Genç Yasta 3 Kez Kalp Krizi Geçirdi, Bypass’la Hayata Tutundu

Karaman’da yasayan ve 3 kez kalp krizi geçiren 29 yasindaki Mümtaz Dinç, Konya’da Selçuk Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nde bypass olarak hayata tutundu. Ölümden dönen ve yasadigina hala inanamayan Dinç, “35 yasin altinda kalp krizi geçiren hastalarin yüzde 95’inin yasama sansi yokmus. 3 kez kalp krizi geçirdim. Suan yasamam inanilmaz. Günde 1.5 paket içtigim sigaraya da artik son verdim” dedi.

Genç Yasta 3 Kez Kalp Krizi Geçirdi, Bypass’la Hayata Tutundu

Selçuk Üniversitesi Tip Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi ve Kardiyoloji Anabilim Dali doktorlari tarafindan bir konseyle hastayi degerlendirdiklerini ve tedavi yöntemine ortak karar verdiklerini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dali Baskani Doç. Dr. Mehmet Öç, “Bu sekilde hastamiz için en uygun tedavi yöntemini belirlemis olduk. Bypass ameliyatini çogunlukla 50 ve üzeri yaslarda yapiyoruz. Ancak bu hastamizda da oldugu gibi artik 30’lu yaslarin altinda da yapmaya basladik. Özellikle sigara nedeniyle bypass ameliyatlari 30’li yaslarin altina düstü. Hastamizin kalbindeki ana damar tikaliydi. Yasi genç oldugu için yan damarlari yoktu. Gögsünden aldigimiz bir damarla tikanikligi giderdik” dedi.
“GENÇ YASTAKI KRIZLERDE ÖLÜM ORANI DAHA YÜKSEK”
Gençlerde kalp hastaliginin genellikle hiçbir sikayet olmadan kalp krizi seklinde ortaya çiktigini vurgulayan Doç. Dr. Öç, “Bu gençlerde hastaligin sonuçlari ileri yastaki kalp hastalarina göre daha kötü seyredebiliyor. Genç yaslardaki krizlerde hasta ölümleri daha fazla görülüyor. Belli bir yastan sonra seker hastaligi, tansiyon, kolesterol ve kan yaglari düzeylerini, ailesel risk faktörlerini, kilo faktörünü, sigara kullanimina dikkat edilmesi gerekiyor. Gençlerin bu nedenle genel saglik kontrollerinin yapilmasi büyük önem tasimaktadir” seklinde konustu.
Koroner arter hastaligina yol açan risk faktörlerinin bilinerek koruyucu önlemlerin alinmasinin hastaligin tedavisi kadar önemli oldugunu belirten Doç. Dr. Öç, “Kisiler, koroner arter hastaliginda özellikle sigaradan uzak durmalidir. Düzenli yürüyüsler yapilmali ve fazla kilolardan kaçinilmali, ayrica stresli yasantidan da uzak durulmalidir. Bu önlemler ayni zamanda ameliyatin uzun dönem sonuçlarini iyilestirir ve basarisini artirmaktadir” dedi.
“ÜÇ KEZ KALP KRIZI GEÇIRDIM, ÖLÜMLERDEN DÖNDÜM”
Karaman’da bir hastanede çalisan Mümtaz Dinç ise, “3 kez kalp krizi geçirdim. Ölümlerden döndüm. Yasamam inanilmaz. 2 çocugum ve esime söz verdim artik sigara içmeyecegim. Pek çok hastaneye gittim ancak buradaki ilgiyi hiçbirinde görmedim. Beni yeniden hayata baglayan doktorlarima özellikle Doç. Dr. Mehmet Öç’e çok tesekkür ederim” dedi.
Oglunun geçirdigi ilk kalp krizini fark edemediklerini, hastaneye gittikten sonra ögrendiklerini ifade eden anne Ayse Dinç, “Birçok hastaneye gittik. En son buraya geldik. Sonunda ameliyata karar verildi. Bu süreçte çok aci çektik. Oglumu kaybedip geri buldum. Allah onu bize bagisladi. Onun hayatta olmasi bizi çok mutlu etti. Bütün doktorlara tesekkür ederim. Ilgilerinden son derece memnun olduk” seklinde konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284