Hava Kirliliginde Ilimiz Siniri Asti

Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü kis döneminde ilimizde hava kirliliginde sinir degerlerin asildigini açikladi.

Hava Kirliliginde Ilimiz Siniri Asti
Konuyla ilgili olarak Çevre ve Sehircilik Il Müdürü Hüsamettin Bayram yaptigi açiklamada, “Son yillarda sanayilesme ve endüstriyel gelismeye paralel olarak kentlerin büyümesi ve nüfusun artmasi sonucu çevre sorunlari önem kazanmaya baslamistir. Hava kirliligi de baslica çevre sorunlarindandir. Hava kirliliginin esas kaynagi yanmadir. Ilimizde, özellikle isinma enerjisi temini için sosyo ekonomik sartlardan dolayi kati yakitlarin fazla kullanilmasi, motorlu tasit sayisinin hizla artmasi, endüstrinin gelismesi ve zaman zaman olusan kötü meteorolojik sartlarin etkisi ile hava kirliligi konusunda önlem alinmasi gerekir hale gelmistir. Karaman Valiligi Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü olarak 2011-2012 kis döneminde hava kalitesinin korunmasiyla ilgili Mahalli Çevre Kurulu çalismamiz sonuçlanmistir. 2011-2012 Kis döneminde de Il merkezi I. Grup Kirli Iller/Ilçeler (Sinir Degerlerin Asildigi), Ilçeler ise II. Grup Kirli Iller/Ilçeler (Sinir Degerlerin Asilmadigi) gruplandirilmasinda yer almistir” dedi.
Bayram konutlarin isitilmasindan kaynaklanan hava kirliliginin önlenmesi için su tedbirlerin alinmasi gerektigini hatirlatti.
Kalorisi yüksek, kükürt içerigi ve nemi düsük kati yakitlar ve kükürt içerigi %1 olan Fuel-Oil tercih edilmeli. Müdürlügümüzce, ilimizde kati yakit saticisi kayit belgesi düzenlenmis mahrukatçilardan satis izin belgesi düzenlenmis kati yakitlar satin alinmali.
Isinma amaciyla atik motor yagi, minarel yag, plastik, lastik, boyali odun vb. kati ve sivi maddeler kesinlikle kullanilmamali.
Soba ve kalorifer kazanlari ile bacalarinin periyodik bakimi ve temizligi yapilmali.
Kalorifer kazanlari ve sobalar teknigine uygun olarak yakilmalidir. Kalorifer kazanlari yetkili kalorifer atesçisi tarafindan yakilmali.
Kaloriferlerin ilk yakma saatlerine Sabah: 06:00-07:30, Aksam: 18:00-19:30 titizlikle riayet edilmeli.
Daha az yakitla gerekli isinmanin saglanmasi amaciyla yürürlükteki mevzuat dogrultusunda binalarin isi yalitiminin yapilmasi büyük önem tasimaktadir.
Dogalgaz alt yapisi tamamlanmis mahallelerde dogalgaz ile isinmaya öncelik verilmeli.
Ayrica, Motorlu Tasitlardan Kaynaklanan Hava Kirliliginin Önlenmesinde Ise;
Toplu tasima sistemlerinin kullanimi tercih edilmeli.
Araçlarda kaliteli akaryakit kullanilmali.
Piyasada ‘10 Numara Yag’ adi ile satilan madeni yag amaci disinda kullanilmamali.
Kamu kurum ve kuruluslarina ait tüm vasitalar dahil trafikte yogun olarak kullanilan bütün motorlu kara tasitlarinin motor ve egzoz sistemlerinin bakimlari yapilmali, egzoz gazi emisyon ölçümlerinin zamaninda yaptirilmasi büyük önem arz etmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284