Günes’ten Enerji Üretimi Ilimizde Masaya Yatirildi

Günes Enerjisinden elektrik üretmek için kullanilan Photo, geçtigimiz gün Ilimiz Valiligi tarafindan düzenlenen bir toplantida masaya yatirildi.

Günes’ten Enerji Üretimi Ilimizde Masaya Yatirildi

Ticaret ve Sanayi Odasi Toplanti Salonunda gerçeklesen panele Vali Yardimcisi Riza Gençoglu, Marmara Üniversitesi Ögretim üyesi Prof. Dr. Tanay Sitki Uyar, Dünya Gazetesi Yazari Osman Arolat, Bilim Sanayi ve Teknoloji Il Müdür Vekili Vehbi Konarili, Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mustafa Toktay, Günes Enerjisi Yatirimcilari, Günes Enerjisi Danisman Firmalari, Türkiye'deki Günes Paneli Imalatçilari, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Mühendisligi Bölümü Ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Tozlu ve Karaman Sanayicileri katildi.
Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Toktay’in açilis konusmasi ile baslayan, Dünya Gazetesi yazari Osman Arolat’in moderatör oldugu panelde Günes enerjisinden elektrik enerjisi elde etmek için Karaman ilini tercih eden yatirimcilarin Karamani tercih etme sebepleri ve Valiligimizce Enerji ihtisas Endüstri Bölgesi Kurulma süreci konusuldu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Il Müdür Vekili Vehbi Konarili Enerji Ihtisas Endüstri Bölgesi Kurulma sürecini anlatan bir sunum gerçeklestirdi. Sunumda, Karaman’da 65 firmanin 80 adet ölçüm istasyonu kurdugu, yatirimcilarin Karaman’i tercih etme sebepleri ile ilgili olarak, Günes radyasyon degerinin Türkiye ortalamasina göre yüksek olmasi, Güneslenme süresinin fazla olmasi, Yillik yagis oranlarinin az olmasi, Düz ve tarima elverisli olmayan arazisi, Arazinin genisleme alani bulunmasi, Arazi maliyetleri ve çevre düzeni planina göre kullanim fonksiyonu, Egimin az olmasi, Nemin az olmasi, Tozlanmanin az olmasi, Hava sicakliginin düsük olmasi, Jeolojik yapi ve deprem kusaginda en az risk tasiyan bölge olmasinin yaninda hepsinden önemlisi Karaman’da bu özelliklerin tümünün birden mevcut olmasi Günes Enerjisinden Elektrik Enerjisi üretmeyi düsünen yatirimcilarin ugramadan geçmedigi bir il oldugu belirtildi.
Marmara Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Tanay Sitki Uyar tarafindan gerçeklestirilen sunuda özet olarak Dünya’daki Yenilenebilir Enerji konusu anlatildi. Günesin ülkemizde bundan önce de var oldugu bundan sonrada var olacagi bu sebeple günes enerjisinin tükenmez ve temiz bir kaynak oldugu vurgulandi. Ilimize bagli Islihisar Köyündeki sulama kooperatifi tarafindan Alman BAFSOLAR firmasina yaptirilan 100 kWh kurulu güçlük Günes Enerji Panellerinin örnek bir uygulama oldugu, bu tür uygulamalarin yayginlastirilmasi gerekliligi üzerinde duruldu.
Ayrica Günes enerjisinden elektrik üretmekte kullanilan teknolojinin maliyetinin ucuzladigi yatirim yapmanin ve yerli panel üretiminin de mümkün oldugu, yenilenebilir enerjide Türkiye’nin özellikle Günes enerjisinden faydalanma konusunda Dünya’da birinci olabilecegi belirtildi.
Dünyadaki enerji kullanimi hakkinda genis bilgi veren Prof. Dr. Tanay Sitki Uyar gelecekte enerjinin verimli kullanilmasi ve yenilenebilir enerji kullaniminin artmasi sonucunda %100 yenilenebilir enerji kaynaklari ile enerji üretilebileceginin söz konusu oldugunu söyledi.
Dünya’da 300 belediyenin kendi tükettigi enerjiyi üretebildigi, Türkiye’de Bozcada da tükettigi enerjinin 17 katini yenilenebilir enerji sayesinde üretebildigini, istenirse Karaman’in kendi tükettigi enerjinin 40 mislini üreterek Dünya sampiyonu olabilecegini söyleyerek sunumunu tamamladi.
Karaman’da yatirim yapacak olan firma temsilcilerine söz verildi. Firma temsilcileri Karaman’da yatirim yapmanin karli oldugu bu sebeple bu toplantiya katildiklarini, arazi bulma ve yatirim izini alma konusunda sürecin devam ettigini ifade ettiler.
Karamanli isadamlari günes panel üretim fabrikasi kurmak isteklerini bu konuda gelismeleri çok yakindan takip ettiklerini dile getirdiler.
Dünya gazetesi yazari Osman Arolat toplantinin çok verimli geçtigini, Günes Enerjisi konusunda Karaman’in öncülük etmesi gerektigini Karaman’in amblemine birde günes figürü eklenmesinin çok yerinde olacagini belirtti.
Toplanti sonrasinda Vali Yardimcisi Riza Gençoglu toplantida sunum yapan ve fikirlerini beyan eden yardimcilara tesekkür etti. Yenilenebilir enerji konusunda Karaman’in Türkiye’de önder olacagi temennileri ile toplantiyi sonlandirdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284