Göktepe’deki HES Direnişi Meclis Gündeminde

CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, İlimiz Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinde bulunan, eski adıyla “Fariske” olan Göktepe Çayı’nda yapılmak istenen HES projesini Meclis gündemine taşıdı.

Göktepe’deki HES Direnişi Meclis Gündeminde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle önerge veren Bozkurt, HES inşaatına yönelik kamuoyuna yansıyan protestolara dikkat çekti.

Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt yapmış olduğu açıklamada;

HES İNŞAATI BÖLGE TARIMINI BİTİRECEK, BİTKİ VE HAYVANLARI YOK EDECEK

Fariske Çayı’nın, tarihi ve doğal değerleriyle anılan yöre için önemli bir su kaynağı olduğunu, diğer yandan, elma, kiraz, üzüm ve ceviz üretimiyle bilinen 1335 rakımlı Göktepe’nin  yaz aylarında da önemli bir yaylacılık merkezi olarak ön plana çıktığını ifade eden Bozkurt, daha önce 1 HES projesi inşa edilen ancak verimli şekilde çalışmadığı gibi tarımsal üretimi olumsuz etkilediği ve 300 yıldır pamuk ekilen çevrede tahribata neden olduğu belirtilen Fariske Çayı’nda yapılmak istenen 2. HES projesinin, bölge tarımını, sudan hayat bulan söğüt, kavak, çınar ve meşe gibi doğal bitkileri ve balık, kurbağa, yılan, ördek gibi canlıları yok edeceği endişesinin hakim olduğunu belirtti.

HES YAPILMAK İSTENEN BÖLGE PEK ÇOK MEDENİYETE BEŞİKLİK ETMİŞTİR

Nitekim geçmişte gölde var olan su samurları ve pek çok alabalık türünün şimdiden kaybolduğunu dikkat çeken CHP’li Bozkurt, “Fariske Çayı’nın binlerce yıldır çevresine yaşam verdiğine dikkat çeken yöre halkı, Pharax medeniyetinden Karamanoğulları’na kadar farklı kültürlere beşiklik eden bölgeye HES yapılması halinde, Selçuklu döneminden kalma 1. derece sit alanı olan tarihi Fariske Kalesi’nin ve Roma dönemine ait, halihazırda pekmezhane olarak kullanan alanın projeden zarar göreceğini, ekolojik dengenin değişeceğini, bölgeye özgü kurbağa türünün yok olacağını ifade etmektedir.”  dedi.

HES projesi için açılması planlanan tünel alanında içme suyu olarak kullanılan su kaynağı olduğunu, inşaatla birlikte bu kaynağın da yok olacağını ifade eden Göktepelilerin, her türlü hukuki, idari ve fiili mücadeleye devam edeceklerini dile getirdiğine dikkat çeken Bozkurt, “ Yapılması planlanan HES projesinin başka herhangi bir su kaynağı olmayan tarım arazilerine, ekolojik dengeye vereceği zarar hakkında bilim insanlarınca ve bakanlığınıza bağlı birimlerce bir çalışma yapılmış mıdır?” diye sordu.

ÇED RAPORUNUN HATALARLA DOLU OLDUĞU İFADE EDİLMEKTEDİR

HES projesi hazırlanırken, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bölgenin tarihi dokusunun ve eserlerin zarar göreceğine ilişkin yetkili kişi ve kurumlardan görüş alınıp alınmadığını, alınmadıysa gerekçesini soran CHP’li Bozkurt ayrıca, önergesinde şu soruları yöneltti.

Yöre halkının tarımsal üretimden elde ettiği gelirin, HES’ten elde edilecek gelirden çok daha fazla olduğu, projenin kamu yararı açısından da uygun olmadığı bilgisi göz önüne alındığında Göktepe halkının talepleri dikkate alınarak projeden vaz geçilmesi düşünülmekte midir?

HES projesiyle ilgili yöre halkına tanıtım yapmak için dosya hazırlayan yatırımcı firmanın ÇED dosyasının özellikle jeolojik bilgilerle ilgili büyük hatalarla dolu olduğu, inşa edilmek istenen HES projesinin kapsayacağı alanın, yerleşim ve tarım alanı olarak kullanıldığı, ifade edilmektedir. ÇED raporu kim tarafından hangi kriterlere göre hazırlanmıştır?

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2016, 17:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284