Göç Ve Mültecilik Konusu Yerel Basında Farkındalık Yarattı

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM)’nin, “Basın Mensupları için Göç Terminolojisi ve Mülteci Konularında Bilgi ve Farkındalık Arttırma” projesi kapsamında, basın mensuplarına yönelik Antalya’da bilgilendirme ve farkındalık seminerleri devam ediyor.

Göç Ve Mültecilik Konusu Yerel Basında Farkındalık Yarattı

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) organizasyonuyla düzenlenen etkinlikte, UNICEF, BM, İçişleri Bakanlığı ve T.C. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü yetkilileri göç ve mültecilik konularında önemli bilgileri ve istatistikleri basın mensuplarıyla paylaştı.

İlki 21-22 Ekim tarihlerinde düzenlenen seminerlerin ikincisi 28-29 Ekim tarihlerinde Antalya’da Porto Bella Otel’de gerçekleştirildi. Bu toplantıya Karaman’dan Karaman’ın Sesi Gazetesi Muhabiri Sultan Akbulut ile KGRT TV sunucusu Ebru Akili Girgin katıldı. Seminerler 4-5 Kasım ve 11-12 Kasım tarihlerinde yine Antalya’da aynı otelde devam edecek. Son toplantı ise Ocak ayı içerisinde İstanbul’da düzenlenecek.

Türkiye’nin çeşitli illerinden seminere katılan basın mensuplarıyla bir araya gelen SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak seminerin açış konuşmasında, dünyada 65.6 milyon insanın çeşitli nedenlerden dolayı ülkelerinden ayrılmak durumunda kaldığını ve bu insanlara göçmen, mülteci, sığınmacı gibi kavramlarla çeşitli hak ve düzenlemeler yapıldığını belirterek göçmen ve mültecilerin geçici koruma statüsüne sahip olduklarını Suriyelilere sağlanan koruma uluslar arası literatüre göre geçici koruma olduğunu belirtti.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Enformasyon Dairesi Başkanı Mahmut Şevket Bayram’da, Türkiye’nin en ağır göç alan dönemini yaşadığını belirterek, artık mültecilerle bir arada yaşamayı kabul eder hale geldiklerini söyledi.

Seminer Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Program Birimi Sorumlusu Safa Karataş’ın dernek ve projenin tanıtımıyla ilgili verdiği bilgilerin ardından İç İşleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Göç Uzmanı Salih Aykut Özen, geçici koruma konusunda, SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak Türkiye’deki duruma istatistiksel bakış, kavram karışıklıkları, kavramlarla mülteciler konularında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İletişim ve Enformasyon Sorumlusu Sevcan Hacılar BMMYK’nın Türkiye’deki faaliyetleri ile Mültecilerin medyada koruma ve ihtiyaç odaklı temsili konusunda bilgiler verdi.

Programın öğleden sonraki bölümündeyse Uluslar arası Göç Örgütü İletişim Bölümü Asistanı Cem Mehmethanoğlu, IOM’nin kamuoyunda göçmen algısına ve iletişimine yönelik yaklaşımı, Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF İletişim Uzmanı Tülay Güler çocuk ve medya konusunda, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Bora Özbek, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve medya konusunda katılımcıları bilgilendirdiler.

Seminerin ikinci gününde ise Türk basınında mülteciler, basından seçmeler, basında göç ve mülteci konulu tartışma ile basının rolü nasıl olmalı konuları üzerinde duruldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284