Gelecek, Girişimcilerin Ve Yenilikçi Düşünenlerin Olacak

Mevlana Kalkınma Ajansı, Selçuk Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Koordinatörlüğü ile birlikte “Girişimcilik ve Gelecek” konulu paneli gerçekleştirdi. Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde iki oturum halinde gerçekleştirilen panele çok sayıda öğrenci katılım sağladı.

Gelecek, Girişimcilerin Ve Yenilikçi Düşünenlerin Olacak

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, “Dünya çok hızlı bir gelişim süreci içinde. Teknolojik gelişmeler toplum yaşamını her yönüyle etkiliyor. Küreselleşme ile birlikte dijitalleşme olgusu Dünya ekonomisini ve uluslararası ilişkileri köklü biçimde değiştiriyor. Devletler, bölgeler ve şirketler arasında büyük bir yarış yaşanıyor. Bu yarışı kazananlar 21. yüzyılda dünyanın en önde gelen ülkeleri arasında yer alacak ve diğer ülkelere teknolojisini, tekniğini, dilini, katma değer üreten diğer bütün değerlerini empoze edecek. İşte bu yarışta geri kalmamak, geleceğin yüzyılını yakalamak, geleceğin nasıl şekilleneceğini öngörebilmek için fütüristik bir bakış açısına ihtiyacımız var. Bizler teknoloji çağının sağladığı avantajları ve bilgiyi kullanarak muhtelif gelecek senaryoları oluşturulabileceğini kabul etmeli ve yaşamın tüm boyutları için alternatif senaryolar, olumlu gelecek tasarımları yapılabileceğini düşünmeliyiz. Düzenlediğimiz bu panelde de yakın gelecekte bizi ve insanlarımızı neler bekliyor, gençlerimiz yetişirken nelere önem vermeliler, başarılı olmak için hangi yolları izlemeliler, geleceğin meslekleri nelerdir, değişim neden bu kadar hızlı ve bu değişimi nasıl yöneteceğiz, girişimciler yeni iş kurarken hangi tür mali ve entellektüel destekleri almalılar, mentörlük ne işe yarar gibi konuları ele almak istedik” dedi.

Panelin “Girişimcilik ve Gelecek” konulu birinci oturumunda panelistler Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Cenk Tezcan, Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Habibe Açık, İnsan Kaynakları Gurusu Yaprak Metin ve Serkan Ünsal katılımcılara yönelik olarak yaptıkları sunumlarla, “Gelecek Tasarımı” “Geleceğin İş Hayatı ve İş Modelleri”, “Girişimcilik ve Yeni Finansman Modelleri” “Geleceğin Meslekleri” “Akıllı Şehirleşme” “Robotik Teknolojiler” “Melek Yatırımcılık ve Mentörlük” konularında ayrıntılı bilgiler verdiler.

Moderatörlüğünü Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka’nın yaptığı “Konya’nın Geleceği” konulu panelin ikinci oturumunda ise Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurul Üyesi Cihangir Mıhoğlu ve Mevlana Kalkınma Genel Sekreteri Ahmet Akman katılımcılarla bir araya geldi.

Panelde ilk olarak sözü alan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, “Günümüzde üniversitelerimiz, öğrencilerimize tam donanımlı üniversite kampüslerinde, atölyelerde, laboratuvarlarda büyük hizmetler veriyor. Bu kadar imkânı değerlendirip kendimizi geleceğe hazırlayabilirsek o zaman verilen bu hizmetler bir anlam ifade etmiş olur. Yaşadığımız teknoloji çağında dünü bilerek bugünü değerlendirmek ve geleceğe güvenle bakabilmek gerekiyor. Eğer bir gelecekten söz edeceksek bizim çok güçlü bir ekonomimizin ve güçlü bir üretim kültürümüzün olması gerekiyor. Daha çok katma değerli ürün üretmek ve dünyanın en iyi on ekonomisi arasında girmek istiyorsak gençlerin bir an önce girişimci ruhunu ortaya koymaları gerekmektedir. Panelimizin konusu Konya’nın geleceği fakat Konya’nın geleceği Türkiye’nin geleceğinden bağımsız değildir” şeklinde konuştu.

Akabinde konuşan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurul Üyesi Cihangir Mıhoğlu, “Bir şehrin geleceğini konumu, tarihi, kültürü, kurumları, doğal zenginlikleri ve en önemlisi şehrin vizyonu olarak belirleyebiliriz. Konya’nın geleceğini belirleyen en önemli unsur özgüven ve vizyon sahibi, kendisini geliştirmiş, gerektiğinde risk alabilen girişimci ve çalışkan insan potansiyelidir. Bizler oda olarak Konya’nın geleceği için yatırımlar gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Şehrimizin ve ülkemizin kanayan yarası olan nitelikli elaman ihtiyacına çözüm üretmek amacıyla Mevlana Kalkınma Ajansı’nın da destekleriyle hayata geçirmeyi planladığımız Mesleki Eğitim Merkezimiz bu yıl hizmete girecek. Bu merkezimizde yılda 1.500 kursiyere eğitim vermeyi amaçlıyoruz. Yine odamız öncülüğünde açılan KTO Karatay Üniversitesi 2015 yılında ilk mezunlarını verdi. Odamız bünyesinde İlk yerel dış ticaret merkezini kurmayı planlıyoruz ve ilk yerel düşünce enstitüsünü kurmayı da düşünüyoruz, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu tüm projelerimiz ile genç girişimci bireylerin sayısı artacaktır” ifadelerini kullandı.

Konya Ticaret Borası Başkanı Hüseyin Çevik ise, “Millet olarak biz bu topraklarda bin yıldır yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz. Eğer bir inşaatın temeli olmazsa yukarıya çıktığımız katların hepsi yıkılır. Türk gençliğinin temeli olması gerekir. Medeniyetimiz ve ecdadımızı bilmemiz gerekir. Tarım konusu hiçbir zaman arka plana atılamayacak bir konu ve bu noktada ülkemizi daha ileri seviyelere çıkartacak da yine genç girişimciler olacak. Bir ülkeyi ayakta tutan faktörlerin başında tarım gelmektedir. Hem şehir olarak hem de ülke olarak tarım konusunda çok büyük potansiyele sahibiz; ancak gelecekte tarımda söz sahibi olmak istiyorsak bu potansiyelimizi iyi değerlendirmek ve bu alanda en iyi olmak zorundayız” açıklamasını yaptı.

Son olarak söz alan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman da, “Özellikle iş dünyamız o kadar değişiyor ki eğer teknolojiden uzak kalırsanız yok olup gidiyorsunuz. Günümüz teknolojisinde ve şartlarında her an değişime hazır olup olmadığımızı sorgulamamız ve ona göre pozisyon almamız gerekiyor. Son yıllarda girişimcilere ciddi destek veren bir ülke haline geldik. Pek çok kurum değişik alanlarda girişimcilere yönelik destek çalışması yürütüyor. Bizler de ajans olarak girişimcilere her zaman destek vermeye devam edeceğiz. Unutmayalım ki, gelecek, girişimcilerin ve yenilikçi düşünenlerin olacak” dedi.

Panel, soru cevap bölümünün ardından son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284