha kavustu. Milletvekili emekli ayligi almak için 2 yil bekleme sarti kaldirildi. Daha önce bu hak Emekli Sandigi emeklisi milletvekilleri için geçerliyken, SSK ve Bagkur emeklisi milletvekillerinin 2 yil beklemesi gerekiyordu. Bu 2 yilin ardindan milletvekili emeklisi olarak maas alabiliyorlardi. Bu düzenleme ile artik bir gün bile milletvekilligi yapan bir kisi, vekil emeklisi maasi alabilecek. Artik bütün milletvekilleri, SSK, Bagkur ya da Emekli Sandigi’ndan emekliligi hak etmislerse, milletvekili oldugunun ertesi günü vekil emeklisi maasi alacaklar.
Kaynak: Zaman
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284