Hac Kayitlari 4 Subat`ta Basliyor

Diyanet Isleri Baskan Yardimcisi Ekrem Keles, hac kontenjaninin 74 bin oldugunu bunun görevliler hariç tutuldugunda 70 bine geriledigini belirterek, ``Bir tarafta 1,5 milyonluk talep bir tarafta 70 bin kisilik kontenjan. Bu sartlar altinda biz gerçekten çok zorlaniyoruz`` dedi.

Hac Kayitlari 4 Subat`ta Basliyor

Keles, AA muhabirine 2013 Yili Hac Organizasyonu'yla ilgili degerlendirmelerde bulundu.
Hac kayitlarinin, 4 Subat'ta baslayip 22 Subat'ta sona erecegini bildiren Keles, vatandaslarin bankaya 15 lira yatirmalari gerektigini daha sonra da www.diyanet.gov.tr adresinden ya da en yakin müftülüge giderek basvurularini yapabileceklerini bildirdi. Keles, ''Bazi kardeslerimiz bankaya parasini yatiriyor onunla basvurdugunu zannediyor. Gidip elektronik ortamda basvurusunu yapmiyor veya müftülüge gitmiyor. Onlarin basvurusu geçerli sayilmayacagi için bu noktada kardeslerimizin çok dikkatli olmalari gerekiyor'' diye konustu.
10 kisiye kadar grup olusturulabiliyor
Hacca grup halinde gitmek isteyen vatandaslar için de bu imkanin saglandigini belirten Keles, basvurularin 10 kisiye kadar grup halinde yapilabilecegini dile getirdi. Hacca birlikte gitmek isteyenlerin grup halinde basvurmalari halinde kuraya da birlikte girdiklerini anlatan Keles, sunlari söyledi:
''Grup olusturmak isteyenlerin, grup baglantilarini gerek internet ortaminda gerek müftülüge basvururken formda isaret etmeleri gerekiyor. Dikkat etmeleri gerekiyor ki beraber gitmek isteyenler gidebilsinler. Önceden böyle basvurmayip, basvurular bittikten sonra 'biz beraber gitmek istiyoruz' derlerse onlari birlestirme imkani olmuyor. Çünkü çok yogun talep var. Bu yogun talep karsisinda baska insanlarin magdur olmamasi için daha bastan basvururken bunun düzgün yapilmasi büyük önem arz ediyor.''
-Bir defa giden bir daha gidemiyor-
Keles, hacca bir defa gidenlerin tekrar gidemeyecegini ifade ederek, ''Daha önceden hacca gitmis olanlarin basvurularini sistem kabul etmiyor. Yani herhangi bir yanlislik oldugu ortaya çikarsa da zaten, sonradan hacca gittigi anlasilirsa tek tek kontrol ediliyor onlar, yine kaydi geçersiz sayilir. Bu bakimdan önceden gidenlerin basvurmamasi gerekiyor zaten basvuru da gerek müftülükte gerekse elektronik ortamda kabul edilmiyor'' ifadelerini kullandi.
Konaklama türleri
Otel, müstakil ve normal olmak üzere 3 konaklama türünün bulundugunu Keles, normal konaklama türünde 5 kisiye bir banyo ve tuvaletin düsecegini, kadin ve erkeklerin ayri odalarda kalacagini ve çogunlukla uzakligi 7 kilometre kadar mesafede bulunan yerler olacagini söyledi.
Müstakil konaklama türünde ailenin veya birkaç kisinin tek odada kalabildigini ifade eden Keles, otel tipi konaklamada ise otellerin üç, dört ve bes yildizli oldugunu dile getirdi. Konaklama tipiyle ilgili ücretlerin henüz belirlenmedigini kaydeden Keles, Bakanliklar arasi Hac Umre Kurulu'nun toplanarak fiyatlara karar verecegini bildirdi.
Vatandaslarin basvuru yaparken tercihlerini de yapmalari gerektigini ifade eden Keles, ''Seçmedikleri takdirde zaten basvurulari kabul edilmiyor. Tercih ettikleri kategoride gidebilirler. Bazi kardeslerimiz 'otel kategorisinde basvurursam kura çikma ihtimali daha yüksek olur digerlerinde daha düsük olur' gibi bir düsünceyle otele müracaat edip veya müstakile müracaat edip daha sonra alt kategorilere geçmek isteyenler olabiliyor. O kesinlikle kabul edilmiyor'' dedi.
Keles, çocuklarin da ebeveynleriyle birlikte basvurularinin alindigini dile getirerek, çocuklarin kuraya ebeveynleriyle birlikte gireceklerini kaydetti.
Eski basvurular otomatik yenileniyor
Hac için önceden basvuru yapan vatandaslarin kendileri vazgeçmedigi sürece otomatik olarak basvurularini yenilediklerini dile getiren Ekrem Keles, yaklasik 1 milyon 100 bin kisinin kaydinin otomatik olarak yenilenecegini söyledi.
Hac basvurusunu yapmis ancak vefat eden vatandaslar da bulundugunu anlatan Keles, Nüfus ve Vatandaslik idaresinden alinan verilerle vefat eden kisilerin yenilemelerinin yapilmadigini kaydetti.
Organizasyon sirketleri
Hacca gidecek vatandaslarin yüzde 60'ini Diyanet organizasyonunun, yüzde 40'ini ise gerekli ruhsata sahip olan sirketlerin hacca götürdügünü ifade eden Keles, bu sirketlerin Diyanet Isleri Baskanligi'nin denetim ve gözetimi altinda hac organizasyonu yapan sirketler oldugunu kaydetti.
Keles, herhangi bir ilde kuralar çekildikten sonra isteyenlerin sirkete isteyenlerin de Diyanet'e kayit yaptirabildigini, Diyanet kontenjaninin dolmasi halinde vatandaslarin sirketlere, sirketlerin kontenjani doldugunda da vatandaslarin Diyanet'e gitmek zorunda olduklarini söyledi.
Bazi vatandaslarin hacca gitmek için farkli yollara basvurduklarini anlatan Keles, ''Mesela isçi, kasap götürme ihalesi alan bir sirket bazi kardeslerimizi o yolla hacca götürmeye çalisiyor. Bunlar hac vizesiyle degil isçi vizesiyle gitmeye çalisiyorlar. Onlar birtakim sikintilar ve magduriyetler yasayabilirler o noktada dikkatli olmalilar'' diye konustu.
Hac kontenjani
Ekrem Keles, 2012 yili Hac Organizasyonu için basvuru sayisinin 1 milyon 163 bine ulastigini ve bu rakama yillik ortalama göz önüne alindiginda 300 bin kadar yeni basvurunun eklenmesini beklediklerini ifade etti.
Hac kontenjanlarinin 1987 yilinda Ürdün'de Islam ülkeleri disisleri bakanlarinin katildigi bir toplantida ülke nüfusunun binde biri olarak belirlendigini dile getiren Keles, bunun halen geçerli oldugunu söyledi. Keles, ''Bu nedenle bütün ülkelerde yigilmalar var. Türkiye'de siraya koymus olsak su anda 15 yil sonrasina sira verilmesi gerekiyor''dedi
Iran'da hac basvurusu yapanlara 17-18 yil sonrasina sira verildigini dile getiren Keles, bunun çok saglikli oldugunu düsünmediklerini bildirdi.
Diyanet'in katsayili kura sistemi uyguladigini anlatan Keles, sira sistemi ve düz kura sistemini de denediklerini ancak her ikisine de çok tepki geldigini söyledi.
Türkiye'nin hac kontenjaninin 74 bin oldugunu hatirlatan Keles, bu sayinin 4 bine yakin kisminin din görevlisi, kafile baskani, saglik, karsilama ve kiralama ekibi gibi görevliler için kullanildigini söyledi. Keles, ''Bir tarafta 1,5 milyonluk talep bir tarafta 70 bin kisilik kontenjan. Bu sartlar altinda biz gerçekten çok zorlaniyoruz. Ancak sadece 70 bin kisilik kontenjan hangi sistemi uygularsak uygulayalim her sistemin kesinlikle birtakim dezavantajlari oluyor'' ifadelerini kullandi.
Sehit ailelerine 600 kisilik kontenjan
Türkiye'ye verilen kontenjanin içerisinde kura haricinde kimsenin götürülmedigine vurgu yapan Keles, sunlari söyledi:
''Hiç kimse 'adamini bulan hacca gidiyor' seklinde düsünmesin. Bu 70 bin kisilik kontenjan içerisinde böyle bir imkan asla söz konusu degil. Bu mesru sistemin disinda degisik yöntemler yollarla isçi vizesi altinda veya daha degisik sekillerde gidenler onlar bizim sorumlulugumuzda degil. Sadece sehit ailelerimize 600 kisilik kontenjan ayriliyor. Sehit ailelerimizin basvurusu 600'ü geçerse o takdirde onlari da kendi içerisinde kuraya tabi tutuyoruz.''
Sehir kontenjanlari
Bazi vatandaslarin basvurusu az olan sehirlerden basvurarak gidebilecegini düsündügünü söyleyen Keles, sehir kontenjanlarinin basvuru sayisina göre belirlendigini bu nedenle bu yöntemin de kuraya herhangi bir etkisi olmadigini dile getirdi.
Kurada çikmayan vatandaslar
Diyanet Isleri Baskan Yardimcisi Keles, kurada çikmayan vatandaslarin üzüntülerini çok iyi anladiklarini belirterek, ''Kurada çikmamis ise Cenab-i Hak hiç kimseyi sorumlu tutacak degil. Çünkü elinde olan bir sey degil. Gücü yetene hac farzdir. Kurada çikmayinca gücü yetmemis oluyor. O özlemi tasimasi önemli. Çok degerli bu özlemi tasimasi ama kurada çikmayinca da su anda yapacak herhangi bir sey yok'' ifadelerini kullandi.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284