Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi Açıldı

Kalkınma Bakanlığı’nın destekleriyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesinin açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi Açıldı

KMÜ 15 Temmuz Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış programına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, Tarım Reformu Genel Müdürü Abdullah Burak Keser, Uluslar arası Kalkınma Fonu Türkiye Sorumlusu Dina Saleh, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Direktörü Atilla Uras, Vali Süleyman Tapsız, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Recep Konuk, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül ile daire müdürleri ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunmasıyla başlayan program Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesinin tanıtım filminin izlenmesiyle devam etti.
Tarım Reformu Genel Müdürü Abdullah Burak Keser yaptığı konuşmada, “Bakanlığımız, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi 22.27 milyon avroluk bütçesi ile Konya ve Karaman illerinin dağlık kısımlarında yer alan ilçeler ve köylerinde uygulanacaktır. Değer zinciri geliştirme, sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi yoluyla ekonomik çeşitliliği destekleyerek kırsal yoksulluğu azaltmayı amaçlayan projenin hedef kitlesini yüksek köylerde yaşayan, küçük ölçekli tarımsal üretim faaliyetleri ile kırsal göçe direnen, yoksul kadın ve erkekler oluşturmaktadır. 2023 yılına kadar uygulanacak olan proje, Konya’da Ahırlı, Bozkır, Taşkent, Hadim, Yalıhöyük, Akören, Güneysınır ilçesi ve köylerinde Karaman’da merkez ilçe, Başyayla, Sarıveliler, Ermenek ilçesi ve köylerinde yaşayan halkın hayatına dokunacaktır. Proje kapsamında bireysel yatırımlara yüzde 70, mevcut ve yeni kurulacak işletmeler için yüzde 70, çiftçi örgüt ve çiftçi grupları için yüzde 80 oranında destekleme yapılacaktır. Sosyal ve kırsal alt yapı yatırımları ise yüzde yüz desteklenecek” dedi.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, “Bir ülkenin zenginliğini belirleyen üç esas vardır. Birincisi insan kaynağıdır. Sonra o ülkenin yeraltı ve yerüstü zenginliklerine bakarlar. Birde bu ülkenin istikrarına dikkat ederler. Bu üç unsur yerindeyse siz zengin ülke veya zengin olacak olan ülkesiniz demektir. Ümit ediyorum önümüzdeki günlerde üçüncü unsur olan istikrara kavuşacağız. İstikrar çok önemli.  90’lı yıllarda Türkiye ortalama 3.6 büyümüş. 2000 ve 2002’den sonraki dönemde ortalama 5.7 büyümüş. Niye o dönemde istikrar var. İstikrarımızın sağlanması ümit ediyorum özellikle ülkemizin koyduğu hedeflerin gerçekleştirilmesinde çok daha önemli olacaktır. Tabi tarımda biz dünyanın yedinci büyük ekonomisiyiz.. Hedefimizde 5. büyük ekonomi olmak var. İnşallah bunu da başaracağız. Bu bölük pörçük ortamda bile biz yedinci büyük tarım ekonomisi olduk. Beşinci büyük tarım ekonomisi olmak için önümüzde set olan işte o istikrarsızlığı da kaldırarak esasen tarımdaki o 40 milyon dolar ihracat hedefine 160-170 milyar dolarlık da gayri safi milli hasıla payımızı daha hızlı gerçekleştirmiş olacağız. Biz Avrupa Birliği fonlarıyla büyümedik. Avrupa Birliği sağolsun bize gelin şu şartları yerine getirin dedi. Biz o şartları yerine getirmemize rağmen o şartları yerine getiremeyenleri Avrupa Birliğine dahil ettiler. Biz tarihin güçlü osmanlısıyız.  Tarihteki o güçlü Selçuklunun, Göktürklerin torunlarıyız. Bu büyük Türkiye’yi hep birlikte ayağa kaldıracağız” dedi.
Vali Süleyman Tapsız’da, “Karaman yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından son derece zengin bir ilimiz. Ben yeraltı ve yerüstü dediğimiz zaman manevi olarak bakıyorum. Karaman manevi kaynaklar anlamında da zengin bir şehir. Mevlana Celaleddin Rumi’yi yetiştiren annesi Mümine Hatun’un memleketi. Büyük denizci Pirireis’in, Zembilli Ali Efendi’nin, Şark fatihimiz Kazımkarabekir Paşa’nın memleketi. Kapımız açıktır girene, lokmamız helaldir yiyene diyen Yunus Emre’nin memleketi. Dolayısıyla yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından gerçekten zengin bir yöredir. Karaman şuanda Anadolu’nun parlayan yıldızıdır. Karaman’la ilgili birkaç rakamları paylaşmak istiyorum. Karaman özellikle tarım ve tarıma dayalı gıda sanayisi bakımından son 15 yılda çiftçilerimize Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığımız 768. 7 milyon lira kaynak sağlamıştır. Türkiye’de üretilen her üç bisküviden birisi Karaman’da üretiliyor. Türkiye’de üretilen bisküvinin yüzde 35’i Karaman’da üretilmektedir. Sertifikalı elma ağacı sayısı bakımından Karaman Türkiye’de birinci sıradadır.  Elma üretiminde ise yılda 400 bin ton elma ile ikinci sıradayız. Yeni elma ağaçlarının yetişmesiyle Türkiye’nin bir numarası olacağız inşallah.  Türkiye’nin ekonomisi dünyada 16, Avrupa’da 6. sırada. Tarımda Avrupada birinci sıradayız. Dünyada 7 ve 6. sırada gelip gidiyoruz” diye konuştu.      
Uluslararası Kalkınma Fonu Türkiye Sorumlusu Dina Saleh, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Direktörü Atilla Uras, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü’de proje konusunda ve Bakanlığın yürüttüğü çalışmalar konusunda bilgiler verdiler.
Program Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesinin açılış kurdelesinin kesilmesiyle sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2017, 11:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284